A kecskeméti Piarista Iskolában is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, hiszen a piaristák célja mindig a hazaszeretetre való nevelés és a nemzeti érzés élesztgetése volt. Az alsó tagozatban is ünnepeltek, a felső tagozaton pedig egy egész napot szenteltek a megemlékezéseknek. Kozicz János érdekes előadása, játékos akadályverseny, filmnézés színesítették a programot.

 

56-os08

 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező gimnáziumi műsort a 10. c osztály diákjai adták, akiket Bimbó Andrea osztályfőnök és Turjánszkiné Tapodi Katalin tanárnők készítettek fel. A diákok ünnephez méltó, szép előadást láthattak társaiktól. Mértéktartó, de érdekes, színes mondanivalóval teli műsort, igaz szavakat, komoly gondolatokat hallhatott a diákokból és a tanárokból álló közönség.

 

56-os07

 

Marton József tanár úr két különleges feladatra hívta meg a diákokat az iskola dísztermébe, amely a következő héten közösségi térré válik, az iskola „Szabadság terévé”. Minden reggel 7.40-től nyitva lesz a terem, ahol non-stop folyik az ’56-os forradalom képeinek vetítése, olykor zene is szól. Bárki bemehet a terembe, hogy feltöltődjön, valamint nézegetheti az ott lévő kiállítást is. Az órák után is megtehetik ezt a diákok, különös tekintettel a pályázatra, melynek révén címet adhatnak a vetített képeknek. Ez által jobban elmélyülhetnek az ’56-os forradalom gondolati, képi és érzelmi világában.

 

nadas06

Nádas László Munkácsy-díjas iparművész

Nemzeti ünnepünk 60. évfordulójának tiszteletére a Piarista Iskola dísztermében Nádas László Munkácsy-díjas formatervező, Budapesten élő iparművész képeiből nyílott kiállítás “Palackposta… Levél Rozikának a múltról és 1956-ról” címmel. A gimnáziumi diákműsor után következő kiállítás-megnyitón a képek alkotója személyesen beszélt ’56-os élményeiről és a díszteremben látható képek, metszetek megalkotásának történetéről.

Visszaemlékezéseit könyv formájában is megjelentette unokája, Rozika felkérésére.

Nádas László életregénye megható vallomás élete sorsfordulóiról. Olyan sors tárul elénk, amely sokak számára talán ismerősnek tűnik: kitelepítések, elbocsátások, egyházüldözés, jegyrendszer, megfélemlítés a diktatúra alatt. Aztán a forradalom fényes, hősi napjai, majd a megtorlás kegyetlensége. Egy művész élete ez dióhéjban. Művészé, aki nem csak szavakkal tudja kifejezni érzelmeit. Megdöbbentő, szívszorító rajzok teszik még hitelesebbé ezt a különleges vallomást. (Részlet a könyvborítóról)

 

nadas07

 

A művész szólt a hallgatósághoz is, mintegy útravalót hagyva nekik. Részlet a diákokhoz intézett szavaiból:

„Mi, magyar egyetemisták is követeltük a változást! Talán egy angyal szállt el felettünk, mert csoda történt. Az egész város megmozdult, az egyetemistákkal együtt tüntettek. Beleremegett az egész ország, összeomlott a diktatúra intézménye. Egy nagy „tüzet” raktunk, minden rosszat ki akartunk gyomlálni és elégetni. De jött egy gonosz monstrum, és a tüzet szétrúgta. Sokan meghaltak, sokan elmenekültek. Mi, akik maradtunk, a parazsat a szívünkbe zártuk. Egész életünkben óvtuk, tápláltuk, hogy nektek átadjuk, mert tovább kell vinni. Nem szabad nektek sem engedni, hogy szívetekben a szabadság lángja kialudjon!”

 

nadas01

 

A kiállítás mindenki számára megtekinthető október 21-től az alábbi rend szerint:

• hétfő, kedd és pénteki napokon 15.00 órától 18 óráig
• szombat délelőtt 9.00 órától 12.00 óráig.

A kiállítás megtekintésében az iskolai portások segítenek.

 

 

 

Hozzászólások