Január elején meghívót kapott a Montázsmagazin egy szép rendezvényre: Díjátadó gála volt Gödöllőn, a Grassalkovich kastély báltermében. A Ver-Deco Művészeti díj került kiosztásra Iparművészet kategóriában. A rendezvény főszervezője Veress Gabriella, akivel most széleskörű és színes tevékenységéről beszélgetünk.

Kedves Gabriella! Ez a szép rendezvény csupán egy állomása a tevékenységeteknek. Előbb talán meg kellene ismerkednünk a Ver-Deco Művészeti Körrel, alkotóműhellyel. Mi volt a célotok a létrehozásával?

Szeretettel köszöntöm én is a Montázsmagazin olvasóit és téged, kedves Erzsébet! Először is arra válaszolok, hogy mi is az a Ver-Deco. Nem más, mint egy általam létrehozott stílusirányzat, amely áttörés a klasszikus decoupage és egyéb technikák között. A decoupage, a szabadkézi festészet és a textilszobrászat ötvözete. A Ver-Deco egy életérzés, melynek alapja a szakmai alázat, a feltétel nélküli szeretet, egymás elfogadása, segítése, az együtt alkotás szépségének hangsúlyozása, az elnyomott emberi értékek felszínre juttatása, megmutatása. A Ver-Deco egy életérzés. Egy jó ízű drog, amelynek ha egyszer megérezzük semmihez sem fogható bódító illatát, sosem akarunk lemondani róla.

Mindazon túl, hogy hétről hétre igyekszem újabb és újabb technikákat és mintadarabokat kitalálni, ezzel megőrizve egyediségünket és sokszínűségünket. Nálunk nagy hangsúlyt kap a tanodásaink lelkével, szakmai sikereikkel való foglalkozás és azok segítése. Bemutatkozóm elején ezért is írtam, hogy ez egy életérzés: tagjaink érzékeny, művészetre, az alkotásra éhes emberek, Isten adta tehetséggel megáldva. Vannak, akik még csak bontogatják szárnyaikat, és vannak, akik már magasan repülnek. A mi feladatunk ennek a szárnyalásnak a segítése. Ezért is hoztam létre az országos szintre és határon túlra emelkedett tanodámat, melynek keretein belül elsajátíthatják az alkotni vágyók a legújabb és legkülönlegesebb technikákat.

Mielőtt elmélyülünk a művészeti tevékenységetek részletezésébe, szívesen megismerkednénk veled is, aki megálmodta mindezt. Mit hoztál magaddal a szülői házból, gyermekkorodból, ami idáig vezetett téged?

Édesanyám és a szülői ház szeretete mindig meghatározó volt életemben, és ma is az. Csodás gyermekkoromnak és a szülői támogatásnak, biztatásnak köszönhetem, hogy elindulhattam ezen a semmihez sem fogható életérzésen. Mindig közel állt hozzám a művészetek iránti imádat, hiszen édesanyám gyönyörűen rajzolt, s magam is 10 évig festeni tanultam – többek között Józsa János, Pálfi Dénes és Angyal Erzsébet tanítványa voltam -, és a Képzőművészeti Gimnáziumban kerámikusnak tanultam. Mivel azonban édesapám már akkor is okos és előrelátó ember volt, azt mondta: „Lányom, tanulj rendes szakmát, amelyből nyugodtan el tudod tartani majd a családodat!” Így kötöttem ki a közgazdász pályán… Sajnos, édesapámnak igaza volt, akkoriban nem lehetett a művészetekből biztonsággal megélni. De az alkotás szeretete sosem hunyt ki a szívemben, s mindig arra törekedtem, hogy ez ne csak féltve dédelgetett álom maradjon.

