Határtalan Isten- és embertársi szeretet, túláradó jókedv, humor, nagylelkűség, alázat, teológiai és filozófiai jártasság, és még sokáig lehetne folytatni a sort… Ha nem látná és hallaná, nem is hinné el az ember, hogy valaki egy személyben lehet ennyi nagyszerű tulajdonságnak a megtestesítője. Ő volt Pablo Domínguez Prieto, spanyol származású katolikus pap. Az ő életét dolgozza fel Juan Manuel Cotelo Az utolsó hegycsúcs című filmje, melyet ezekben a hetekben vetítenek a fővárosi Uránia moziban.

A 80 perces film egy rövid közvélemény-kutatással veszi kezdetét, amiből megtudhatjuk, hogyan is vélekedik a XXI. sz. embere a papokról, és milyen elvárásokat támaszt velük szemben. A megszólalások között nem ritka a kritikus vélemény sem. Pablo atya életének bemutatása által azonban a film végére romba dőlnek a téves klisék és a sokszor hamis feltevések. A film főszereplője tudományos munkája mellett elsősorban nem mindennapi személyisége révén vált emlékezetessé barátai, hittanosai, paptársai számára. Isten szeretetét a lehető legtökéletesebben közvetítette embertársai számára: szenvedőknek a kezét nyújtotta,  a szomorúakat megvigasztalta, a szegényeket támogatta. Egy szóval: életét a szolgálatnak szentelte.

Az atya paptársai és barátai értetlenül álltak ezért a megrázó hír előtt: Pablo atya, a hegyek szerelmese, 2009 februárjában az Ibériai-hegység legmagasabb pontját mászva adta vissza lelkét a Teremtőnek. Temetésén közel háromezer ember vett részt. Emberi értelmünket meghaladja a kérdés, hogy miért történt ez így. Egy biztos, Pablo atya célba ért és beteljesítette földi küldetését.

A film az atya életének és halálának bemutatásán keresztül emberi létünk legmélyebb kérdéseit érinti: a hitet, életünk értelmét és az elmúlást. Nem véletlen, hogy a film – alacsony költségvetése és minimális reklámozása ellenére is – csúcsokat döntöget: megjelenésekor a nézettséget tekintve az első helyen végzett Spanyolországban. Érdemes tehát még rohanó világunkban is megállni és 80 percet szakítani egy olyan film megtekintésére, mely igazából hat: szellemre és lélekre egyaránt.

A film következő vetítési időpontjai ezen a honlapon tekinthetők meg.

A film első öt perce ezen a linken érhető el magyar felirattal.

További információk itt olvashatók.

 

Taczman Andrea

2012. november 5.

Hozzászólások