Idén először külföldiek is indulhatnak a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázaton, a Design Terminál immár negyedik alkalommal kiírt tehetségkutatója ezzel teljes egészében nemzetközivé válik.


A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázatot negyedik alkalommal hirdeti meg a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős Design Terminál, mely idén a pályázók körét tekintve is átlépte az országhatárt. A legfontosabb újdonság, hogy ettől az évtől kezdve a magyarok mellett a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) tervezőinek is lehetősége nyílik a versenyen elindulni.
A pályázat célja – amellett, hogy rávilágít a régió közös kulturális és történelmi hagyományaira – az, hogy a kreatív iparágak területén erősítse a regionális együttműködést, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek.


„A szlovák divatvilágnak szüksége van a folyamatos támogatásra, épp ezért előny, hogy az európai országok összefogása erősebbé és hangosabbá tesz minket a nemzetközi versenyben. A közép-európai divatvilágnak is megvan az ereje, hogy ne csak hazai, hanem világviszonylatban is kivívjuk a figyelmet.” – emelte ki a sajtótájékoztatón Mgr. Zuzana Bobiková, a Slovak Fashion Council kommunikációs igazgatója, a Gombold újra! pályázat és a Central European Fashion Days (CEFD) szlovák szakmai partnere.


“Mennyire lehet sikeres az a divattervező, akinek az álmai nem érik el a piacot, nem találják meg a vásárlóikat? Nem sokat ér a kreativitás, ha nem születik belőle olyan termék és brand, amibe szerelmesek lehetünk, amit mindenáron birtokolni akarunk. A Gombold újra! öltözéktervezési pályázat csapatával negyedik éve azon dolgozunk, hogy olyan tehetségeket kutassunk fel és segítsünk az elindulásban, akik kreativitásuk mellett életképes divat vállalkozások motorjai is lehetnek” – Lakatos Márk, a Gombold újra! és a Central European Fashion Days kreatív tanácsadója és stylistja.A pályázó a másik három ország kultúrájából inspirálódhat, feladata, hogy a kortárs divat legújabb trendjeibe illeszkedő, jellegzetesen közép-európai ihletésű pályamunkákat készítsen. Két kategóriában lehet indulni öltözék- illetve kiegészítőkollekcióval, melynek elbírálásáról egy ötfős nemzetközi zsűri dönt.
A Gombold újra! Közép-Európa idén kifejezetten a vállalkozó kedvű fiatalokra koncentrál, a szervezők a díjazást is ez alapján alakították ki: a 10 000 euró értékű „CEFD Visegrád Award” vállalkozásösztönző fődíjat a teljes mezőny legjobban teljesítő tervezői kapják, a szintén 10 000 euró értékű Design Terminál díjat pedig a legjobb magyar tervezője.


Idén nemcsak a kreativitás, hanem a vállalkozói kompetenciák is előtérbe kerülnek. A korábbi gyakorlattól eltérően a pályázók személyisége, tervezett márkájuk és a szakmai életrajzuk is mérvadó lesz a pályázat során. Ebben egy a HR szakma meghatározó szereplője, az Assessment Systems is közreműködik, akik egy speciális tréninggel segítik majd a pályázók kiválasztását.

A pályázatokat február 27-től május 5-ig várják, a döntő pedig 2014 őszére várható.

További információk: www.gomboldujra.hu

Forrás: Design Terminál

Fotók: Pozsonyi Roland

2014. február 28.