Szent Márton életéről szóló misztériumjátékkal, lampionos felvonulással, színházi előadásokkal, koncertekkel és kiállításokkal emlékeznek meg a legendás hírű püspökről Szombathelyen.

A Márton-napi kultuszhoz kapcsolódó nagyszabású programsorozat november 4-én kezdődött. A székesegyházban misztériumjátékot mutatnak be Szent Márton életéről.
Az érdeklődők szervezett városnéző túrán ismerkedhetnek Szent Márton püspök életével. Jótékonysági hangversenyt rendeznek a Markusovszky Kórház szemészeti osztálya javára. Átélt mítoszok címmel Kéky-Magyar Éva festő, grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás a képtárban. Márton-napi kirakó címmel szabadtéri játszóprogramot szerveznek a Fő téren, melynek során megtudhatják a résztvevők, mi a jelentősége annak, hogy milyen színű lovon érkezik Szent Márton, mit jelent, ha Márton napján a lúd jégen áll; mi is a Szent Márton vesszeje, és szabad-e e napon ruhát mosni.
A Szent Márton emléknapjához kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett felelevenítik a néphagyományokat is: Márton-ludat vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából megjósolják az időjárást. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel készülnek az ünnepre.
Az ifjabb korosztályt két héten át várják az Agora-Gyermekek Házában, ahol kézműves-foglalkozásokon posztólibát, lámpást készíthetnek; megtanulhatják a húzott rétes vagy a Márton-kifli sütését is. A galériában Magyar Királyok Panoptikuma címmel nyílik kiállítás életnagyságú figurákból.
November 9-én lampionos felvonulás indul a székesegyháztól a Szent Márton-templomig, a Savaria Legio vezetésével.
November 10-én kétnapos Szent Márton-napi országos nagyvásár nyílik a Vasi Múzeumfaluban – ismertették a rendezvényeket beharangozó október 29-i sajtótájékoztatón.

Forrás: Magyar Kurir

2012. november 5.

Hozzászólások