„A sport meg a politika a győzteseké. Aki nyer, annak van igaza” – mondta a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Eszterházy Péter. Az idézet jól mutatja a sport és a sportfogadás célját, amely az évezredek során mit sem változott. A gyakorlat azonban annál inkább. Lovi bookmakerek, totó kirendeltségek és középkori jegyzetek – tekintsük át, hogyan alakult az egyre népszerűbb sportfogadás világa az évezredek során.

Az első lejegyzett fogadás egybeesik az ókori Görögországban tartott sportünneppel, az Olümpiai játékokkal. Bár számos legenda és mítosz övezi a Zeusz tiszteletére rendezett eseményt, az első verseny megrendezésére pontos évszámot jelölnek meg a történészek. Ie. előtt 776-ra teszik az első Olümpiai játékokat, mely időpontot a görögök az időszámításuk kezdetének is neveztek. A sportfogadás ezután bevett gyakorlat lett, a római, illetve a középkori birodalmakban is szokássá vált.

sportfogadas

A Lovas Nemzet

„Angliának három dolga van, amit meg kell tanulni: az alkotmány, a gépipar és a lótenyésztés” – fogalmazott a reformkori politikus és polihisztor, Gróf Széchenyi István, miután hazatért angliai tanulmányútjáról. A „legnagyobb magyar” a Lánchíd, a Nemzeti Kaszinó és a Tudományos Akadémia alapjainak megalkotása mellett a hivatalos lóversenyt is meghonosította Magyarországon. Azóta a lóversenyfogadás az alapját jelenti a hazai sportfogadásoknak.

Ekkor kezdődött ugyanis az úgynevezett „könyves ember” gyakorlata, amelynek lényege, hogy a bookmakerrel bárki fogadhat előre meghatározott esélyek alapján. Azaz a fogadó a fogadás elejétől tisztában van azzal, hogy mekkora nyereményre tehet szert a győzelem esetén. Minél kevesebb az esély egy-egy ló futamelsőségére, annál nagyobb a megnyerhető pénzösszeg.

Totó-láz

A fogadások gyakorlatában a következő fordulópontot a Franciaországban 1871-ben beindult totalizatőr, azaz a totó jelentette. Ennek lényege, hogy összesítik a fogadásokon befolyt összeget, és azt, a szervező nyereségének levonása után, szétosztják a nyertesek között. Ez a technika az alapja máig is a legtöbb számsorsjátéknak és sportfogadásnak. Hazánkban az első hivatalos totó játékra 1947-ig kellett várni. Október 17-én zajlott az első fogadási esemény, az érdeklődök pontosan 3 forint 30 fillérért vásárolhatták meg az első totó szelvényeket. A befolyt összeg nyereségéből az 1948-as londoni olimpia magyar részvételét támogatták.

A totó hatalmas siker lett Magyarországon. A fogadások száma kevesebb mint fél év alatt több mint 1 millió háromszáz ezerre nőtt, és országszerte megnyíltak a Totókirendeltségek. 1947 után csupán egyszer, a forradalom és a szabadságharc alatt szünetelt a fogadás. 1956-ban 8 héten keresztül nem lehetett totózni. A legnagyobb változás 1964-ben történt, ekkor váltotta fel a 12-est a 13+1-es forma. A technológia fejlődésével a sportfogadás gyakorlata is folyamatosan változott. A 90-es évekre például a kézi feldolgozású szelvényeket teljesen felváltották a gépi szelvények.

sportfogadas

A technológiai áttörés

De nem ez volt az egyetlen változás a 20. század végén. Amint az internet széleskörűen megfizethetővé és hozzáférhetővé vált, a fogadás történetében új fejezet kezdődött. Az online fogadás korszakának kezdetét fémjelzi napjaink egyik legnépszerűbb online platformjának, az Unitbetnek az 1997-es elindulása. Ettől kezdve a játékosok egy helyen köthettek fogadásokat, és gyűjthették be a fogadásokhoz szükséges naprakész információkat.

Ma az applikációk terjedése jelöli a jövő felé vezető utat, mely – miként az élet számos területén -, úgy a sportfogadások esetében is flexibilitást és kényelmet nyújt. A technológia tehát egyszerűsíti a folyamatot, de változzon bármennyit is a gyakorlat, a lényeg a kezdetektől változatlan: „aki nyer, annak van igaza”.

 

 

Hozzászólások