Kétszázhetvenhárom egyedülálló Rembrandt rézkarcból álló kiállítás nyílt a balmazújvárosi Semsey Kastélyban.

rembrandt 1

A holland mester teljes munkásságát felölelő tárlatban a bibliai témájú ábrázolásoktól a tájképeken át több portré is helyet kapott, amelyek között több önarckép is található. Mindez a kiváló, 19. századi francia grafikus, Armand Durand különleges nyomatain keresztül tekinthető meg április 24-ig a kastélymúzeumban.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott többek között Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, dr. Veres Margit polgármester valamint Thomas Emmerling, a gyűjtemény tulajdonosa is.

Gajus Scheltema_budapesti_holland_nagykovet

A különleges esemény kapcsán Balmazújvárosba látogatott Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete, aki ünnepi köszöntőjében elmondta:

„Rembrandt egyike a világ legismertebb holland alkotóinak, és ez a kiállítás remek alkalom, hogy munkásságát egy igazán rendhagyó környezetben, itt a Semsey Kastélyban tekintsük meg. Számomra pedig külön öröm, hogy minderre éppen a holland soros EU-elnökség idején nyílik lehetőség.”

„A rézkarc-készítés igen magas fokú technikai ismereteket igényel, nagy gyakorlatot, és szinte alkimista ismereteket kíván az alkotótól. A gyűjtemény anyaga egyedi marási eljárásról árulkodik, és Durand különleges nyomási technikájának köszönhetően a képek hűen visszaadják mindazt a festőiséget, amit a mester ezeken a különleges karcokon megalkotott” – mondta el a kiállítás kapcsán dr. Pankaszi István, a Szépművészeti Múzeum grafikai osztályának vezető restaurátora.

Forrás: WELL PR Ügynökség

Hozzászólások