Az általános iskolai felső tagozat teljes tananyagát feldolgozó Videótanár elhivatott hazai pedagógusok közreműködésével készített oktatóvideókkal segíti a felsős tanulókat az otthoni tanulásban.

 

videotanar1

A mostani általános iskolai felső tagozatra járó, ún. Z-generációhoz tartozó gyerekek a 21. század digitális forradalmának köszönhetően egy teljesen új világban nőttek fel, ami az oktatás szemszögéből is új kérdéseket vet fel. Ez az új digitális nemzedék már teljesen magabiztosan és magától értetődően használja információszerzéshez a digitális eszközöket, hozzá van szokva, hogy az internetet nem pusztán szórakozásra használja, hanem az állandó online jelenlét során tudást is szerezhet az őt körülvevő világról.

A Videótanár így képes az ő legtermészetesebb közegükben segíteni a felsős tanulókat az iskolai oktatáson kívüli, kiegészítő információszerzésben. Ráadásul, elsődleges funkcióján túl még a felelős médiahasználatot is kiválóan demonstrálja az érintett generáció számára. “Amikor megkérdeztük a diákokat hogy honnan szereznek információt, ha meg akarnak érteni valamit, hol keresnek rá az interneten az őket foglalkoztató problémákra, nagyon érdekes eredményt kaptunk. Kiderült ugyanis, hogy ez a generáció nem is a Google, Bing vagy egyéb keresőkben teszi fel kérdését, hanem inkább a YouTube-ra látogat, ahol audiovizuális választ kaphat. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy napjainkban a multimédiás eszközök sokkal érzékletesebb formái az információszerzésnek, hatékonyságuk kiemelkedő a szöveges magyarázatokéval szemben”- jegyzi meg Prievara Tibor, a tanarblog.hu alapítója, a Madách Imre Gimnázium angoltanára.

 

videotanar2

 

A www.videotanar.hu Magyarországon elsőként egy olyan bármikor ingyenesen hozzáférhető tudásbázist hozott létre az interneten, amely egyrészt kiválóan alkalmas az iskolai tanulás támogatására, másrészt segíti a szülőket a minél eredményesebb otthoni korrepetálásban. A YouTube csatornán is elérhető digitális leckék több mint 50 magyar pedagógus közreműködésével születtek meg, lektorálásuk több mint fél évet vett igénybe. Könnyű eligazodni az egyes tananyagokban, mivel az évfolyamok és fejezetek szerint feltöltött videók pontosan igazodnak a Nemzeti Alaptanterv témaköreihez és óraanyagaihoz, a felvételizők számára pedig külön testre szabott segédanyagok állnak rendelkezésre.

A felvételi összeállítások az alábbi  linkeken érhetőek el:

https://videotanar.hu/matematika-felveteli-segitseg/
https://videotanar.hu/magyar-felveteli-segitseg/

A mostanra több mint százezres nézettséget elért Videótanár természetesen nem helyettesíti az iskolába járást és az iskolai oktatást, csupán egy kiegészítő lehetőség a meglévő tudás elmélyítésére, a problémás tananyagrészek megértésére és az otthoni tanulás hatékonyabbá tételére mind a gyerek, mind a  szülő számára.

 

videotanar3

A tanulók pedig úgy szippanthatják magukba a tudást, hogy közben kiélvezik az online tanulással járó összes előnyt, úgy mint:
–    tetszőleges helyről,
–    tetszőleges ismétlés-számban,
–    saját személyére szabottan válogathat és váltogathat a videók között
–    és saját tempójában dolgozhatja fel az elhangzott anyagot,
–    az iskolai órákkal ellentétben bármikor tarthat szünetet,
–    akkor játszhatja le, amikor a figyelmét a legalkalmasabbnak érzi a tudás befogadására.

A Videótanár projekthez bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy egy-egy tananyagot maga is be tudna mutatni videón. Diákok, tanárok és lelkes amatőrök videóit egyaránt várják az oldal üzemeltetői, a lényeg, hogy a beküldött anyag megfeleljen a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek.

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások