Egy zebracsikó a 2015-ös év első újszülöttje a Fővárosi Állat-és Növénykertben. A csíkos jövevény vasárnapra virradó éjszaka született. Mivel Romy, az anyaállat nagyon félti a kicsit, teljes nyugalmat biztosítanak a számukra. Éppen ezért a nagyközönség is csak néhány nap múlva láthatja majd őket.

zebracsiko1Fotó: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állat-és Növénykert

Az anyaállatnak ez az első csikója, tehát tapasztaltnak nem mondható, ám szerencsére jó anyának tűnik. Az egyetlen probléma, hogy amíg a csikó elég nyugodt és érdeklődő természetű, Romy a legkisebb neszre is ijedten reagál. Éppen ezért néhány napig még teljes nyugalmat kell biztosítani az anyaállat és az apróság számára, vagyis egy kicsit még várni kell arra, hogy a nagyközönség is láthassa őket. A zebracsikó a gondozók első megfigyelései szerint valószínűleg nőstény, nevet azonban csak ezután fog kapni.

A kicsi szülei közül Romy, az anyaállat a hollandiai Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkból érkezett 2010 szeptemberében. Az apa, a negyedik életévét a múlt nyáron betöltött Zucchero pedig a franciaországi Peaugres szafariparkjából való, és 2012 óta él Budapesten. A szülőkön és a csikón kívül egyébként egy negyedik zebra is él a magyar főváros állatkertjében. A Tina nevű kanca Romy-val egyidős és együtt is érkeztek Hollandiából.

zebracsiko2Fotó: Bagosi Zoltán/Fővárosi Állat-és Növénykert

A természettudósok a zebrák három faját különböztetik meg. A zsinóros vagy Grévy-zebra (Equus grevyi) Etiópiában és Kenya északi felében, a hegyi zebra (Equus zebra) Angolában, Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban, az alföldi zebra (Equus burchelli) pedig a Dél-Szudántól és Kenya déli részétől egészen Lesothóig, illetve Namíbia északi feléig terjedő területen őshonos. A három fajt egymástól legkönnyebben a csíkozatuk alapján lehet megkülönböztetni, jóllehet a testalkatukban is vannak különbségek.

A Budapesten látható zebrák úgynevezett Böhm-zebrák (Equus burchelli boehmi), vagyis az alföldi zebrának a Zambézi folyótól északra élő alfajához tartoznak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt több mint 120 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. Az elmúlt években azonban nem volt szaporulat, hiszen meg kellett várni, hogy a 2010-ben, illetve 2012-ben tenyészállatnak beszerzett zebrák elérjék a szaporodóképes kort. Így összesen tíz év telt el a legutóbbi budapesti zebracsikó születése óta.

Szöveg és képek forrása: Fővárosi Állat-és Növénykert

www.zoobudapest.com

Hozzászólások