Pár éve ismerkedtem meg először a decoupage varázslatos világával, majd ezt ötvöztem a festészettel, és megalakítottam első tanodámat Gabi Kincses Tanodája néven. Nagyon sok, számomra kedves tanítvány fordult meg az oktatásaimon bel- és külföldön egyaránt, s így van ez most is. Látva fejlődésüket, csodás alkotásaikat, napról napra növekedő tehetségüket arra jutottam, hogy mindezt nem hagyhatom veszni, segítenem és támogatnom kell őket, s elindítani egy ismeretlen úton. Ezért hoztam létre az egyesületet, és alkottam meg ars poeticámat:

„Az Élet egy olyan csodálatos közösség, melyben minden ember csak annyira lehet boldog, amennyire mást boldogít.”

Rádöbbentett arra, hogy mennyi alkotásra éhes ember él kicsi hazánkban, aki arra vár, hogy valaki elrepíthesse őket e művészeti világba. Így kezdtem el járni az országot városról-városra, sőt még a határon túl is, hogy elvigyem azt a szeretetet, szakmai tudást, technikát, amivel a Jóisten utamra engedett. A rengeteg technika, az egyediség, a folyton új anyagok megtervezése és megalkotása nélkülözhetetlen eleme ennek a kreatív formának.

Mint ahogy én is fejlődtem, stílusom is velem alakult. Rájöttem, hogy a decoupage, amely a köztudatban csak úgy él, hogy „felragasztjuk a szalvétát, …, lakozzuk… stb.” már rég nem ezt jelenti. Értelmet kapott, mint új művészeti ág, s megalkottam saját stílusirányzatomat, a Ver-Deco-t. Ez nem más, mint egy belső hang, amely késztet a szépre, a jóra, összefog emberi szíveket, lelkeket, megtanít szeretni és alázattal viseltetni egymás és az alkotás iránt. Olyan emberek társasága, ahol örömünket leljük a közös alkotásban, éhesek vagyunk a tudásra, a szépre, s ebben a rohanó világban arra a pár órára megpihenünk és nyugalmat lelünk.

Azonban alkotásra éhes lelkem itt nem nyugodhatott meg, egy új csodás művészet után kutatott, s így találtam rá a textilszobrászatra, amely szerelem lett első tapintásra. A semmihez sem fogható fantasztikus paverpol termékcsalád minden olyan anyagot biztosít az alkotás e formájához, amellyel csodás textilszobrokat, képeket, használati tárgyakat készíthetünk bel- és kültérre egyaránt. Igazán alkotói nyugalmat akkor leltem, amikor Katonáné Tóth Judit, a Paverpol Cég kelet-európai képviselője, vezető oktatója módot és lehetőséget adott arra, hogy én is Paverpol – textilszobrász oktató lehessek.

Talán mindezt az érzést Hajdan Vali költő barátnőm foglalta össze egy számomra kedves versében: “…elvarázsol és felemel, mesevilág Életre kel…” Valóban egy mesevilág ez, amelynek során alkotásainkban csak a képzeletünk szabhat határt.

Hajdan Vali és Veress Gabriella

Mi volt az eredeti foglalkozásod? Kik segítettek fölépíteni a művészeti alkotóműhelyt, létrehozni egy egyesületet?

Mint azt korábban említettem, közgazdász. Ma is meghatározó eleme életünknek. 29 éve vezetem saját könyvelőirodámat, amely mára igazi családi vállalkozás lett, hiszen gyönyörű, okos lányom is velem dolgozik. Az alkotóműhelyt és az egyesületet is egyedül hoztam létre, de természetesen a tagjaink partnerek voltak ebben, jelenlétükkel és szeretetükkel támogattak mindenben.

Tanfolyamok, szellemi közösségépítés, nyári bel- és külföldi táborok, kiállítások, művészeti versenyek, publikációk, művészeti terápia… Mit fednek az egyes kulcsszavak a munkátok során?

Amikor létrehoztam a Gabi Kincses Tanodáját, és nagy sikerrel folytak a tanfolyamok országszerte, ösztönösen éreztem, hogy hiányzik valami. Épp azon a nyáron a párommal Makarskán nyaraltunk, és lenyűgözött egy művészeti csoport alkotása a tengerparton. A csodás naplementében, a levendulák és a zsálya finom fűszeres illatában csak a tenger zúgása törte meg a csendet, ahogy a selymes víz a sziklákhoz csapódott. A csoport tagjai néha felpillantottak a festővászon mögül, nézve az alkotást megihlető fenséges tájat. Ez volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy mit kell tennem… Ide el kell hoznom a tanítványaimat, hogy együtt éljük át ezt a csodás pillanatot. Így is lett.

