2019. április 23-án mutatja be a Pótszék Társulat Woody Allen Central Park West című vígjátékát. Ismét nagy fába vágja fejszéjét a csapat. A nagysikerű szeptemberi dráma, majd a zenés-táncos vígjáték után egy merőben más, új technikai megoldásokat felhasználó igazi Broadway darabot láthat a közönség. Mint eddig mindig, a kecskeméti bemutató után országos turnéra indul a Társulat.

A darabról és a Pótszék sikereiről Gulyás Lászlóval, a darab rendezőjével beszélgettünk.

Miért éppen Woody Allen?

A Pótszék Társulat közönsége már megszokhatta, hogy szórakoztató és színvonalas darabokat mutatunk be. Az amerikai szerzők többsége természetesen garancia erre, de azért van emögött egyfajta koncepció. A.R. Gureny, Neil Simon és most Woody Allen. Eddig tőlük játszottunk. A komédia királyok! Önmagukban is nagyszerű és sziporkázó darabokat írtak, de meggyőződésem, hogy a rendezői munka elsődleges feladata az, hogy a magyar közönség ízlésére formálja ezeket a színpadi műveket. Az itthoni közönségünk visszajelzései és az, hogy szerte az országban visszahívnak bennünket játszani, számomra azt jelzi, hogy jó úton haladunk.

Woody Allen-t kedveli a magyar közönség?

Úgy vélem, Woody Allen megosztó művész itthon. Lehet őt nem kedvelni vagy éppen imádni. Egy biztos: megkerülni lehetetlen. Különös, fanyar, önkritikus és már-már néha provokatív stílusával a legnagyobbak között tartják számon. Minden bátorságunkat össze kellett szedni, hogy hozzá merjünk nyúlni egy ilyen darabhoz. Bízom benne, hogy elnyeri majd a közönség tetszését.

Kecskeméten kevesebb előadásotok van. Mi ennek az oka?

A bemutató mindig itt van. Lokálpatriótaként fontosnak érezzük, hogy először mindig a kecskeméti közönség lássa, hogy mit sikerült alkotnunk. A másik ok, hogy amint lement a premier, már megyünk is tovább másik városokba, hiszen jellemzően már fél évre előre le vannak kötve az előadások. Szerencsére megtalálnak bennünket. Van, hogy nem tudunk minden felkérést elvállalni a sűrű évad, a munkahelyek és egyéb teendők mellett. De ez így természetes.

Kelemen László Kamaraszínház, Kecskemét

Kecskeméten miért nem játszotok bérletben?

Az Ifjúsági Otthonban a mesejátékaink már bérletben mennek és ez nagyszerű. A Hírös Agóra Művelődési Központban szívesen játszanánk felnőtt darabjainkat ilyen formában, de ott nincs rá igény. Ez természetesen elszomorít, de minden nem sikerülhet. Ugyanakkor nagyon boldogok vagyunk, hogy a Kelemen László Kamaraszínházban tudunk játszani, természetesen bérleti díj ellenében. Nagyon szeretjük a színpadát, és ezúton köszönném meg ismételten a Katona József Színház minden munkatársának és vezetőségének az irántunk tanúsított bizalmát, segítségét. Sokat köszönhetünk nekik.

Nemrégiben teret kapott egy amatőr színjátszó társulatok produkcióit felölelő bérlet. Abban nem vesztek részt?

Amikor megalakult a Pótszék Társulat, akkor azt tűzte ki célul, hogy olyan önálló entitás legyen, amely a saját városában (megint csak a lokálpatrióta jelzőt használnám) önálló estet, önálló „házat tud megtölteni”. Nem vagyunk álszentek, ez alól természetesen kivételt képezne, ha a Hírös Agóra bérletébe bekerülnénk, ugyanúgy, mint Budapesten vagy például Debrecenben, ahol abban az elképesztő megtiszteltetésben van részünk, hogy hivatásos alkotókkal vagyunk egy bérletben.

Igen, büszke vagyok rá, hogy ma Magyarországon a Pótszék Társulat az egyetlen olyan amatőr színjátszó csapat, amely ilyen konstrukciókban játszhat előadásokat. Ha kell, tízszer vagy százszor annyit fogunk dolgozni, mint eddig, de célom, hogy ez így maradjon. Ebben Nyitrai Brigitta társulatvezető maximálisan partner. Sőt! Sokszor éri őt az a vád, hogy diktátor. Viszont másképp nem működik egy amatőr szerveződés. Vagy csináljuk, vagy nem. Aki nem bírja a tempót, elmegy, lemorzsolódik. Van ilyen, nincs harag.

Nyitrai Brigitta

Visszatérve a darabra: mit jelent az, hogy új technikai újításokkal tarkítjátok a darabot?

Nyitrai Brigitta társulatvezetőnk jó ideje, ha úgy tetszik “megérezte” azt, hogy amennyire csak lehetséges, be kell vonni a darabokba a technika adta lehetőségeket. Érti ezen a fény-és hangtechnikát, a vetítést és minden olyan ingerküszöböt átütő műszaki megoldást, amely segíti a darab fejlődését az előadás során. Ezeket ő állítja össze. A hangmérnöki, vágási, technikai utasító feladatokat ő látja el.

Meggyőződése, hogy az általunk játszott színdarabokat – amennyire természetesen a műfaj engedi – filmszerűen kell bemutatni a nézőnek. Ebben segítenek a technikai eszközök. Én ezzel maximálisan egyetértek, és komoly meglepetéssel készülünk a Woody Allen darab kapcsán.

Létezik Pótszék titok? Mint a társulat egyik vezető színjátszója, szinte állandó rendezője és díszlettervezője miben látod a működésetek titkát?

Azt hiszem, hogy a Pótszék egyfajta család. És ezt valóban így is gondolom. Ez segít abban, hogy az ember fiatalos tudjon maradni, főképp a gondolkodásában. Mogyoró Zsanettel és Nyitrai Brigittával hárman olyanok vagyunk, mint Fred Astaire és két Ginger Rogers. Együtt lépünk, egyszerre fordulunk. Nélkülük nem tudnám elképzelni a társulat működését. Természetesen minden társulati tag kiváló ember és játszótárs, ők is rengeteget tesznek a működés érdekében.

Jól tudom, hogy a feladatok nagyon precízen és kompetencia elvűen vannak leosztva?

Igen. Minden vezető a saját területével foglalkozik, és esze ágában sincs megkérdőjelezni a másiknak bizonyos döntéseit. Ez csak így működik. A társulatvezető nem szól bele a szereposztásba, én pedig ugyanúgy nem folyok bele a társulat működését érintő kérdésekbe. De például a zenei vezető (szintén Nyitrai Brigitta) határozza meg a darabban elhangzó zenei részleteket, effekteket.

A színpadmester (Varga László) szintén saját hatáskörben szervezi meg a díszletek időben történő szállítását, elhelyezését. A plakátok, avagy az adott előadáshoz tartozó aktuális rutinfeladatok pedig Mogyoró Zsanetthez tartoznak. Ötlete mindenkinek lehet, de mindenki a saját dolgát teszi, és ettől tudunk hatékonyan működni. Hiszem, hogy ebben (is) különbözünk más amatőr társulatoktól.

Köszönöm szépen az interjút, és sok sikert kívánok a bemutatóhoz!

 

Weninger Erzsébet

 

Hozzászólások