A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok  beharangozó rendezvényére egy valódi Szent György lovag vitte a sajtómunkatársak egy részét a Flórián térről Visegrádra, …no nem egy hintón, hanem egy kisbuszon.

IMG_4269

A lovag pedig nem volt más, mint  Cseke László, a főszervező, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője, a magyarországi Szent György Lovagrend kancellárja, aki aztán végigkalauzolt a helyszíneken. Ruháján a rövidítés a lovagrend jelmondata – mint megtudtam még indulás előtt:

„IN VERITATE IUSTUS SUM HUIC FRATERNALI SOCIETATI”
(Valósággal igaz vagyok e testvéri társaság iránt)

Visegrádra érkezésünkkor a Palotaház teraszán frissítők, kávé és sütemény fogadott. Ezt követően a  turisztikai iroda emeleti termében gazdagon illusztrált  sajtótájékoztató következett, amelyen  Félegyházi András polgármester és Cseke László szenvedélyesen beszélt az elmúlt 30 év nehézségeiről és örömeiről a Palotajátékok rendezése kapcsán. Megtudtuk, hogy minden infrastruktúra harmonizál ennek a hétvégének a lebonyolításához. Még a kerekesszékesek számára is akadálymentesítettek a helyszínek, de a hajózás is, ha netán úgy érkeznének a mozgásukban akadályozott vendégek.

vis1

A Salamon-toronyhoz vezető 138 lépcső megmászása  előtt friss víz, és egy pohár bor után panorámaképek készültek.

IMG_4305-PANO

A torony tetején lévő szocreál kemence/kandalló történetének érdekessége, hogy csak egyszer gyújtották be, az is egy Erich Honecker tiszteletére  adott vacsorán történt.

IMG_4323

A toronyból visszatérve máris a Szent György Lovagrend lovagi tornájának interaktív résztvevői lehettünk.

vis15

A valódi lovagi torna után ugyanis, amelyben maga – a mi sofőr, idegenvezető lovagunk -, Cseke László is harcolt, a Lovagi hétpróbát ki kellett állnia a három csoportra osztott sajtómunkatársaknak is. Az első helyezettek még díjat is kaptak a főszervezőktől.

IMG_4344-ANIMATION

Majd kiváló ebéd és finom borok, kávé és Trófeás lovag kehely (gesztenyehab, fahéjas piskóta, tejszínhab, csokoládéöntet) fogadott a Reneszánsz Étteremben. A csapatépítés oly sikeres volt (másodikak lettünk), hogy az ebédet is együtt fogyasztottuk el. Cseréltünk eszmét és névjegyet.

Jónás Ágnes

Fotó: Jónás Ágnes

 

Július második hétvégéjén harmincegyedik alkalommal rendezik meg az ország egyik legjelentősebb történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A háromnapos szabadtéri eseményen hét helyszínen közel százféle hagyományőrző programmal – többek között lovagi tornákkal, bajvívó és solymász bemutatókkal, régizenei koncertekkel, kézműves vásárral, középkori gyermekjátékokkal, vetélkedőkkel, élő sakkal és éjszakai lovagi tornákkal – várják a látogatókat.

Európa legjobb hagyományőrző csoportjai érkeznek hazánkba.

Az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak emléket állító rendezvényen nyolc ország csaknem ezer kosztümös szereplőjének színes kavalkádja szórakoztatja a látogatókat. Az eseményre a Kárpát-medencéből, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek hagyományőrző csoportok.

„A lengyel, a cseh és a magyar király találkozója a közép-európai térség jelentős fejlődését eredményezte. Ennek a történelmi eseménynek kívánnak emléket állítani a Palotajátékok évről-évre történő megrendezésével. Büszkék vagyunk rá, hogy a fesztivál a csábítások ellenére nem üzletiesedett el, és amellett, hogy az évek során a középkor világát hitelesen megelevenítő autentikus esemény tudott maradni, évről évre egyre több látogatót vonz ”- mondta el Cseke László.

„A nemzetközileg is számon tartott és elismert rendezvényen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legjobb hagyományőrző csoportjai tartanak bemutatót. A Palotajátékok szervezésében az önkormányzat legfontosabb stratégiai partnere a visegrádi Szent György Lovagrend, amely kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. A rendezvény magas színvonalát bizonyítja, hogy 2009-ben felvételt nyert a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe, valamint az, hogy 2015-ben EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést kapott” – mondta el Félegyházi András, Visegrád polgármestere.

„Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy minél több gyerek és fiatal látogasson el a rendezvényre, hogy történelmi hagyományainkat bemutathassuk a fiatalabb generációk számára is. Ennek megfelelően idén megtartottuk a jelképes, 6 és 14 éves kor között igénybe vehető gyermekbelépőt. Hat éves kor alatt a gyermekek részére a lovagi torna megtekintése ingyenes, csakúgy, mint a fogyatékkal élők, kísérőjük, valamint az előre bejelentkezett gyermekotthonok lakói és kísérőik számára is.” – tette hozzá a polgármester.

 

IMG_4360 (1)

V, mint Visegrád – Trófeás lovag kehelyben

 

A XXXI. Visegrádi Palotajátékok teljes programja és jegyinformációk

Facebook oldala

Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások