Az öt előadásból álló fővárosi bérletsorozatát Marie-Elisabeth Hecker gordonkaművész közreműködésével zárja a Pannon Filharmonikusok május 5-én. A fiatal szólista a nemzedékének egyik legkeresettebb művésze, aki Edward Elgar utolsó nagyszabású alkotását, az 1919-ben komponált csellóversenyt adja elő. A koncertet Vass András, a PFZ karmestere dirigálja.

 

A Pannon-bérlet évről-évre képes növelni sikereit Budapesten. Az évad eddigi négy előadásán teltház, egy koncerten pedig közel teljesen megtöltött nézőtér előtt játszott a pécsi zenekar. Az utolsó májusi hangverseny ebből a szempontból biztos nem fog különbözni, hiszen a jegyek nagy része már elfogyott. A Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es évadban a nemzetközi zenei élet hangszeres olimpiáinak győzteseit invitálta Pécsre és a Müpa színpadára. A zenekar a sorozat zárásaképp a fiatal és zabolázatlan gordonkaművésszel, Marie-Elisabeth Heckerrel dolgozik együtt, aki Edward Elgar utolsó nagyszabású művét adja elő. Az estet Beethoven egyetlen operájának nyitánya és Rahmanyinov monumentális szimfóniája keretezi.

Elgar concertója volt az egyik első csellóverseny, amit még gyerekkoromból ismerek. Számomra ez volt az első mély érzelmi zenei élmény, amely mély nyomokat hagyott a játékomban, elbűvöl a zenei nyelvezete. Még ma is nagyon tetszik, és minden alkalommal fizikai kihívást jelent teljes odaadással eljátszani” – fogalmazott a darabbal kapcsolatban a művésznő.

Marie-Elisabeth Hecker generációjának egyik legkeresettebb szólistája és kamaramuzsikusa, aki a világ legkiemelkedőbb koncerttermeiben és zenekaraival dolgozott már együtt. Ismertségét a 2005-ben Párizsban megrendezett 8. Rosztropovics-versenyen elért szenzációs sikerével alapozta meg. Az első olyan résztvevő volt a verseny történelmében, aki az első díjon felül két különdíjat is nyert. Annak ellenére, hogy rendszeresen utazik Magyarországra, koncertet első alkalommal ad itt, ahova németországi fellépései után érkezik.

Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere

 

Sajnálatos módon eddig még nem volt alkalmam Magyarországon koncertet adni. Tanítottam egy keresztény nyári iskolában Sárospatakon és Tokajon több alkalommal, ezeket a napokat nagyon élveztem. Nagyszerű volt a hangulat a rengeteg motivált diákkal. Emiatt minden évben 1-2 hetet Magyarországon töltök.

A május 5-i koncertről röviden:
Marie és Elgar
2017. május 05., péntek 19.30h MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Ludwig van Beethoven: Fidelio-nyitány
Edward Elgar: e-moll gordonkaverseny
Szergej Rahmanyinov: II. (e-moll) szimfónia

Közreműködik:
Marie-Elisabeth Hecker – gordonka
Vezényel: Vass András

Az idei évadban a Pannon-bérletsorozat búcsúzik a fővárostól, de a Pannon Filharmonikusok 2017/2018-as évadának új bérletei már hosszabbíthatóak és megvásárolhatóak.

 

Hozzászólások