Minden közösségnek szüksége van ünnepekre, a közös kultúra ápolására – mondta Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét egyik alpolgármestere a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján. A város idén ünnepli 650 éves évfordulóját, ezért a több mint száz rendezvény a fesztivál porgramjában még kiemeltebb szerepet kap. A 28 nagy program és a száznál több színes esemény méltó ünneplést biztosít a város lakói számára.

Bak Lajos, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a rendezvényhez számos intézmény csatlakozik saját eseményeivel, így a fesztiválon belül több olyan programsorozat is zajlik majd, amely több napon át szintén számos eseményt kínál.

A több mint három héten át zajló fesztivál nyitórendezvénye a Kecskemét arcai IV. című képzőművészeti kiállítás és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a városhoz kötődő zeneszerzők műveit bemutató hangversenye lesz. Gerhát László karmester elmondta: a koncerten Kodály Zoltán, M. Bodon Pál és Vásárhelyi Zoltán művei csendülnek fel.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár a Kecskemét térségi kistelepüléseket is bekapcsolja a fesztivál körforgásába játékos programokkal, vetélkedőkkel. Idén a kecskeméti Hunyadivárosi Fiókkönyvtár is aktív részese lesz a programjuknak. Ramháb Mária könyvtárigazgató elmondta, hogy a gyermekeknek a Görömbölő Kompánia Szépmező szárnya című előadásával készülnek.

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató kurátora elmondta: a kecskeméti születésű festőművész, Bozsó János 1968-ban készített sorozatában megidézte a kecskemétiek számára fontos épületek, utcák hangulatát, a város lelkületét. Kiállításuk azt a szülőföldhöz való kötődést mutatja be. Egyúttal kéri a kecskeméti polgárokat, hogy ha valakinek tulajdonában van olyan Bozsó János által festett kép, amely Kecskemétet ábrázolja, szívesen kölcsönkérnék a kiállítás idejére. 

Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója is mesélt a programjaikról: Kecskemét egyik legszebb épületéhez kapcsolódva, Cifra Palota címmel mese- és versíró, valamint rajzpályázatot hirdettek. Kecske-terelő játékukkal a város híres épületeit, kulturális intézményeit bejárva kell a családoknak összegyűjteniük minél több pecsétet. A 650 éves Kecskemét elnevezésű játékuk során a pedig Ciróka Bábszínház épületében nyolc helyszínen különféle feladatok várják az érdeklődőket.

Szabóné Bognár Anikó, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese elmondta: Cifrapalota kiállítóhelyükön nyílik meg a IX. Kortárs keresztény ikonográfiai biennále, melynek idei témája a hét főbűn. A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely pedig A mechanikus játékok világa című témanappal készül.

Toókosné Börönte Erika, a Hírös Agóra programszervezője azt ígéri, hogy különleges lesz az a hangverseny, amelyben az Ars Nova együttes női énekesei “zenei flörtre” hívták meg a neves cseh férfi énekegyüttest, a Gentlemen Singerst.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kínálatában több óriásprogram van, azt mondhatnánk, hogy fesztiválok a fesztiválban: a hagyományosnak mondható Bohém Fesztivál a Lutherek című ragtime opera kecskeméti bemutatójával, a Kecskemét Fringe, a Szín-Tár és a Világzenei Együttlét évről évre megújuló programkínálata is gazdagítja a sort.

A rendezvénysorozat ideje alatt Kecskemét főterén népművészeti vásár várja az érdeklődőket.

 

 

Hozzászólások