Zakopane a gorál kultúra kiemelkedő jelentőségű városa. A szlovák-lengyel határ közelében, a Tátra és a Gubalówka hegyek vonulatai közötti csodálatos fekvésű völgyben található. 1626-ban említik először a dokumentumok. A település 838 méteres tengerszint feletti magasságával kivívta magának a legmagasabban fekvő lengyelországi város címet.

A Tátra a Gubalówkáról

Zakopane korai időszakában az élet a füves területeken lévő tanyákra összpontosult. A gorálok (lengyelül: Górale), azaz hegyvidéki emberek pásztorkodásból, sajtkészítésből éltek. Hagyományaikat a mai napig ápolják. Lengyelországot a történelem folyamán többször felosztották a szomszédos hatalmak. 1824-ben a terület a Habsburgok fennhatósága alá került, ekkor a hegyi legelőket áruba bocsátották. 1939-ben, a német megszállás idején megpróbálták a gorálokat kiszakítani a lengyel lakosság közül, mivel elszlávosodott germán népcsoportnak tekintették őket. A németek 1940-ben lengyel-gorál lakossághoz tartozó választást írtak ki, – bár a gorál személyazonosság bizonyos előnyökkel járt – a lakosság elenyésző százaléka kérte csak a dokumentum kiállítását. A város fellendülésének kezdete a 20. század elejére tehető, amikor az első tüdőszanatóriumok épültek.

Gubalówka, étterem

A helység egyik kiemelkedő turistacsalogatója a Gubalówka hegyre szállító sikló. Néhány perces utazásunk alkalmával hegymenetben gyönyörködhetünk a fenyőfákkal borított tájban. A Gubalówka számos érdekes lehetőségnek ad otthont: a tetőn napágyat bérelhetünk, a végeláthatatlan piaci forgatagban bóklászhatunk, a „kurtoszkalacz” mellett tradícionális lengyel étkekkel ismerkedhetünk; bárányokat, kecskéket, lovakat simogathatunk, és már-már búcsúba és cirkuszba beillő kellékek társaságában gyönyörködhetünk a Tátra méltóságteljes íveiben.

A sikló indulóhelyének közelében található a zakopanei piac, a Krupówki utcával szomszédos oldalánál kezdődik a Sajtpiac. A legkülönfélébb ízesítésű tradícionális lengyel sajtok mellett gombákkal, lekvárokkal, mézekkel csábítják vásárlásra az árusok a kíváncsi érdeklődőket. A piacon számos egyéb színvonalas áru kapható: legyen az akár ruhanemű, gyerekjáték, fa- és bőrtárgyak, ajándéktárgyak. Nem számít ritkaságnak, hogy magyar nyelven kedveskedve fogadják és szolgálják ki a hazánkból érkezőt.

A Tátra vonulatai Gubalówkáról

Szintén híres alkalmatosság a szállító lanovka, a kötélfelvonó, amely a déli városrészről indul. Télen síközpontként is működő Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) alatt található az állomása. Az 1987 méteren lévő csúcs innen könnyen elérhető.

Ha Zakopaneban és környékén járunk, azonnal szembetűnik az egyedi építészeti stílus, a szemet gyönyörködtető villák (fapaloták), melyek megálmodója Stanislaw Witkiewicz építész volt az 1800-as évek végén. Witkiewicz a helyi népi motívumok és a szecessziós díszítőelemek ötvözetével alkotta meg saját stílusát. Tervei alapján leginkább panziók és templomok épültek. A zakopanei építészeti stílus fő jellemzői, hogy az épületek díszesek, alapjuk folyami kő, tetejüket zsindely borítja. A hagyományos gorál épületekkel szemben alápincézhetőek, ami növeli az alapterületet.

Gubalówka – faház

Zakopane sétáló- és bevásárló utcája a Krupówki utca. A legtöbb európai városhoz hasonlóan a legkülönfélébb árfekvésű igényeket kielégítő üzletek széles körű kínálattal várnak. Étkezési lehetőségek szintén végeláthatatlan választékkal bírnak, így az utcai fánkos, krumplilángos árus, sült krumplis, grillezett sajtostól a sült csülkösön vagy a pizzérián át a lengyel specialitásokat felszolgáló éttermekig. Ebben az utcában áll a figyelemre méltó Keresztelő Szent János kőtemplom, amely a 19. században épült.

Krupówki utca

A település számos múzeummal és emlékházzal büszkélkedik. Közéjük tartozik többek között a Tátrai Múzeum, a Kornel Makuszyński Emlékház (1884-1953, író), a Karol Szymanowski Múzeum (1882-1939, zeneszerző) – Willa Atma, a Jan Kasprowicz Múzeum (1860-1926, költő). Az első zakopanei stílusú épület, a Stanislaw Witkiewicz (1851-1915, író, építész, illusztrátor, művészetkritikus) által tervezett Willa Koliba (a Zakopanei Stílus Múzeuma), Wladyslaw Hasior Galéria (1928-1999, fametsző), a Szymański család gyűjteménye, amelyek között gorál népművészeti bútorok, szőttesek, fafaragások láthatók. Zakopane színháza az 1984-ben alapított Stanislaw Ignacy Witkiewicz (1885-1939, író, festő, filozófus, fényképész) Színház. Szintén kedvelt látványosság a Tátrai Nemzeti Park Természettudományi Múzeuma és Oktatási Központja.

Krupówki utca

Zakopaneben a Kościelisko a legidősebb utca, itt található az 1931-ben műemlékké nyilvánított különleges temető, a Kiválóak vagy más néven Érdemesek temetője (Pęksowy Brzyzek). Jan Pęksa, egy helyi gorál gazda telkén létesült. A temető nevét erről az úrról, és a „brzyzek” – amely sziklafal a patak fölöttet jelent gorál nyelven – kifejezésről kapta. Alapítása a 19. század második felében Józef Stolarczyk hegymászó (1816-1893) nevéhez fűződik, aki Zakopane első lelkipásztora volt. A temető bejárata fölötti fából faragott táblán áll a következő mondat: “Zakopane pamięta” (Zakopane emlékszik).

Kiválóak temetője

Itt helyezték örök nyugalomra a Havasalföld, a Tátra és a város életében kiemelkedő szerepet játszó személyeket. Mindegyik síremlék egyedi: fából, fémből és kőből készültek; szintén különleges művészi megmunkálás figyelhető meg a kereszteken. A temetőben 500 sír található, melyből 250 érdemes ember maradványa, a többi régi családi kripta. Itt lett eltemetve többek között a második világháború idején a lengyel ellenállás tagja, Helena Marusarzówna (1918-1941), aki golyó által, igen fiatalon vesztette életét. A Tátra Homéroszaként említett legendás zenész- és történetmesélő, Jan Krzeptowski Sabala (1809-1894) – a bölcs és humoros hegyi ember, aki Szlovákiában és Magyarországon is ismert volt.

Kiválóak temetője

1938-ban a finnországi Lahtiban rendezett északisí-világbajnokságon ezüstérmet nyert Stanislaw Marusarz (1903-1993) síugró bajnok, aki a II. világháborúban Lengyelország függetlenségéért harcolt; az orvos és Tátra-kutató Tytus Chalubinski (1820-1889); Stanislaw Witkiewicz, a zakopanei stílus atyja. A temető szomszédságában található az 1851-ben fából felépített, a Częstohowai Szűz Mária tiszteletére szentelt régi, paraszt-barokk templom, valamint a kőből épült kápolna – ezek Zakopane legrégebbi szakrális épületei.

   

Látogatásunk során számos további szakrális épületet deríthetünk fel: mint a Jaszczurówka kápolnát, Rózsafüzéres Szűz Anya kápolnát (Gubalówkán), Albert rendi barátok kápolnáját (Kalatówki réten). Szintén maradandó élményként szolgál az 1850-es évek közepén épült Szent Kelemen fatemplom a maga egyszerűségével. Egyhajós építmény, belsejében népi-barokk faszobrokkal.

Zakopane – Kiválóak temetője, templom

A nagy tiszteletnek örvendő lengyel származású pápa, II. János Pál (Karol Wojtyla) 1983-as látogatása alkalmával végigjárt út ma több kilométeres zarándokút. Azon a helyen, ahol a pápa megpihent és visszafordult, napjainkban egy emléktábla, valamint egy fakereszt áll a Czerwony-patak partján.

A felhőkbe kapaszkodó bércek, a jótékony magaslati levegő, a természet közelsége és a sokszor misztikus ködbe burkolózó táj szépsége megállíthatatlanul vonzza az év minden szakaszában a kikapcsolódásra, sportolásra vagy kirándulásra vágyókat a Föld minden tájáról. Akit egyszer megérintett a Tátra elfeledett titkainak szele, újra meg újra visszavágyik.

 

Balogh Bea

Források: Zakopaneinfo.hu, Poloniamusic.com, Wikipedia, local-life.com, culture.pl

 

 

Hozzászólások