Zsolnay Könyvtér címmel új könyvcserélő akció indult a Zsolnay Kulturális Negyedben, melynek átadására a Zsolnay Piknik második napján került sor.

zsolanaykony3

Hív a képzelet birodalma! Felveszed?” – olvasható a Zsolnay Kulturális Negyedbe kihelyezett három telefonfülkén, melyek átalakításuk után immár szabadtéri, közösségi könyvszekrényként funkcionálnak. Salamon Éva, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. marketingvezetőjének ötlete nyomán a kötetekkel teli fülkékbe bárki beteheti kedvenc vagy éppen megunt könyvét, elláthatja személyes üzenettel, ajánlással, s szabadon vihet is az olvasnivalókból. A fülkék a Zsolnay Piknik után is kint maradnak, így a közös élmények ereje új utat nyithat a képzelet birodalmába. A három telefonfülkét a Telekom adományozta, hogy a hely tovább szolgálhassa és támogassa a közösség élményét.

A kezdő könyvkészlet gyarapításához hozzájárult a múlt szombati átadón dr. Őri László, Pécs alpolgármestere; Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Bertók László, Kossuth-díjas költő, Pécs díszpolgára, aki egy szonettet is felolvasott az eseményen.

zsolnaikonyv1

Dr. Őri László elmondta, hogy a kezdeményezés nem is lehetne jobb helyen, mint a mára már a hungarikumok körét gazdagító műemlék-együttesben, a Zsolnay Kulturális Negyedben. „A látogatók – akik akár rendezvényre érkeznek ide, akár az állandó kínálat miatt tesznek látogatást – egyúttal levehetnek egy könyvet a polcról, ezzel is erősítve a Negyed szerepét: hogy egy olyan élő, közösségi tér legyen, ahol minden korosztály kellemesen tudja eltölteni együtt a szabadidejét” – mondta az alpolgármester.

Vincze Balázs hangsúlyozta, hogy ezzel a kezdeményezéssel is nyitottabbá válik a Zsolnay Negyed. „Szeretnénk, hogy a pécsiek még közelebb érezzék magukhoz és jobban belakják a Negyedet, ezért még több funkciót kínálunk” – mondta az ügyvezető. Arra biztatta az embereket, hogy nyugodtan jöjjön bárki, olvasson akár a telefonfülkék mellé kihelyezett ülőgarnitúrán, akár vigye haza a szimpatikus könyvet, hiszen a lényeg az emberi kapcsolatok erősítése és a kultúra megosztása.

Ezt erősíti a könyvjelzőkön is olvasható üzenet, mely Zsolnay Vilmostól származik:

„A Zsolnay-titok: a művészet szeretete.”

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Kft.

Hozzászólások