A csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontja, az önkormányzat 2016. évi költségvetésének végrehajtása és a tavalyi maradványpénzek megállapítása egyúttal a szerdai sajtóreggeli témája is volt Szemereyné Pataki Klaudia tárgyalójában.

A polgármesterasszony ismertette az újságírókkal a 2016. évi zárszámadás fő számait. Elmondta, hogy 39.2 milliárd forinttal zárta a tavalyi évet a város. Ebből a működési kiadások 18.5 milliárdot tettek ki. Az elhúzódó fejlesztések finanszírozása 7.5 milliárd forinttal szerepel a zárszámadásban, az összes pályázati fejlesztés pedig 15,5 milliárd forintot jelentett.

A polgármesteri hivatal, az oktatási, kulturális és szociális intézmények munkatársainak létszáma összesen 1780 fő volt az év végén, az ő bérük finanszírozása is a költségeket növelték.  Viszont 700 millióval több adóbevétel érkezett a város számlájára, mint a korábbi évben, ezt az összeget májusban fogják felosztani.

A költségvetésből 100 millió forinttal többet fordítottak városüzemeltetési feladatokra, mint 2015-ben. 400 millióval költöttek többet az intézmények finanszírozására, ebbe beletartozik a béremelés és az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés biztosítása is. A sportszervezetek támogatása mintegy 300 millióval jelentett többet a tavalyi költségvetésben. A helyi tömegközlekedés biztosítása ugyanakkor 75 millióval került többe az önkormányzatnak 2016-ban, mint az azt megelőző évben.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, már most megmutatkozott az energiahatékonysági beruházások jótékony hatása, hiszen 100 millióval fizetett kevesebbet a város áramszámlákra. A megtakarításokat további közvilágítás fejlesztésekre tudják fordítani.  A polgármester fontosnak tartja, hogy 18,2 milliárd Ft „zárópénz” maradt tavaly év végén a város kasszájában. Ez azért is fontos, mert a pályázati fejlesztések befejezéséhez legalább 10-20 százalékos kiegészítésre van szükség a tartalékkeretből.

A zárszámadásban látható az is, hogy az önkormányzat összesen 1,4 milliárd értékben támogat közvetetten különböző szervezeteket, ezek a közösségek ingyenesen használhatják a város ingatlanjait.

Csütörtök délelőtt érkezett a hír, hogy a közgyűlés elfogadta a város 2016. évi zárszámadását. 

 

 

Hozzászólások