Ennek immár három éve, azóta folyamatosan ide járunk nyáron egy hatnapos közös alkotásra Horvátország tengerpartjára, a szépséges Vodicebe. Ezen a pár napon feltöltődünk, talán egészen a következő nyárig, magunkba szívjuk a melegen sütő napot, együtt csodáljuk a naplementét és fürdünk az alkotás végtelen tengerében. Ilyenkor a lelkünk kicsit összeér, életre szóló barátságok is kötődtek. Ezek az alkotótáborok még jobban összehozzák az alkotás szeretetét az alkotókkal, miközben testünk és lelkünk épül és pihen. Csodás terápia testnek és léleknek egyaránt.

De itt nem ér véget a közös művészeti programunk. Az alkotóinknak vásárokat szervezünk, ahol segítjük az alkotásaik megismertetését és könnyebb értékesítését. Tanítványainknak kiállításokat, versenyeket, vásárokat, művészeti díj pályázatokat írunk ki és szervezünk, s lehetőséget adunk szakmai fejlődésükre, tehetségük megmutatására. Művészeti díj pályázatunk egy hatalmas álom, mely mára valósággá vált. Álmodtam egy olyan díjat, amelyben lehetőség nyílik az amatőr, a hobbyalkotók megmutatkozására, a hétköznapok rohanó világából való kitörésre. S létrehoztam valamit, amiben hittem, amiről tudtam, hogy értéket képvisel, érzéseket, érzelmeket, sorsokat közvetít.

A 28 pályázó és a szervezők

A Ver-Deco Művészeti Díj létrehozásával, amelyet 4 művészeti kategóriában, mint iparművészet (ennek a díjátadója került megrendezésre a csodás Gödöllői Királyi Kastélyban 2018. január 6-án nagy sikerrel, 194 fős közönséggel), fotóművészet, képzőművészet és film, zene, táncművészet. Számos amatőr művésznek tudunk lehetőséget nyújtani, hogy elindulhassanak a profivá válás csodás útján. Ezeket a művészeti díjakat negyedévente adjuk ki, és most már büszkén mondhatom, hiszen megállapodás született a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója és egyesületünk között, hogy további díjátadó gáláinkat is a csodás kastélyban rendezzük meg. A Művészeti Díj Pályázatunkról – az Iparművész Pályázathoz hasonlóan – egy kiadvány is készült/készül, amely a pályázat fontosabb mozzanatait fogja közre, benne az alkotók név szerinti csodás munkájával, ezzel örök élményt nyújtva minden érintett számára.

Hasonló érzések, érzelmek törtek rám akkor is, amikor életem első könyvét megírtam, s boldogan jelentem be, hogy készül a következő is. Ez a könyv a Decoupage Varázslatos Világa címmel az én kedves tanítványaim tiszteletére született, hiszen nélkülük nem lennénk itt, és nem lennénk azok, akikké lettünk. Köszönet a sok boldog közös alkotásért, a feledhetetlen alkotótáborokért, a felőlük áradó szeretetért! Azért, hogy most már nemcsak hiszem, hanem tudom is, hogy jó, amit csinálok és teszek. S hogyan emelhetném jobban ki a könyvben lévő csodás alkotásokat méltóbban, mint Hajdan Vali művésznő barátnőm lenyűgöző és magával ragadó verseivel?

