2016. november 23–27. között rendezik meg az idei ősz legizgalmasabb budapesti animációs eseményét, a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a világ animációs termésének legjavát.

voros teknos1

A fesztivál nyitófilmje a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, A vörös teknős lesz, mely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert. Az élet örök körforgásáról szóló, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és a japán gondolkodásmódot, miközben megrendítő szépséggel mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.  A stúdió fennállása óta első alkalommal kért fel külföldi művészt rendezni: az egész estés alkotás az Oscar-díjas francia Michaël Dudok de Wit kilencévnyi munkájának eredménye.

Az Anilogue öt napja alatt több mint tíz vadonatúj animációt és közel kétszáz rövidfilmet mutatnak majd be. Az egész estés filmek közül különösen izgalmasnak ígérkezik Claude Barras svájci rendező Életem cukkíniként című szívszorító alkotása, melyben egy kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül. A kezdeti nehézségek után Cukkini igaz barátokra lel, akiknek köszönhetően megtanul bízni, szeretni és élete így új fordulatot vesz.

anilogue5

A közönség láthatja továbbá Bill Plympton animációját, a Revengeance-t is, melyben Rod Rosse, a kisstílű fejvadász hatalmas kalamajkába keveredik, mikor a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást.

Az Anilogue idei vendége Dánia lesz, így az új dán animáció legizgalmasabb alkotásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A fesztivál nemzetközi vendégei számos animációs műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhetnek majd meg az animáció szerelmesei. A legfiatalabb fesztiválozók számára a Rutkai Bori Banda animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncerttel készül majd.

A teljes program a www.anilogue.com oldalon érhető el.