A Csendes éj című világszerte ismert karácsonyi dal szövegét Josef Mohr osztrák pap írta 1816-ban Stille Nacht címmel, dallamát azonban csak két évvel később komponálta Franz X. Gruber.

A szöveg írója csak az előadás előtti Szentestén kérte fel Franz Grubert, hogy dallamot és gitárkíséretet szerezzen hozzá, amely kérés felettébb szokatlannak számított a korban. A gitárzene inkább szórakozóhelyeken volt népszerű. A legenda szerint nem működött a templom orgonája, ezért kényszerültek erre a megoldásra. Gruber –felhasználva szülőföldje népzenei hagyományait – megírta a zenét, mely kezdetben meglepte a misére érkező híveket, később azonban megkedvelték az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő dallamot. A ma elterjedt dallam egyébként kicsivel eltér Gruber eredetijétől.

A Csendes éj először a Salzburg közelében található Oberndorf városka Szent Miklós-templomában hangzott el 1818. december 25-én.

Az 1900-as évek elején az árvíztől megrongált templomot lebontották. Helyén felépült a Csendes Éj Emlékkápolna (Stille-Nacht-Gedächtniskapelle), egy közeli házban pedig múzeumot alakítottak ki.

A Csendes éj eredeti kézirata elveszett, de 1995-ben felfedeztek egy kéziratot Mohr írásával, melyről megállapították, hogy 1820 körülről származik. Ez alapján sikerült a szöveg és a dallam megírásának dátumára is következtetni. Gruber élete során több átdolgozásban is kiadta a művet; a Mohr-félét a salzburgi Museum Carolino-Augusteum őrzi.

A dalt számos könnyűzenei előadó is feldolgozta. Szerepelt többek között Mariah Carey karácsonyi albumán, Enya pedig írül énekelte el.

Csendes éj, drága szent éj,
mindenek álma mély.
Nincs fönn más, csak a drága szent pár.
Várja, gyermeke alszik-e már.
Küldj le rá álmot, nagy ég!
Küldj le rá álmot, nagy ég!

Weninger Nóra

Hozzászólások