A Szépművészeti Múzeumban 2014-ben, majd a Magyar Nemzeti Galériában 2015-ben lezajlott, nagy sikerű összművészeti előadássorozat 2016-ban is folytatódik.

textura2016

Idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom és színház találkozásának.

Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával.

A képtárban sétálva a néző bekerül egy színház és a valóság közötti térbe. A színészek az adott festmény előterében adják elő az egyes produkciókat – egyszerre megelevenítve az írott szöveget és új megvilágításba helyezve az azt inspiráló műalkotást. A néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes színházi jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő.

A 2016-os, immáron harmadik Textúra koncepciója részben átalakul: miután célunk, hogy a Galériában őrzött műalkotásokat minél többen ismerjék és szeressék, idén tudatosan a gyűjtemény legismertebb műtárgyait („magyar highlights”) emeltük a figyelem fókuszába. Így a nemzeti kánon részét képező festményekre a kortárs írók irodalmi és friss, provokatív parafrázisai újra ráirányítják a figyelmet, s megmutatják, miként hordoznak új jelentést a 21. századi hazai közönség számára.

A 2016-os Textúra rendezője Valló Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője.

A 2016-os produkció jelmezeit a MOME Divat- és textilszakos hallgatói (projektvezető oktató: Remete Krisztina) készítik.

Premier: november 8. kedd 19.00-21.45 (kezdés előtt javasolt érkezés: 18.30)

További előadások: november 15. kedd 19.00; november 24. csütörtök 19.00 – MINDEN JEGY ELKELT (okt. 28.); november 29. kedd 19.00; december 6. kedd 19.00; december 13. kedd 19.00

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Hozzászólások