2017. november 25-én, szombaton 16.00 órakor újabb Montázs estet tartott a Montázsmagazin szerkesztősége a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Zsigóné Kati népi iparművész és családja volt a Montázs est vendége. A vendégek köszöntésére Gödény Anikó énekes egy Edith Piaf dalt adott elő, Gyöngyösi Szabó Katalin pedig egy Garai Gábor verset, melyben jókedvet kért valamennyiünk számára.

Aztán következett a beígért, jóízű beszélgetés, melynek résztvevői voltak: Zsigóné Kati népi iparművész (a Tojásdíszítés Királynője, az Ország Nyuszija), férje, Zsigó József, leányuk, Zsigó Katalin és 4 éves unokájuk, Boros Panna.

Kati MOTTÓja sokat elárul róla: “Művészetem a gyökerek szeretetéből fakad, és ma a családom, a környezetem szeretetéből táplálkozik. A népművészettel való együttélés éppúgy lételeme életemnek, mint a nevetés.”

Zsigóné Katival 2014-ben készült színes, részletes interjú a Montázsmagazinban. ITT olvasható.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a vendégekre, hiszen Zsigóné Kati Kecskemét sokak által ismert személyisége. Megtudhattuk, hogyan lett a nehézsorsú gyermekből boldog feleség és anya, majd ismert, sokoldalú népi iparművész. Alázattal és szeretettel viselkedik mindenkivel szemben.

Férje biztos támasza a háttérben, sokat segít neki mindenben: szerszámokat készít a tojások díszítéséhez, elkíséri budapesti vagy vidéki meghívásaira, együtt fogadják a csoportokat, akik a múzeumukat szeretnék megnézni, és még számtalan más módon is bizonyítja, hogy számíthat rá.

Leányuk, Kati már felnőtt, férjhez ment, van egy aranyos kislánya, aki bátran vállalta a fellépést a négyévesek bájos biztonságtudatával: verset mondott, énekelt, válaszolt minden kérdésre. A kisebbik Kati foglalkozása nővér a Megyei Kórházban, munkáját szereti és nagy empátiával végzi. De édesanyja művészeti tevékenységét is csodálattal nézi, és igyekszik ő is beletanulni. A falpingálást már nagyon profi módon csinálja, kalocsai motívumokat festenek házak belső falaira (például éttermekben).

     

Újabb versek (az egyiket Kati írta a férjéhez, és ő maga mondta el) és dalok hangzottak el beszélgetés közben az előadóktól. A közönség nagyon jól érezte magát. Végül névnapot is köszöntöttek: Zsigóné Kati hozott minden Katalinnak egy szép hímes tojást, amit erre az alkalomra készített. Majd az érdeklődők közelebbről is megnézhették a hatalmas kosár festett tojást, ezeknek a készítéséről mesélt is.

Köszönet a Zsigó családnak a tartalmas estért, a művészeknek az előadásukért, a barátoknak, ismerősöknek és a Montázsmagazin olvasóinak pedig azt, hogy együtt töltötték ezt a minőségi időt. Legközelebb január utolsó szombatján lesz ismét Montázs est, melyre mindenkit szeretettel vár a szerkesztőség. (www.montazsmagazin.hu)

 

Weninger Endréné Erzsébet