Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából új ismeretterjesztő műsort indít január 12-től vasárnaponként a Bartók Rádió  “Vihar és holdfény – 33 variáció Beethoven életére” címmel.

A műsor alapját az a nyilvános zene- és kultúrtörténeti előadássorozat adja, amelyet a MOM Kulturális Központ szervezésében Bősze Ádám tart a Lóvasúton. A produkció és a belőle készülő, 33 részből álló, közvetlen hangulatú rádióműsor a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijeként emlegetett művész életét járja körül, kíséri végig, természetesen zenei illusztrációkkal, bejátszásokkal.

„Megpróbálom azt a környezetet – az akkori kulturális, társadalmi, gazdasági viszonyokat – megrajzolni, amiben Beethoven a nagy műveit megalkotta. Kicsit olyan, mintha megfognám a hallgató kezét és odavinném a 18. század végére, a 19. század elejére. Bemutatnám, milyen is volt Beethoven a járókától indulva: a személyisége, az emberi viszonyai. Beethovenre még mindig úgy tekintünk, mint egy megközelíthetetlen bronzszoborra, akinek az alakját mítosz lengi körül. Ezt próbálom ledönteni és közelebb hozni magamhoz és a hallgatókhoz is őt, emberibbé tenni”. Bősze Ádám nyilatkozott így, aki ebben a sorozatban igyekszik nagyon őszintén bemutatni a zeneirodalom egyik meghatározó alakját.

Senki ne lepődjön meg tehát, hogy ezúttal nem egy szokványos ismeretterjesztő műsorról lesz szó. Tematikában kultúrtörténeti, zenetörténeti részek mellett személyes témák is felbukkannak. Például, hogy hogyan volt Beethoven mérges, miként vezette a háztartást, mit csinált a pszichológusnál, a papnál. Vagy éppen milyen volt a 19. századi zseninek koncertet szervezni. Bősze Ádám sorozatában a humor és tragikum váltja egymást, míg kirajzolódik előttünk egy emberibb Beethoven.

Az adások a Médiaklikk oldalán, valamint podcastként is visszahallgathatóak lesznek.

Vihar és holdfény – 33 variáció Beethoven életére

Január 12-től vasárnaponként a Bartók Rádióban, 10:30 tól

 

Forrás: MTVA Sajtó Osztály

 

 

 

Hozzászólások