Premier és programok a görög nyár jegyében a Miskolci Nemzeti Színházban! A nagysikerű Broadway musical, a Zorba, a görög bemutatójára készül januárban a miskolci teátrum. Zorba, az örök vándor, a javíthatatlan romantikus, a bölcs filozófus viszontagságos életét legtöbben Nikos Kazantzakis világhírű regényéből, vagy az Anthony Quinn főszereplésével készült nagyszerű filmváltozatból ismerjük.

zorba1

Musical-feldolgozását a Kabarét és a Chicagót is jegyző szerzőpáros, John Kander zeneszerző és Fred Ebb dalszövegíró írta. Most a Miskolci Nemzeti Színház színpadán elevenedik meg Kazantzakis hőse, a premier mellett pedig számos program és több nyereményjáték is várja a nézőket.

Szőcs Artur állítja színpadra az előadást, amely alapjául a Broadway musical szolgál.

zorba2

Slárku Anett dramaturg munkája ez az átirat, ami nagyban támaszkodik a regényre is, hiszen ezek az egyébként nagyon szórakoztató musicalek a dalokra épülnek, így az átkötő jelenetek néha nem elég erősek. Ilyen esetekben a regényhez fordultak segítségért – mondta el a rendező.

Az előadást dupla szereposztásban játsszák, így egészen más Zorbát láthatunk majd Szegedi Dezső és Gáspár Tibor alakításában, vagy éppen Madame Hortense megformálásában Seres Ildikó és Nádasy Erika kettősében. Az előadás látványvilága is különleges, Horesnyi Balázs díszlettervezővel egy makett falut álmodtak meg, ahol makett méretűek a házak, a templom, és a város minden építménye – tette hozzá.

A történet Zorba jellemében a pozitív gondolkodás, az optimizmus erejét mutatja meg a nehéz körülmények között élő közösségben.

 

A darabban Zorba elmesél egy történetet Nikonak, az írónak, amikor egy váróteremben találkozott egy törökkel. A két nép között évezredes ellentét feszül, a két férfi nem ismerte a másik nyelvét, mégis elkezdtek beszélgetni: tánclépésekkel. Azt gondolom, hogy ez a történet, és Zorba jelleme azt üzeni nekünk, hogy ha ennyi lehetőségünk van a kommunikációra, akkor hagyjuk a haragot, a bosszút, a háborút, és inkább táncoljunk! – hangsúlyozta Szőcs Artur.

 

Az Alexisz Zorbát alakító Szegedi Dezső elárulta, a filmet még gyerekkorában látta először, így nem igazán emlékezett minden részletre. Most viszont velejéig meg akarja ismerni Zorbát.

Minden szerep komoly kihívásokkal állítja szembe a színészt. Hiszen egy másik ember bőrébe bújva kell úgy viselkednie, mintha az a másik lenne. Zorba temperamentuma és az optimizmusa közel áll hozzám, de hogy ezt mennyire sikerül a színpadon visszaadnom, azt majd a néző fogja eldönteni – tette hozzá a színművész.

 

Óriás szirtaki és Kocsmatúra Zorba módra

A Zorba, a görög bemutatójához számos program és több nyereményjáték is kapcsolódik. Január 9-én este 8 órától megidézik a görög nyarat Miskolc belvárosában. A színház művészei óriás szirtakira hívják az érdeklődőket a Szinva teraszra, ahol a musical jól ismert zenéjére járják el együtt a görög néptáncot, és űzik el a januári hideget. A miskolci szórakozóhelyeken pedig felbukkannak majd az előadás szereplői, akik egy görög zenekarral adnak ízelítőt a jól ismert dalokból. A kocsmatúra után közös táncházzal zárul az este a Helynekem romkocsmában.

A nyereményjátékokon számos értékes ajándék várja az érdeklődőket. A színház facebook oldalán meghirdetett játékon a nyertes az igazgatói páholyból nézheti meg a Zorba, a görög előadását, és betekintést nyerhet a kulisszák mögé!

A Miskolci Nemzeti Színház azokra is gondolt, akik még nem jártak Görögországban! Érdemes megőrizni a Zorba, a görög előadásra szóló jegyeket, hiszen egy szerencsés néző görögországi nyaralást nyerhet az IBUSZ Utazási Irodák jóvoltából. Az előadások után írja fel nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát a színházjegyére, és dobja be a Nagyszínház előcsarnokában kihelyezett gyűjtődobozba. Az összegyűlt jegyek közül február végén sorsolják ki a szerencsés nyertest. A bérletes nézők automatikusan részt vesznek a sorsoláson.

 Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

 

 

 

Hozzászólások