A Duna-menti városok, mint például Passau és Regensburg, amelyek a napokon át tartó csapadékos időjárás miatt különösen küzdöttek az árvízzel, időközben visszavonták az árvízveszély miatti figyelmeztetéseket. Az Elba árvízterületein is folyamatosan javul a helyzet, a vízszint Észak-Németországban is folyamatosan apad.

Az árvíz sújtotta Passau

Regensburg történelmi városmagja, amely Németország legnagyobb összefüggő UNESCO világörökségi területe, szerencsére megmenekült az árvíz elől. Az áradás itt a hajózást érintette, illetve a világörökség látogatóközpontja körüli épületegyüttest a Steinerne Brücke hídnál.
Amilyen hirtelen elborította az árvíz a „Három folyó városát”, Passaut, olyan gyorsan sikerült szinte teljesen befejezni az árvíz utáni munkálatokat és a takarítást.

Regensburg

Az utasoknak általában az árvíztől sújtott területeken a folyók mentén korlátozással kell számolniuk. Így egyes régiók továbbra sem érhetők el a turisták számára. A Duna, a Neckar, az Elba és a Saale hajóközlekedése részben még nem tért vissza a megszokott menetrendhez.

A Szászországban rendelkezésre álló 2000 szálláshely 95 százaléka és a legtöbb látványosság, illetve kirándulóhely korlátlanul elérhető és látogatható. Drezda óvárosát és kincseit sem érintette az árvíz. A belváros üzleteivel és híres látványosságaival várja a vendégeket – nincs érvényben korlátozás sem a Semperoper, sem a Zwinger, a Hofkirche vagy a Residenzschloss területén. A múzeumok és az Állami Művészeti Gyűjtemények (Staatliche Kunstsammlungen) a megszokott nyitva tartással várják a látogatókat.

A drezdai Zwinger

Szász-Anhaltban a jelenlegi magas vízállás miatt néhány helyen még fennakadásokkal kell számolni: az érintett városok és régiók óvintézkedéseket vezettek be, hogy megvédjék a tartomány kulturális örökségét. Így például nem csak Wittenberg történelmi városmagját, illetve a Luther-emlékműveket, Merseburg és Naumburg székesegyházát sikerült megóvni, de számos szállást és szabadidős intézményt is, amelyek így nyitva állnak a turisták előtt. A Harz turisztikai régió a tartomány nyugati részén szerencsére egyáltalán nem volt érintett az árvízben.

Forrás: Német Idegenforgalmi Hivatal (DZT)

2013. június 22.

Hozzászólások