Emlékszem, hogy a Madarak és fák napja régen is ünnep volt a gyerekek számára. Akkor végre kiszabadultunk az iskolapadból és egy napot a természetben töltöttünk.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A kecskeméti Mátis Kálmán utcai Óvodában az óvó nénik kezdeményezésére az elmúlt napokban már második alkalommal rendezték meg a Zöld hét programsorozatot.

Két napig papírt gyűjtöttünk, felhívva a szülők és a gyerekek figyelmét arra, hogy nem minden szemét, amit szemétnek gondolunk! A papír újra feldolgozható. Újrahasznosításával sok-sok fát menthetünk meg a kivágástól.

Egy délelőtt kertészkedéssel telt az óvodánk udvarán. A gyerekek szorgalmasan gyűjtötték a szemetet, gereblyéztek és a kiskertekbe virágokat ültettek, hogy szebb legyen a környezetünk.

 

zold_ovi1

 

„Papírból valamit” címmel minden óvodai csoport készített valamilyen alkotást, melyekből kiállítást rendeztünk az óvoda aulájában. Hulladéknak vélt papírguriga, szalvéta, újságpapír, sajtos doboz, tojástartó stb. került felhasználásra. Gyerekek és felnőttek kreativitásának köszönhetően szemet gyönyörködtető alkotások születtek. Papírgurigából kiscsibék és újságpapírból csibefészek, polipok városa, tojástartóból hernyó, papírfecnikből hőlégballon, teafilterekből virágok, sajtos dobozból maci és ajándékdoboz, és még sokféle alkotás.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A következő nap állatos nap volt. A gyerekek megnézhették és meg is simogathatták a szülők által behozott kis állatokat, a házi nyulakat, a kiscsirkéket. Találkozhattak teknősbékákkal, halakkal, sőt még gyíkkal is. Az óvó nénikkel elbeszélgettek a gyerekek arról, miért is felelősek, ha állatot tartanak otthon.

A következő nap programja a Zöld ötpróba volt. Minden kisgyerek zöld ruhába öltözve vett részt a különféle környezetvédelemmel kapcsolatos játékos feladatok megoldásában öt helyszínen. Volt flakontaposás, fészeképítés, célba dobás, szelektív hulladékválogatás és találós kérdések. A nap programja nagy közös futással, ovifutással zárult.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A Madarak és fák napját a nagycsoportos gyerekek az Arborétumban töltötték. Megismerkedhettek az év fájával, a tölgyfával, az év madarával, a búbos bankával is. Játékos feladatokkal tették számukra emlékezetessé a szervezők ezt a napot!

A kisebb gyerekek az óvodában a Természet Háza foglalkozásán vettek részt. Találkoztak Gólya Jóskával és a mezei állatokkal.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A Zöld hét ideje alatt a gyerekek játszva sajátíthatták el a környezettudatos szemléletet. Jó volt, élmény volt. Jövőre újra megrendezzük!

 

Almási Zsuzsanna óvónő

 

 

Hozzászólások