Zár a MADÁRÉNEK fotókiállítás – A Katona József Emlékházban 2022. augusztus 12-ig látható Kanyó Ferenc fotóművész MADÁRÉNEK című kiállítása. Kanyó Ferenc pályája kezdetén főként szociofotókat készített, amelyek egyszerre művészeti alkotások és a 20. század második felének dokumentumai. Jelenleg fő témája a természeti környezet, a madarak világa. Madárének címmel a közelmúltban színes fényképalbumot is megjelentetett, amelyben a fotók mellett a madarakat bemutató versei olvashatók.

madarenek

A Katona József Emlékházban látható időszaki kiállítást a 2022. augusztus 12-én (pénteken) 14.00 órától tartandó rendezvény keretében zárják. Kanyó Ferenc szociofotós alkotói korszakáról vetítettképes előadás keretében kapnak áttekintést a rendezvény résztvevői.

Kanyó Ferenc munkásságának jelentős része Kecskeméthez kötődik. Az 1970-es évek elejétől a Kecskeméti Fotóklub tagja, 1974-től a Forrás külső munkatársa. A Fotó, a Fotóművészet, a Valóság és az Új Tükör is közölte fényképeit. Fekete-fehér szociofotói széles körben ismertté váltak. 1989-ben a rendszerváltás fontos pillanatait örökítette meg. Az 1990-es évek elejétől reklámfotózással is foglalkozott.

2001 és 2013 között a budapesti Nádasdy Kálmán Művészeti Középiskola tanára volt. A Fiatal Fotóművészek Stúdiójának egyik alapítója, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Számos díjat, elismerést kapott, országos pályázatokon és kiállításokon szerepelt.

Egyik sorozata az 1970-es évek egyik legfontosabb helyi „szocialista nagyüzemét,” a Kecskeméti Fémmunkás Vállalatot mutatta be, amely akkor az itteni munka minden nehézségével együtt egy munkásréteg számára biztos egzisztenciát jelentett. Kanyó Ferenc sorozatában a gyár és a munkások minden lényeges pillanatát megörökítette.

Az Urbanizáció című fényképalbum Kecskemét megyeszékhely jelentős városképi változásairól, a történelmi városközpont átalakításáról, Leninváros és Széchenyiváros, az új lakótelepek építéséről készült. Nyomon követte az 1970-es évek nagy kecskeméti városrendezési munkáit, az ún. Don-kanyar (régi kecskeméti városrész helyi elnevezése) szanálását, az új városközpont kiépítését, és a belváros számos pontjának átalakítását.

A kevésbé kvalifikált, részmunkaidős nehéz fizikai munkát és kisegítő tevékenységeket végzők mindennapi életét a Négyórás című összeállítás mutatta be. A 70-es éveket idézi a Munkásszállás című sorozat is. A Félsiker című képsor a nagy múltú Kecskeméti Konzervgyár sérült kéményének robbantása 1978-ban, amely azonban csak félig sikerült elsőre, és megrongálta a konzervgyár üzemi épületeit.

Az Életjel című válogatás a Kecskemét és Lajosmizse közötti tanyavilág 1970-es évekbeli állapotát tükrözte. Akkoriban gazdasági, társadalmi és szociális kérdésként is jelen volt a helyi és az országos közéletben az a probléma, amelyre különösen érzékeny volt a szociofotós Kanyó Ferenc: Mi lesz a tanyákkal? Hogyan élnek a világtól elzárva és magukra maradtan az idős emberek? Mi lesz a tanyai iskolák sorsa?

Az 1970-es évek szociográfiai könyvtermésének egyik közismert kiadványa volt a Várostalan falu című szociográfia, amelynek néprajzi hitelességű illusztrációit Kanyó Ferenc készítette, és a témához kapcsolódó fotókból több alkalommal kiállításra is sor került.

A Fülöpszállás című összeállításban a fülöpszállási tanyavilág, jellegzetes alakok és arcok, helyszínek, életképek, generációk jelentek meg. Ezen belül önálló sorozat a Tanyai iskolás, és egy sorozatnyi fényképen látható a Vasgyár és a korabeli munkások mindennapi élete. Kecskemét környékét, Helvécia és Fülöpszállás 1970-es évekbeli külterületeit idézi fel a Tanyavilág című sorozat.

Kanyó Ferenc szociofotóit kiállításon mutatta be az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, a Cifrapalotában a Katona József Múzeum új szerzeményei között láthatott válogatást a közönség, a Katona József Emlékházban pedig a 20. századi Tiborcok című összeállítást mutatták be.

 

Székelyné Kőrösi Ilona

Szeretettel várja az érdeklődőket a Madárének című kiállítás záró eseményére a Katona József Emlékház!

Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

www. emlekhazak.hu

 

Kapcsolódó cikkünk az Emlékház programjairól

 

Hozzászólások