Zen- és teaceremónián vehetnek részt az érdeklődők szeptember 24. és 26. között Budapesten, a Koreai Kulturális Központban.

tealevelek

Az eseménysorozat első napján a koreai teaceremónia művészetét szakértők mutatják be, majd koreai zenés műsort láthat a közönség. A második napon a magyar születésű Cung-An szerzetes Dharma beszéd előadása hallható, illetve hagyományos koreai teákat és üdítőket ízlelhetnek meg a látogatók. A harmadik napon  koreai teamesterek mutatják be a zen teaceremónia sajátosságait és tanítják meg a résztvevőknek  – közölte az intézmény az MTI-vel.

A legenda szerint a teát az időszámításunk szerinti második században egy indiai hercegnő vitte be Koreába. A Korjo-dinasztia uralkodása idejében (918-1392) a tea fogyasztása már egy kifinomult rituálévá vált, és nemzeti ünnepet is szerveztek köré. Egyre gyakrabban jelent meg a tea ősi buddhista szertartásokban és végül mint vallási rítus terjedt el leginkább, ezért azonosítják ma a teaceremóniát a buddhizmussal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 1910-től 1945-ig tartó japán megszállás alatt a koreai kultúra nagy kárt szenvedett és a teaszertartás alkalmazása is megszűnt, mígnem az 1970-es években ismét felszínre került. A fazekasok újból elkezdtek teáskannákat és csészéket készíteni, teázó szalonok nyíltak meg sorjában, és fellendült a zöld tea kereskedelme. Ma már a zöld tea kihagyhatatlan része a koreai hétköznapoknak, legyen az zöld tea ízű fagyi, kenyér vagy zöld teás kozmetikum formájában.

A program ingyenes, azonban regisztráció szükséges a koreaikultura@gmail.com e-mail címen.

MTI

Képek forrása: Wikipédia

Hozzászólások