Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki.

A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja.

Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben. A személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben.

 

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt.

A Guggenheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált.

Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”.

Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül.

Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.

Az október 8-án mozikba kerülő Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja átfogó képet nyújt a modern művészet történetéről, a stílus leghíresebb műgyűjtője és műpártolója élettörténetén keresztül.

“Olyan, mint egy történelemlecke, ami végig szórakoztató” – írta a filmről a Hollywood Reporter.

A film Budapesten a Művész, Puskin, Toldi moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. Emellett országszerte számos art moziban, többek között Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szolnokon és Kecskeméten is bemutatják.

Forrás: Pannonia Entertainment

 

Hasonló filmajánlónk:

Frida Kahlo – Viva la Vida – A művészet templomai

 

Hozzászólások