II. Erzsébet 70 éve a trónon – a Spektrumon 5 premier  a brit királyi család életéről. Izgalmas és fordulatokban gazdag családi élete nem csak a briteket, de az egész világot lázban tartja, ebből nyújt most ízelítőt a Spektrum egy héten keresztül.

Mandatory Credit: Photo by Shutterstock (203230a) – Back row, Jim Callaghan, Harold Wilson, Sir Edward Heath Front row, Sir John Major, Princess Diana, Prince Charles, Queen Elizabeth II, Prince Philip and Baroness Margaret Thatcher – QUEEN ELIZABETH II WITH PAST AND PRESENT PRIME MINISTERS, LONDON, BRITAIN – 1992

A leghosszabb ideje regnáló uralkodók listáján mindössze 3 ember előzi meg II. Erzsébetet, ezzel együtt ő a legrégebb óta hatalmon lévő női vezető a világon, 70 éve irányítja a brit birodalmat. Izgalmas és fordulatokban gazdag családi élete nem csak a briteket, de az egész világot lázban tartja, ebből nyújt most ízelítőt a Spektrum egy héten keresztül.

II. Erzsébet élete számos kihívással jár: élete a reflektorfényben zajlik, minden szavának súlya van, és nem csak őt, de az egész családját árgus szemmel követi a világ. Csak XIV. Lajos francia király, Bhumibol Aduljadezs Thaiföld, és II. János Liechtenstein királya előzi meg őt uralkodási évek tekintetében. Az első 2 évvel, míg a két másik uralkodó mindössze pár hónappal.

Az elmúlt 70 évben számtalan nehéz döntést kellett meghoznia. Olyanokat is, amelyeket inkább uralkodói szerepe, semmint családja iránt érzett elkötelezettsége irányított.

Kénytelen volt megtagadni húgától, Margittól az engedélyt, hogy hozzámenjen elvált szerelméhez, Peter Townsend kapitányhoz, de komoly kihívás elé állította fia, Károly herceg és Diana hercegnő viharos házassága, majd Diana halála, és András herceg Jeffrey Epsteinhez fűződő barátsága is.

Mandatory Credit: Photo by Alastair Grant/AP/Shutterstock (7099750a)
BOWLES Sunday, April 9, 2006 marks Charles’ and Camilla’s first wedding anniversary
BRITAIN ROYAL WEDDING ANNIVERSARY, WINDSOR, United Kingdom England

Azonban nem csak a családi élet, hanem az uralkodói élet is bővelkedett a megoldandó feladatokban. A királynőnek 14 miniszterelnöke volt Winston Churchilltől kezdve Boris Johnsonig, akikkel mind meg kellett találnia a közös hangot.

Mandatory Credit: Photo by Shutterstock – Catherine Middleton and Prince William The wedding of Prince William and Catherine Middleton, Buckingham Palace, London, Britain – 29 Apr 2011

A királynő és miniszterelnökei jó és rossz időkben is végigkísérték a nemzetet: a konfliktusoktól és recesszióktól kezdve az olimpiai játékokig és nemzeti ünnepekig. Számtalan esemény felidéződik a dokumentumfilmekben a Margaret Thatcherrel folytatott beszélgetésektől kezdve azon legendás pillanaton át, amikor háláját fejezte ki Winston Churchillnek „uralkodásom első éveiben nyújtott bölcs útmutatásaiért”. Egészen addig, hogy lefotózták kézen fogva Tony Blairrel, miközben az „Auld Lang Syne-t” énekelte. De a Brexit és Boris Johnson is komoly fejtörést okozott, hiszen a királynő soha addig nem keveredett bele ennyire a politikába.

Mandatory Credit: Photo by VICTORIA JONES/POOL/EPA-EFE/Shutterstock – Britain’s Queen Elizabeth II welcomes newly elected leader of the Conservative party Boris Johnson during an audience in Buckingham Palace, London, Britain, 24 July 2019 where she invited him to become Prime Minister and form a new government. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson is taking over the post after his election as party leader was announced the previous day. Theresa May stepped down as British Prime Minister following her resignation as Conservative Party leader on 07 June. Boris Johnson appointed British Prime Minister, London, United Kingdom – 24 Jul 2019

A dokumentumfilmekben nem csak II. Erzsébetről, de Károlyról és Kamilláról, valamint Vilmosról és Katalinról is érdekes információk látnak napvilágot. A nézők betekintést nyerhetnek Vilmos herceg leendő királyi felkészülésébe egészen kisgyermekkorától kezdve, és kiderül, mit gondoltak a királyi bennfentesek Kate alkalmasságáról feleségként és leendő hitvesként.

Premierek a Spektrumon:

  • II. Erzsébet és Károly herceg: március 21. 21 óra
  • II. Erzsébet és miniszterelnökei: március 22. 21 óra
  • II. Erzsébet: kötelesség mindenekelőtt: március 23. 21 óra
  • Károly és Kamilla – a trónra várva: március 24. 21 óra
  • Vilmos és Katalin – a jövő uralkodói: március 25. 21 óra

 

Forrás: AMC Networks Central Europe Kft.

Hasonló cikkünk:

Ismét fesztiválgyőztes a Spektrum „Tiltott Zónák” sorozata