Időszaki kiállítás nyílik március 18-án a Katona József Emlékházban – Kecskeméten a Katona József Emlékházban rendszeresen szerepelnek Petőfivel kapcsolatos témák. Petőfi Sándor életműve, költészetének nyelvi gazdagsága, aktualitása, a magyar kultúrában és a helyi művelődéstörténetben elfoglalt helye indokolja, hogy az emlékévek alatt kiemelt figyelmet kapjon az Emlékház programjaiban is.

idoszaki kiallitas

A Petőfi-kultusz egy magángyűjtemény tükrében című időszaki kiállítást Fülöpszállási Székely Gábor Kunszentmiklóson található magángyűjteményének anyagából válogatjuk.

Székely Gábor az elmúlt évtizedekben több mint 6000 darabból álló gyűjteményt hozott létre, amelyben szobrok, festmények, nyomatok, jelvények, plakettek és egyéb tárgyak találhatók.

A legnagyobb művészek alkotásaitól a pásztorfaragásig sokféle alkotás előfordul Petőfiről szóló kultuszgyűjteményében, amelyek egyúttal a különböző időszakok korízlését, szellemiségét is tükrözik. A tárgyak mellett a gyűjteményben megtalálható a költőről szóló szakirodalom, a kultusz kapcsán kiadott magyar és idegen nyelvű könyvek, nyomtatványok, újságok. Ezek között Petőfi életében megjelent darabok is találhatók.

Az időszaki kiállítás megnyitásának időpontja: 2022. március 18. (péntek) 13.00 óra

Katona József Emlékház

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások