Kecskeméti jótékonysági koncertjét követően beszélgetek St. Martinnal,– családi nevén Szentmártoni Imrével. Talán már nem is kell bemutatni a MontázsMagazin olvasóinak sem, hiszen St. Martin szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, előadóművész több mint 20 éve nem csak hazánkban, de külföldön is ismert, elismert művész.

 

evangelikus st martin

Kecskemét, Evangélikus templom

St. Martin eddig kiadott lemezei között platina és aranylemezek is találhatóak, munkásságát számtalan kitüntetéssel – így pl. az év hangszeres szólistája kategóriában eMeRTon-díjjal, Regionális Príma-díjjal, Aranyharang-díjjal, Aphelandra-díjjal, kiemelkedő zenei pályafutása, valamint karitatív és jótékonysági tevékenysége elismeréseként pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

 A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésében St. Martin már másodszor adott nagy sikerű jótékonysági koncertet a kecskeméti Evangélikus templomban, ezúttal Virágvasárnap délutánján.

Kedves Imre, kérlek, mesélj nekünk arról, hogy a legutóbbi találkozásunk és beszélgetésünk óta milyen fontos események történtek az életedben, illetve milyen terveid vannak a jövőt illetően?

Nem könnyű felsorolni az eltelt másfél év történéseit. Mint minden évben, tavaly is az egyik kiemelkedő esemény volt az Aggteleki cseppkőbarlangban tartott koncertem, a két budapesti nagykoncert, majd több fellépésünk a Molnár-Dixiland zenekarral. Említenem kell a nagy sikerű előadásunkat a Szolnoki Szimfonikusokkal, ahol 80 fős zenekarral s egy japán karmesterrel dolgoztunk együtt. A legfrissebb esemény a január-februári ausztráliai koncertkörutunk volt, mely hét koncertből állt: jártunk Melbourne-ben, Canberrában, Sydney-ben. Időközben megjelent a Budapest Royal című új lemezem is. Valóban, nagyon sok jelentős, örömteli esemény volt az életemben mostanában.

 

ausztralia03

 

Elmondhatom, hogy színesedett a paletta a St. Martin művésztelep tevékenységével is, amely igazi színekkel tölti meg a résztvevő festőművészek által az életünket. Sokoldalúan, sikeresen éljük meg és mutatjuk be a kulturális tevékenységünket. Fontosnak tartom a lélek és a test összhangját, ezért ilyenkor tevékenységünk kiegészül a sporttal is. Igyekszünk úgy szervezni az országos programjainkat, hogy valamilyen sporteseményhez is kötődjön, például egy teniszgálához. Nagyon szeretek teniszezni, mert felfrissít, és kiválóan kikapcsol. Terveim között szerepel egy olyan 4-5 napos, esetleg családos művésztelepi együttlét, amelynek a vége egy nagy koncert, s amit aztán egy-két napos teniszgála követne. Ez valóban felfrissítené a testet-lelket!

Harsányi Zsuzsanna kecskeméti festőművészt is láttam a St. Martin művésztelep alkotói között egy fotón. Hogy lehet bekerülni ide?

 Igen, Zsuzsika is volt már több ízben a vendégünk. Sajnos, nem tudunk túl sok résztvevőt fogadni egyszerre, 10 főre limitáltuk a létszámot. Úgy működünk, hogy a művészek az első pár napban alkotnak kedvükre, mi pedig finanszírozzuk az ellátásukat. Az alkotókat arra kérjük, hogy a végén hagyjanak ott nekünk az elkészült művekből, amelyek részben fedezik a költségeiket.

Milyen helyszíneken vannak ezek a művészeti alkotótáborok?

Rudabánya, Sajószentpéter, a szabadkígyósi Wenckheim kastély, illetve a Dunántúlon, a Nagykanizsa melletti Gyékényes voltak a helyszíneink.

 

csaladbarat02

Társ-műsorvezetőként a Családbarát című műsorban

Mostanában többször lehetett látni téged különböző TV-csatornák műsorain, így például a Duna Televízió Családbarát című műsorában.

Valóban felkértek néhányszor, hogy legyek társ-műsorvezető. Örülök, ha sokféle helyszínen és szituációban megnyilvánulhatok, be tudom mutatni másoknak az én világomat. Elmondhatom a véleményemet, és a műsor vendégeit én kérdezhetem, ez az érem másik oldala. Ez is érdekes és jó érzés a számomra. Másrészt egyfajta reklám is, ha bemutathatom például az új lemezemet, vagy arról esetleg egy-két számot.

A Magyarország, szeretlek! című vetélkedőben is szerepeltél…

Igen, ebben a játékban szívesen vettem részt. Alapjában véve én egy játékos alkat vagyok. Ha kérdezik tőlem: Mikor nősz fel? A válaszom az: Lehet, hogy sosem! Inkább a gyermekek játékosságával, kíváncsiságával próbálok rácsodálkozni a világra.

 

ausztralia01

Ausztráliában…

A zenéléssel kapcsolatban milyen terveket dédelgetsz magadban?

Szeretnénk azt a tíz állomást nagyon szépen megszerkeszteni, amit a Molnár Dixiland együttessel találtunk ki, szeretném a Symphonic Harsona együttessel is bemutatni a különböző átdolgozásokat, amiket fúvós hangszerekre, illetve kisebb zenekarra készítettünk, de akár a Szolnoki Szimfonikusok kíséretében is. Több külföldi országból is van felkérésünk (Anglia, Franciaország és Ausztrália), és ha ezeket jól teljesítettük, az nagy öröm lesz számunkra!

Egy konkrétumot az idei év tervei közül feltétlenül ki kell emelnem: az idei, immáron a 23. aggteleki cseppkőbarlangbeli koncertet, amelynek a pontos dátuma: 2016. július 23-án este hat órakor, zenekarommal, a Szolnoki Szimfonikusokkal, a szolnoki Symphonic Harsona Együttessel és néhány vendégfellépővel. Ez egy igazi zenei csemege lesz az instrumentális dalok szerelmeseinek. Meggyőződésem, hogy aki egyszer részese ennek a csodának, az egész életében emlékezni fog rá. Itt különleges a színpad, különleges a hangzás. Varázslatos, léleksimogató estét ígérhetek a közönségnek.

 

aggtelek2

 

Honnan az erő, az energia ehhez a sok hazai és külföldi fellépéshez, programhoz?

Már említettem, hogy fontos számomra a lélek és a test ápolása, tehát a kultúra és a művészetek, valamint a sport is. Tom Hiddleston szerint az embernek két élete van. A második akkor kezdődik, amikor megtudja, hogy csak egy van. Oda kell figyelnem arra, hogy jól érezzem magam, s akkor sokkal több energiával tudok a mindennapi munkámra is figyelni. Az étrendemre is figyelek. Azt is meg kell mondanom, hogy én még soha nem dolgoztam életemben, mert amit csinálok, a zenélést, a zeneszerzést annyira szeretem, hogy játéknak tekintem az egészet. De mindez szebben fogalmazva – Kodály szülővárosában talán ide illő tőle egy idézet, amely – tulajdonképpen válasz is a fenti kérdésre: 

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Ez a kincs, ez az elixír adja azt a bizonyos erőt is. Ha az ember megtalálja az életben azt, amit nagyon szeret csinálni, akkor az meglátszik a munkája minőségén, az életkedvén. Kívánom, hogy mindenki megtalálja ezt!

 

szentmartoni03

Feleségemmel, Ildikóval a kertünkben

Nagyon sok helyre hívnak jótékonysági rendezvényeken szerepelni. Volt már olyan alkalom, hogy nemet mondtál ilyen felkérésre?

Nem mindegy, hogy ki a megkereső, mert ez már egy jó szűrő. Nyilván sokszor nem tudom követni a jótékonysági célok megvalósulását, és ez időnként zavar. Voltak olyan rendezvények, amelyeket – okkal – megbántam, hogy elvállaltam, s ha legközelebb kerestek, akkor már nem tettem. Az is előfordult, hogy egymást követően túl sok volt a jótékony célú felkérés, vagy más programmal ütközött, ilyenkor természetesen nemet kellett mondanom.  

Az esetek többségében azonban vállalom, mert fontosnak tartom, hogy ha közösen létre tudunk hozni valamit egy jó cél érdekében, akkor csinálnom kell! A jótékonyság lényege, hogy a közönség tőlem kap egy élményt, amelyet az adományával honorál. Így lehet közös célért összefogni és dolgozni. Szüleimtől tanultam, neveltetésemből adódik ez a hozzáállás. Mivel az én életemben is voltak nehézségek, örülök, ha tudok segíteni másoknak. De szeretem tudni, hogy milyen célra jótékonykodom. Fontos, hogy valóban oda kerüljön a pénz, ahol a legjobb helyen van.

 

szentmartoni07

Feleségemmel és fiunkkal, Normannal

Mesélj valamit Normanról, kérlek!

Nagy örömmel! Szentmártoni Norman mostanában töltötte be a 30. életévét. Ő is a zenei szakmában, a színházi világban mozog, dolgozik. Közel tíz éve musicalszínész, az Operettszínházban játszik. Szépen halad fölfelé a ranglétrán. Csodálatos hang van a torkában, és a karaktere eléggé egyedi a kiállásában, a fizikumában és a hangjában is. Norman magas és jó fizikummal bíró fiatalember, külső és belső adottságainak köszönhetően jó szerepeket kap. Nem véletlen, hogy a Szépség és Szörnyetegben ő lett a Szörnyeteg, a Rómeó és Júliában Verona hercege, tehát általában dominánsabb karaktert alakít.

 

szentmartoni01

Szentmártoni Norman és Szentmártoni Imre 

Továbbképzi magát nem csak a jelenlegi feladataiban, de egy pszichológiai iskolát is végez éppen, számítástechnikával is foglalkozik, amennyire ideje engedi. A musicalszínészi tennivalói nagyon lekötik, rengeteg próbájuk és előadásuk van. Sokat szerepel külföldön is: Németországban, Svájcban és Ausztriában. Örülök, hogy megtalálta önmagát, és egyre jobb lesz a hivatásában, amit ő választott.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy egy színpadon állunk, együtt szerepelünk a koncertemen, erre az utóbbi időben is volt néhány példa, de ezek az alkalmak tényleg különlegesek, ünnepszámba mennek mindkettőnk számára.

 

SONY DSC

SONY DSC

Közös családi est – Imre, Ildikó, Norman

A Szentmártoni család harmadik tagjáról, feleségedről is mondanál néhány gondolatot?

Természetesen! A feleségem, Ildikó az, aki a biztos bázist, a meleg otthoni hátteret biztosítja számunkra, a harmóniát sugározza. Ez nagyon fontos, elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ez a család így tudjon működni. A feleségem is művészlélek, aki az ásványok, ékszerek világában teljesedett ki. Az utóbbi időben néhány alkalommal családi együttesünk is megmutatta magát, a közönség hálásan fogadta az ének-zene-szépség-harmónia ilyen megnyilvánulását.

 

szentmartoni02

Szentmártoni Ildikó

Az interjú második részében Szentmártoni Ildikó, Imre felesége a beszélgetőpartnerem:

St. Martin nevét leginkább a zenével lehetne azonosítani. Kedves Ildikó, neked mit jelent a zene az életedben?

Hozzám is nagyon közel áll a zene, de én inkább élvezője, mint művelője vagyok, leszámítva azt a 4 évet, amikor énekkarba jártam középiskolás koromban. Szerintem a zene a kultúránk egyik csodája, összeköt, hidat épít emberek és világok között, képes a lelki ráncokat kisimítani. Sokfajta zenét szeretek (klasszikus, opera, jazz, világzene), a lényeg, hogy megérintsen, utaztasson. Szerencsésnek érzem magam, hogy a családban ketten is a zenei pályát választották, és nézőként, hallgatóként élvezhetem az előadásukat. A legcsodálatosabb érzés számomra, mikor a két fiút egy színpadon láthatom.

Mi a foglalkozásod? Mit szeretsz a szabadidődben csinálni?

Az ELTE Tanárképző Főiskolai karán végeztem, diplomamunkámat művészettörténetből írtam. Témája a 20. századi magyar festészet volt. Annyira érdekelt még ez a terület, hogy a főiskola után beiratkoztam egy műtárgybecsüs képzésre. A sok gyönyörű festmény mellett néhány csodás ásványékszert is tanulmányozhattam a szecesszió és art deco idejéből. Engem ott rabul ejtettek, elvarázsoltak a csodás kövek. Autodidakta módon kezdtem megismerni az ásványokat, és készítettem magamnak néhány ásványékszert is. Annyira élveztem az alkotás folyamatát, hogy szenvedélyes hobbymmá vált a kreatívkodás. A diplomámat saját vállalkozásunkban kamatoztatom, koncerteket, előadásokat, kiállításokat szervezünk. A szabadidőmben ásványékszereket készítek, és kutatom az ásványok és ékszerek művészet- és művelődéstörténeti hátterét. 

 

ekszer03

A szabadidőmben ásványékszereket készítek

Bizonyára mindketten nagyon elfoglaltak vagytok. Hogyan találtok minőségi időt az együttlétre Imrével?

A munkánk összeköt, de ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan együtt vagyunk. A megbeszélések, fellépések itthon és külföldön folyamatosan elszólítják Imit. A nagyobb koncertekre én is elmegyek, a januári ausztráliai turnéjára is elkísértem. Szívesen megyünk kirándulni, színházba, múzeumba, de sajnos ritkábban, mint igényelnénk. Mindketten szeretjük a természetet, s a kertünk napi szinten biztosítja számunkra a közelségét, szívesen dolgozunk benne együtt. Nagyon megbecsüljük azokat az estéket, amelyeket együtt tölthetünk, beszélgethetünk, az mindig felér egy terápiával. Ez egy hosszú és jó kapcsolathoz elengedhetetlen. 31 éve vagyunk házasok, és ez igen bevált nálunk.

Imre azt nyilatkozta, hogy igyekszik egészségesen étkezni, és erre te tudsz a legjobban odafigyelni.

Az évek során sok mindent kipróbáltunk, de rá kellett jönnünk, hogy nem 1-2 hónapos kúrákat kell csinálnunk, hanem életmódszerűen kell étkeznünk, sportolnunk. A testünk egy csodás műszer, mely jól tudja, mire van szüksége, és mitől lesz energikus, egészséges. Nincs szigorú szabály, mert nem lehet mindig betartani, de a cukrot, lisztet megpróbáljuk elkerülni. Kevés húst eszünk, a zöldségek, gyümölcsök, saláták jobban esnek, a halételeket viszont nagyon kedveljük. Szeretjük a magokat, aszalt gyümölcsöket, ezek igazán finom nassolni valók, a zabpehely is alapélelmiszer a családunkban. Próbálok mindent, amit lehet helyi termelőktől beszerezni, figyelek arra, hogy kevés tartósítószerrel, adalékanyaggal készült étel kerüljön az asztalunkra. Természetesen a rendszeres sportolás is része az életünknek, én hetente háromszor jógázom.

 

szentmartoni04

 

Jut idő moziba, színházba, társaságba járni? Meg szoktátok nézni Norman fiatok előadásait az Operettszínházban?

Természetesen Norman minden premierjén ott vagyunk, de azon kívül is meg szoktuk nézni. Nagyon élvezzük ezeket az estéket, és igen büszkék vagyunk rá. Boldog érzés a nézőtéren ülve a mögöttem lévők beszélgetését hallgatni, akik éppen Normant dicsérik. Soha nem felejtem el az első alkalmat, a Szépség és Szörnyeteg című musical főszerepét játszotta Drezdában. Ott ült kis családunk, öten az 1400 férőhelyes operában. Annyira izgultam, hogy alig kaptam levegőt. A végén az egész színház állva tapsolt! Nehéz szavakkal leírni azt az érzést. Azt mondják, az életben nem a lélegzetvételek száma a fontos, hanem amikor eláll a lélegzetünk a gyönyörűségtől. Ez olyan pillanat volt.

 

szentmartoni06

Szentmártoni Norman

Milyen közös családi tervetek van a közeljövőre nézve? Terveztek nyaralást a sok munka után?

„Nyaralni” általában ősszel vagy télen szoktunk, a nyár sok munkával, koncerttel telik. Nem vagyunk nagy tervezők, szeretjük a spontán dolgokat. Van, mikor csak úgy belenézünk a naptárba, találunk négy üres napot, és elindulunk Ausztriába vagy Horvátországba. De szeretünk itthon is egy-két napra elszökni. Szerencsések vagyunk, hogy a munkánk sok csodás utazással jár együtt, hisz a koncertfelkérések sokszor külföldi helyszínekről jönnek. Voltunk Amerikában, Portugáliában, Kínában, Ausztráliában a zenének köszönhetően. Az idénre még nem terveztünk családi utat, de őszre már van egy angliai koncertmeghívás. Még az is lehet, hogy összekötjük egy kis pihenéssel. 

 

ausztralia05

 

Kedves Ildikó és Imre, köszönöm az interjút mindkettőtöknek! További terveitekhez, munkátokhoz sok sikert kívánok! Kedves St. Martin, zenélj még sokáig nekünk!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások