Kuti Sándor Szólószonátáját és soha korábban elő nem adott műveit vette lemezre a világhírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya a legnevesebb komolyzenei albumokat kiadó Deutsche Grammophon legújabb kiadványán. A „Silenced” azaz magyarul „Elnémított” című lemez szeptember 29-től kapható világszerte.

Új albummal jelentkezik a világhírű magyar hegedűművész, Korcsolán Orsolya. Az album a „Silenced”, azaz „Elnémított” címet kapta, és világszerte elérhető szeptember 29-i megjelenése után. A Deutsche Grammophon német kiadó csak a világ legismertebb és legnagyobb tehetségű művészeivel dolgozik. Óriási megtiszteltetés, hogy a Deutsche Grammophon magyar előadó és magyar zeneszerző műveit jelenteti meg a világpiacon.

A Scene magazin szerint Korcsolán Orsolya hegedűjátéka „szívszorítóan gyönyörű”, a Pizzicato szerint őt hallgatni „hihetetlen élmény”, a Crescendo Magazine „érzelemmel teli” előadásmódját méltatja. A magyar származású Korcsolán Orsolya generációjának egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze és tanára. Boszorkányos technika, csodálatosan egyéni hegedűhang és magával ragadó színpadi kisugárzás ötvöződik előadásaiban, melyeket a közönség New York-i bemutatkozása óta immár világszerte figyelemmel kísérhet. Legújabb albumán Kuti Sándor, korábban soha nem hallott és játszott művei hallhatóak.

A tragikus sorsú zeneszerző, Kuti Sándor (1908-1945) műveit a fiatal hegedűművész évek óta kutatja:

„16 éves voltam, amikor Kuti Sándor zeneszerzőről a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál legfiatalabb résztvevőjeként hallottam. Ott találkoztam a legendás maestroval, Sir Solti Györggyel, aki bölcs tanácsaival segített. Ő mesélt nekem rég elvesztett pályatársa megindító történetéről, Kuti Sándorról, a különleges tehetségű zeneszerzőről. Solti és Kuti a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei voltak az 1930-as években, ahol a világhírű zeneszerző, Dohnányi Ernő osztályába jártak, és a legszorosabb barátok lettek. 1934-ben a Zeneakadémia káprázatos nagytermében közös koncerten mutatták be műveiket. A két fiatal ígéretes tehetséget kritikák tucatja méltatta. Kuti Sándor sorsa ekkor kezdett el először érdekelni, évekig tartó kutatás következett ezután.”

 

Korcsolán Orsolya a Zeneakadémia könyvtárának egykori igazgatójától, Gádor Ágnestől kapta egy véletlen folytán kézhez a zeneszerző, Kuti Sándor lányának, Évának telefonszámát, aki egy réges-régi szekrényből vette elő azt a csodálatos dobozt, melyben régi fényképek és kivágott újságcikkek mellett csodálatos, kézzel írott kottákra is leltek. A most megjelenő album anyaga részben ennek a csodálatos kincsesdoboznak a tartalma: egy kivételes tehetségű művész, Kuti Sándor összes fennmaradt vonós kamarazenei műve valamint hegedűre irt Szólószonátája. Az albumon több olyan zenemű is szerepel, melyeket soha nem vettek lemezre, melyek igy világpremiernek számítanak.

„A számomra leginkább magával ragadó darab a szóló hegedűre írt szonáta, amit egy papírfecnire jegyzett le a zeneszerző. Kuti ezt a szívhez szóló, 3 tételből álló szonátát, mely utolsó fennmaradt kompozíciója, Budapesten bújkáló terhes feleségének írta és dedikálta, miközben Kárpátalján tartották fogva egy munkatáborban. Miután minden levelet cenzúráztak, kockázatos lett volna a művet egyszerű levélként feladnia. Egy őrnek köszönhető, hogy a mű végül hónapokkal később, a háború befejezését követően eljutott feleségéhez és az újszülött Évához. A zeneszerző ekkor már nem élt. 1945 tavaszán látták utoljára, valahol a menetben, útban a Mauthausen-i koncentrációs tábor felé. Egyike ő is a második világháborúban meggyilkolt 600.000 magyar zsidónak. Nem adatott meg neki, hogy lányával, Évával találkozzon, ahogy az sem, hogy csodálatos Szólószonátáját valaha meghallgathassa.” – meséli Kuti Sándor tragikus történetét a hegedűművész.

Kuti Sándor a hallgatóság számára mindeddig rejve maradt, csodálatos és egyedi kompozíciói egyszerre tükrözik az akkori kor felforgató energiáit, miközben személyes tragédiájának is emléket állítanak. Korcsolán Orsolya letisztult és érzelemdús játéka különös fényében mutatja meg Kuti Sándor csodálatos kompozícióit.

Az albumról az lemezhez készült Official Trailer-ben beszél, melyet a varázslatos Uránia Filmszínházban forgattak.

 

Forrás: Arterego Kft.

 

Hozzászólások