Tóvaj Erikával, a közönségdíjassal

Hogy micsoda ereje van lelki békénkre és testi fejlődésünkre az alkotásnak, talán saját tapasztalatommal szemléltethetem. Sikerült egymásra találnunk egy csodás emberrel, egy fantasztikus doktornővel, Dr. Varga Boglárka főorvos asszonnyal, aki a Budapesti Baleseti Intézet Mozgásszervi rehabilitációs osztályának vezetője. Évekkel ezelőtt mert nagyot álmodni, és saját költségén az osztályán létrehozta a betegek gyógyulásáért a heti egyszeri kézműves foglalkozást. Majd később a Pentacolor Kft. vezetősége pártfogásába vette ezt a kezdeményezést, és alapanyaggal támogatta ezt a nagyszerű terápiát. A foglalkozásokat mi, alkotók tartjuk karitatív módon, minden szerdán, időnket és fáradtságot nem kímélve, szívünk minden szeretetével. Magam is e csoport tagja vagyok, s boldogan várom a szerdákat, hogy mehessek az alkotni vágyó kis betegekhez.

Nem titkolom, ez ihletett meg engem is, amikor ötletem alapján elindítottuk a “Tegyük szebbé a rászoruló gyermekek karácsonyát!” programunkat. Az ország különböző pontjaira látogattunk, mint pl. Tatabánya, Debrecen, Orosháza, és a hátrányos helyzetű gyermekeknek tartottunk ingyenes kézműves foglalkozást, ahol elkészíthették maguk vagy szeretteik számára a karácsonyi ajándékukat. Szerencsére ebben a programban is sok segítőre találtam. Ezt a programunkat nem csak karácsonykor, hanem az év más napjain is szeretnénk megismételni.

Terápiás foglalkozás a rehabilitációs osztályon

Mindezek mellett most indul legújabb programunk, amely a “Kézműves “Doktorok” címet kapta. A programunk célja olyan egészségügyi intézmények, kórházak felkeresése, amelyben tartósan beteg gyermekek részesülnek ellátásban. Feladatunk, hogy elvigyük ezekbe az intézményekbe az alkotás szeretetét, terápiás foglalkozásként a kézműves alkotást, s ezzel hozzájáruljunk a testi és lelki gyógyulásukhoz.

Nem tudom, mit rejteget számunkra az Élet, és hova repít suhanó útján, de egy biztos, megtanított a talán legfontosabb három szóra: szeretet, tisztelet, alázat… S arra, hogy küldetésem, alkotásaim és tudásom átadásával ezt eljuttassam mindenkihez, aki éhes erre a semmihez sem fogható, olykor meseszerű világra.

Díjátadáshoz készülődve Gödöllőn

Menjünk vissza Gödöllőre, ahonnan elindultunk az interjú elején! Kérlek, meséld el, hogyan zajlott a gálaest a gödöllői kastélyban!

Ez egy leírhatatlan és csodálatos érzés volt. A Gála teljes megszervezése szinte 80%-ban az én munkám volt, így engem lehet szidni, vagy netán dicsérni, ki hogy élte meg ezt a pár órát. A Ver-Deco Művészeti Díj Pályázatot Iparművész kategóriában még októberben írtuk ki, amelyre szép számban érkeztek a szebbnél szebb alkotások. 28 alkotás érkezett, melyet a három főből álló zsűri értékelt. A zsűri elnöke Katonáné Tóth Judit, a Paverpol kelet-európai képviselője volt, további zsűri tagok Károly Éva festőművész, restaurátor, valamint Gulyás Anna képzőművész, zománcmíves, becsűs.

Fülöp Viktória, az eszmei díj nyertese

Talán elcsépelt mondat, hogy a zsűrinek nem volt egyszerű dolga, de akik megtekintették az alkotók műveiből álló kiállítást, valamint kiadványunkat, érteni fogják, mire gondolok. Minden alkotás egy kis csoda. Történetet mesél el, s közben hol a mesék világába repít, hol pedig a kemény valóság felhőjében suhan tovább. Érzések, emberi sorsok jelentek meg szemünk előtt! Mint életek filmje forgott tovább, s csak a néző képzelete szabhatott határt e szárnyalásban.

