Május 23-24-én rendezték meg a VII. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóját. A rendezvény fő meghívottja Bert Sakmann német fiziológus volt, aki 1991-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

 

szeged1

 

Bert Sakmann Ervin Neherrel közösen kapta a Nobel-díjat az egyedi ioncsatorna működésének vizsgálatáért, a patch-clamp technika felfedezéséért. A találkozót a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervezte. A találkozón, melynek munkanyelve az angol volt, gimnáziumunk 11 tehetséges diákja vett részt: Farkas Rebeka, Fricz Gitta, Gál Gergely, Kovács Janka, Kürti Gábor, Papp Benedek, Róka Ferenc, Tarnai Bence, Urbán Szabolcs, Vass Viktor, Veszelszki Dóra.

Hétfő délelőtt a Radnóti Gimnázium laboratóriumában DNS vizsgálatot végeztek diákjaink. Délután meghallgattuk Bert Sakmann előadását, majd a Szent-Györgyi hallgatók számoltak be legfrissebb kutatási eredményeikről. Este gálavacsorán vettünk részt.

 

szeged2

 

Kedden látogatást tettünk a Füvészkertbe, majd a találkozó zárásaként az alapítvány számolt be jövőre vonatkozó terveikről. Egy olyan programot készülnek megvalósítani, ami a tehetséggondozást új dimenziókba helyezi. A program fő célja, hogy a legtehetségesebb fiatal kutatókat Magyarországon tartsák, megteremtve ezáltal egy újabb hazai Nobel-díj elnyerésének feltételeit.

Kiss Ildikó, biológia tanár

 

 

Hozzászólások