Bár már láthatunk jeleket arra, hogy közeledik a tavasz, a valódi nyitás még nem következett be. Maradtunk még otthon, viszont így sokan és sokat olvastunk. A Bookline márciusi toplistája szerint szívesen töltődünk egy-egy önismereti írás vagy romantikus történet segítségével, de örömmel vonjuk be az olvasásba a legkisebbeket is.

A toplista első helyén Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve áll, őt Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című írása követi, a lista harmadik helyét pedig Matthew McConaughey önéletrajzi könyve, a Zöldlámpa foglalja el.

a bookline marciusi toplistaja

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve már a sokadik alkalommal szerepel a Bookline sikerlistájának élén. Ennek oka, hogy az Örökölt sors egy hiánypótló és örökérvényű témát dolgoz fel. Segíti a családi sebek feltárását, így a gyógyulás útjára léphet az olvasó. A szerző szerint „múltunk feltárása nélkül csak halvány sejtéseink lehetnek arról, kik vagyunk, és miért pont ezt az életet éljük”.

Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós című könyvével szerezte meg a lista második helyét. Kepes legújabb könyvében Popper Péter egyik elhíresült mondata mentén jár utána annak a kérdésnek, hogy az egyes társadalmi rétegekben mi jelenti a boldogságot.

A dobogó legalsó fokán Matthew McConaughey könyvvé formált gondolatai állnak. A Zöldlámpában McConaughey megmutatja, hogy egy világhírű színész is ember: neki is vannak nehézségei, megél kudarcokat és sikereket. De az Oscar-díjas művész nemcsak saját élettörténetét kívánja bemutatni, hanem reményei szerint könyve „jóízű orvosság”, szerelmeslevél az élethez.

A Bookline márciusi toplistája szerint a tavaszi nagytakarítás kiterjedt a lélekre is.

Így több önismereti könyvet találunk március legkeresettebb olvasmányai között. Ilyen Almássi Kitti Ki vagy te? című nagysikerű könyve, amelyben a szakpszichológus abban próbál segíteni, hogyan küzdjünk meg a minket érő külső elvárásokkal, miközben magunkat is jobban megismerjük.

Sokan vették kézbe Jordan B. Peterson Túl a renden című könyvét. A „hivatásos provokátorként” is ismert szakember írásával az egész világot zavarba hozta. Ennek oka, hogy kendőzetlen stílusban bontja le a tudomány, a hit és az emberi természet általánosításait.

Önismereti könyvek mellett az olvasók előszeretettel mélyedtek el egy-egy romantikus történetben is. Továbbra is népszerű Julia Quinn könyvsorozata (A herceg és én; A vikomt, aki engem szeret; Tisztességes ajánlat), amelyben nyolc testvér érzelmekkel teli történetét ismerhetjük meg.

De előkelő helyet foglal el a Bookline márciusi sikerlistáján Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című könyve. A biológusként is tevékenykedő írónő első regényében egy közösségtől elzárkózó, mocsárban élő kislány történetét tárja elénk, akinek rövid idő alatt felbolydul az élete. Barátot, majd szerelmet talál, megtanul olvasni, és egy gyilkosság első számú gyanúsítottjává válik.

Húsvét közeledtével az olvasók szívesen választottak egy-egy tojásfestésről, locsolkodásról szóló történetet a legkisebbek számára. A Barátnőm Bori könyvsorozat 41. részében Bori húsvéti kalandját ismerhetik meg a gyerekek, amelyben különleges barátság jön létre a kislány és egy bajba jutott nyuszi között. Szintén kedvelt húsvéti olvasmány volt Marék Veronika Boribon tojást fest című könyve. A könyv és szereplőinek segítségével megismerhetjük a húsvéti szokásokat, például a tojásfestést és a locsolkodást.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást.

Márciusban a program szakmai zsűrije Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta. A könyvről Szinetár Dóra – a hónap felnőtt zsűrije – így nyilatkozott: „Az egész könyv tele van szeretettel és jósággal, de mivel mindez a poklon és az ördögökön keresztül kerül bemutatásra (…) vicces, szórakoztató, friss és pörgős.”

Szívünk rajta 2021. március – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet!
Bartos Felicián: Andris és a fehér démon
Kertész Edina: Lajhár a sztár
Hannah Wilson: Mocsok műanyag és számtalan szemét
Carmen Blázquez: 33 történet lányokról régen és most
Magali Le Huche: Pepe és az afrikai zene

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista élén:

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Edith Eva Eger: A döntés
Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása – Colin története
Edith Eva Eger: Az ajándék
Karády Anna: A füredi lány
Szilvay Gergely: A gender-elmélet kritikája
Paulo Coelho: Az íjász
Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalma

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Edith Eva Eger: A döntés
Jessikka Aro: Putyin trolljai – Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke
Arne Dahl: Valaki figyel
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Lee Child, Andrew Child: Az Őrszem
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Krasznahorkai László: Herscht 07769

Libri-Bookline Zrt.
Szívünk rajta

Cikkünk a magazinban a Bookline februári sikerlistájáról

 

 

Hozzászólások