A Művészeti Pályázat Iparművész Kategóriában Díjátadó Gálájának méltó helyet találtunk e meseszép Gödöllői Királyi Kastélyban. A hely szelleme átjárta testünket, bebújt minden kis zsigerünkbe, s éreztük a falak lüktetését. Talán ha becsuktuk a szemünket, még hallhattuk a bálteremben tovatáncoló gyönyörű ruhák suhogását, érezhettük a gyertyák, az ánizs és pézsma semmihez sem fogható finom illatát, s hallhattuk az andalító lágy zenét. Egy hely, ahol a művész otthonra lel, mert a szépség magával ragad, s tollat, ecsetet követel.

Csomák Lászlóné Cserzsi a szakmai díj nyertese

A gálát Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere nyitotta meg, valamint köszöntő beszédet mondott dr. Ujváry Tamás úr, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. A fenséges műsorról a Somnakaj koncert produkció gondoskodott többek között Papadimitriu Athina szólóénekével, a talpalávalót a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes biztosította, a kifejezetten erre az alkalomra írt Bőr István költő két versét Téglás Márton színész szavalta el csodás orgánumával. A nap háziasszonya Hajdan Vali előadóművész barátnőm volt, aki nemcsak bájával, sziporkázó személyiségével, hanem csodás verseivel és énekével is szórakoztatta a közönséget. A háziúr szerepét Téglás Márton színész látta el. Azt gondolom, feledhetetlen pillanatokat élhettünk át.

A Művészeti díj nyertese Iparművész kategóriában a zsűri szakmai döntése alapján: Csomák Lászlóné Cserzsi volt “Segítség” című alkotásával. Nyereménye egy 5 napos horvátországi alkotótábor és egy önálló kiállítás, valamint a Kovács Ildikó textilszobrász által készített trófea: Minerva a művészetek védő istennője szobra.
Az eszmei mondanivaló alapján a zsűri díját kapta Fülöp Viktória “Az Út” című alkotása. Nyereménye egy 5 napos horvátországi alkotó tábor. A Művészeti díj nyertese Iparművész kategóriában a közönség döntése alapján: Tóvaj Erika “Kultúrák találkozása” című alkotásával. Nyereménye egy önálló kiállítás és Stela Kytkova csodálatos Sissi szobra.

Nagy az izgalom, mert a napokban kerül kiírásra a Ver-Deco Művészeti Díj Pályázatunk Fotóművész kategóriában. A 2018. április 14-én 11.00 órakor kezdődő Díjátadó Gálára szintén a Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színházterme ad otthont.

A honlapotokon  friss hirdetés található: a hétvégén is indulnak tanfolyamok. Hányan vesznek részt egyszerre benne, és hogyan zajlanak a foglalkozások?

Valóban, ahogy a honlapunkon is olvasható, havi előrejelzéssel tesszük közzé országos szinten folyó tanfolyamainkat. Januári állomásaink minden pénteken Budapest, vidéken pedig szombatonként Pápa, Mezőtúr. A foglalkozásokon maximum 6-7 fő vesz részt, ezzel megőrizve annak családias hangulatát, valamint hiszem és vallom, hogy ez az a létszám, amelyre becsülettel oda lehet figyelni, és a tudásunk legjavát átadni.

Gabi egy frissen festett képe

Milyen egyéb tervek foglalkoztatnak? Mit tervezel a következő évekre?

Az agyam folyamatosan jár, testem alkotói lázban ég, és mertem megint egy nagyot álmodni, amely talán életem műve lesz, ha létre tudom hozni. De erről inkább később beszélnék majd. Annyit elárulok, hogy ez is a művészetekkel foglalkozik majd, ahol művészeti stílusok, kultúrák egymásra lelhetnek, s egy szívben doboghatnak. Amiről azonban már beszélhetek, az készülő újabb könyvem, amely a ver-deco stílusról fog szólni, csodás technikákról, tele meglepetéssel, szenzációs alkotások képeivel és az ahhoz írt versekkel.

Sok sikert kívánunk, és örülünk, hogy kézen fogjátok a művészet iránt érdeklődőket, és segítetek nekik. Gratulálunk, és kívánunk sok örömet a további tevékenységetekben!

Számomra megtisztelő, hogy beszélhettem erről a csodás beteljesült álomról, s köszönöm mindenkinek, aki ebben segített és támogatott.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások