Dickens világhírű művén kívül F. Scott Fitzgerald leghíresebb regénye, a „Great Gatsby”, melynek Leonardo DiCaprio főszereplésével elkészített legújabb filmadaptációja a héten kerül a hazai mozikba, és Evelyn WaughUtolsó látogatás” (Brideshead Revisited) című könyveinek első kiadása is a gyűjtemény része, utóbbi kettőnél az írók aláírásával ellátott jegyzet is szerepel a könyvekben. Közöttük van James Joyce Ulysses című regényének első kiadása is, melyért akár 3000 fontot is adhatnak.

Mr. Ritchie, a gyűjtemény egykori tulajdonosa angolt és németet tanult a St. Andrews Egyetemen, majd a londoni Merchant Taylors’ Schoolban vállalt állást, ahol nagy formátumú tanárként jellemezték. Visszavonult szülővárosába, ahol tavaly októberben halt meg.

Egy könyvszakértő véleménye szerint megdöbbentő, hogyan gyűjthetett össze egy magánember egy ilyen gazdag gyűjteményt, főleg úgy, hogy elsősorban nem túl magas tanári fizetésére hagyatkozhatott. A szakértő a fent említett írások mellett különösen Alexander Pope, Seamus Heaney, Tom Stoppard, valamint Yeats műveinek példányait emelte ki, mint a legértékesebb darabokat.

Forrás: www.bbc.co.uk

2013. május 13.

Hozzászólások