A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hétvégi nagy sikerű megnyitója, Köszönet gálája felemelő élményt adott közönségnek, művésznek, színházban dolgozónak egyaránt. A szemerkélő esőben is megjelent és kitartó közönség bizonyítja: a valódi értékre megéri várni, hiszen jutalmul régóta áhított, páratlan élményben lehet részünk. Elsők között nyithatott meg Európában a margitszigeti nyári színház.

a margitsziget szabadteri

A megnyitón a Kossuth- és Liszt-díjas kiváló szoprán, Rost Andrea, valamint korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb lírai tenorja és legizgalmasabb férfiénekese, Piotr Beczala nyűgözte le a közönséget. Puccini, Verdi, Strauss, Lehár és Kálmán Imre leghíresebb és legszívhezszólóbb operaáriái, duettjei és operett dalai csendültek fel. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Halász Péter karmester irányította.

„Mindannyian fegyelmezetten viselkedtünk, betartottuk a rendelkezéseket a járványhelyzetben. Ennek köszönhető, hogy most itt lehetünk, ismét élőben élvezhetjük a művészetet és újra dolgozhatunk ezért. A művészek és közönség mellett a színház teljes csapata is alig várta a lehetőséget erre” – fogalmazott köszöntőjében Bán Teodóra, a színház igazgatója és művészeti vezetője. Kiemelte és megköszönte továbbá az egészségügyben dolgozók, a döntéshozók nélkülözhetetlen és felelősségteljes munkáját.

Ez annál is nagyobb érték jelenleg, mivel a művészetre éhes publikum sokáig online előadásokra, illetve televíziós, rádiós közvetítésekre hagyatkozhatott itthon és szerte a világon. Ahogy legutóbb például Párizsban a legnagyobb nemzeti ünnepen, a francia forradalom kitörésének évfordulóján, július 14-én a tűzijátékot az Eiffel-toronynál, valamint a Radio France közrádió zenekarának koncertjét is közönség nélkül rendezték.

a margitszigeti szabadteri

A kormány rendelkezéseinek betartása, a nézők fegyelmezettsége, az ültetett nézőtér lehetővé teszi, hogy a Margitszigeten korlátozás nélkül lehet előadást tartani. Így az opera és zenerajongók végre szabadon vehetnek részt koncerteken, előadásokon, részesei lehetnek az általuk régóta várt ÉLŐ produkciónak.

A nagyérdemű mellett Rost Andrea is alig várta az újranyitást, a művésznő hosszú hónapok után először állt színpadra:

„A tegnapi este – egyszerűen felejthetetlen. A szabadtéri színpadon állni a Margitszigeten önmagában is nagyszerű, Piotr Beczalával pedig fantasztikus. Fél év után találkozni a közönséggel egyszerűen megható. Ám azt látni, hogy azok, akik a járványveszély és a júliushoz méltatlan időjárás ellenére eljöttek, nem mozdultak még az időnként zuhogó esőben sem a helyükről, hogy milyen szeretettel fogadtak és ünnepeltek minket, könnyeket csalt a szemünkbe… Köszönjük a felemelő élményt mindenkinek!” – jegyezte meg Rost Andrea a Facebookon.

A bejegyzés itt található.

A Margitszigeti Szabadtéri Színház további világhíres, valamint elismert magyar művészek produkcióival várja a közönséget. Legközelebb július 24-én Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra, július 30-án pedig Marchello Rota karmester vezényletével az Óbudai Danubia Zenekar Federico Fellini 100 címmel Nino Rota filmzenéiből összeállított koncerttel.

A pontos programról itt lehet tájékozódni.

Új időpontban, augusztus 7-én és 9-én látható Rossini A sevillai borbély című vígoperája.

Rosinát Annalisa Stroppa mezzoszoprán, Figarót Giorgio Caoduro bariton alakítja, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli. Augusztus 19-én mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében Erkel Ferenc Bánk bán című operáját. A Cooperával közös bemutató szereposztásában Molnár Levente, Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa és balettkara közreműködésével látható, Kesselyák Gergely vezényletével.

Az idei, rövidebbre tervezett szezonban is széles a műfaji választék. Opera, operett, musical, filmzenei és könnyűzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban. Látható lesz Lévay Szilveszter Elisabeth című nagyívű musicalje, de több könnyűzenei koncertet is kínálnak. Többek között Geszti Péter és a barátai, a Budapest Bár és Maskabál címmel Fenyő Miklós koncertjét. Folytatódnak az irodalmi séták, az interaktív meseszínpad előadásai és a reneszánsz délelőttök is.

A Margitszigeti Szabadtéri Színház vezetése és a Nemzeti Filharmonikusok újdonsággal is készülnek.

A kolostor kertjében Koraesti térzene címmel délutánonként minizenekarok adnak hat alkalommal ingyenes koncertet, kifejezetten ezen alkalmakra összeállított, a helyszínnek megfelelő klasszikus repertoárból válogatva.

Fotó: Éder Vera

Hasonló cikkünk a közelmúltból:

Július 11-én megnyit a Budai Szabadtéri Színház is

 

Hozzászólások