Klein Dávid elindult, hogy oxigénpalack használata nélkül jusson fel a földkerekség legmagasabb hegyére. A tervezettnél két nappal korábban, akár május 25-én feljuthat a világ legmagasabb hegyére, ugyanis a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint, ha nem is ideális, de a körülményekhez képest jó időjárás várható a hétvégén a Csomolungmánál.


Ha oxigénpalack nélkül sikerül feljutnia a 8848 méteres Mount Everestre, Klein Dávid lehet az első hazai hegymászó, akinek sikerülhet a kimagasló sportteljesítmény. A SPAR Everest Expedíció alpinistája az északi alaptáborból kiindulva megkezdte a csúcstámadást. Törekvéseit egy nepáli hegymászótárs, az alaptábor-vezető, az időjárás-előrejelző csapat, illetve egy helyi expedíciós ügynökség segíti.Klein Dávid május 20-án indult útnak az alaptáborból, a tervek szerint négy nappal később éri el a 3-as tábort, és nepáli idő szerint május 25-én hajnalban sikerülhet feljutnia a csúcsra mintegy 12 órás, folyamatos mászást követően. Ha ez a próbálkozás kudarcot vallana, akkor az előrejelzések szerint június elején még nyílik egy időjárási ablak. A hegymászó a lehető legtovább szeretne az alaptáborban maradni, amíg a monszun időszak be nem köszönt június elején. Amennyiben elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra, de az időjárási viszonyok és fizikai állapota lehetővé teszi, újra fog próbálkozni még egyszer. Az ehhez szükséges stratégiát, illetve a logisztikai hátteret kiépítette. A SPAR támogatásának köszönhetően Klein Dávidot a legjobb élelmiszerek, felszerelés, kiszolgálás és logisztika segíti, a stratégiáját több éves tapasztalat alapján építette fel, s az orvosi vizsgálatok is azt bizonyították, hogy képes lehet feljutni a Csomolungma tetejére. A világ legmagasabb hegyére eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül.


A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – eddig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxigénpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előrejutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymászásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albuma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.

Szöveg és az első kép forrása: KRQ Kommunikációs Kft.

2-3. fotó: Wikipédia

2014. május 21.

Hozzászólások