Bizonyára nagyon sokan figyelték a Montázsmagazin által meghirdetett amatőr festők pályázatát. Bemutatunk egy díjazottat, Szántainé Porkoláb Ágnest, aki nem is olyan régen állt oda a festőállvány elé, és máris sikert ért el.

 

porkolab1

 

Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

Először is szeretném megköszönni azt a sok-sok szavazatot, és a Montázsmagazinnak ezt a fantasztikus lehetőséget, hogy mint amatőr festő megmutathattam alkotásomat. Ez megerősített abban, hogy jó úton haladok.

A nevem: Szántainé Porkoláb Ágnes. Általános iskolai tanulmányaimat Hajdúnánáson végeztem, ahol már alsó tagozatban kitűntem a rajzaimmal. Rajzszakkörbe, táborba jártam, és különböző rajzversenyeken is részt vettem., ahol kisebb-nagyobb eredményeket értem el. A Ruhaipari Szakközépiskolai tanulmányaim alatt úgyszintén szakkörbe jártam, ahol a grafika és a festés alapjait tanultam meg, de csak hobbi szinten. Érettségi után férjhez mentem, jelenleg Nyíregyházán élek. Két felnőtt gyermekem van, egy fiam és egy lányom. Mindkét gyermekem nagyon jó kézügyességgel rendelkezik. Ők nem rajzolnak és festenek, de a szakmájukban tudják kamatoztatni a tehetségüket. A fiam szerkezetlakatos lett, a lányom fodrász. Mindkét gyermekem sikeres a szakmájában, és én büszke vagyok rájuk!

 

porkolab6

Református templom, Nyíregyháza

Évekig itthon voltam a gyerekeim mellett, és vezettem a háztartást. Ez idő alatt nem volt időm rajzolni, viszont sokat varrtam saját tervezésű ruhákat a kislányomnak. Szabadidőmben kötöttem és gobelint is készítettem. Az eltelt évek alatt több szakmát is megtanultam, mindig kerestem az utamat. Jelenleg a Mustármag Bölcsődében dolgozom, mint kisgyermekgondozó és nevelő. Nagyon szeretem a gyermekeket, a bölcsőde légkörét. A foglalkozások közül a vizuális nevelés áll a legközelebb hozzám (festés, rajzolás, ragasztás, vágás, a különböző technikák). Nagyon nyitott, érdeklődő ember vagyok. Úgy érzem, szinte azonnal sikerült beilleszkednem, a gyermekekkel pillanatok alatt megtaláltam a közös hangot. Itt festettem először falra több képet is, ami a gyerekeknek és a szülőknek is egyaránt tetszik.

2014 januárjában végeztem el a jobbagyféltekés tanfolyamot, majd augusztusban a színes változatát. Grafikával kezdtem, és lassan két éve festek is. Nagyon élvezem, kizökkent a hétköznapokból, megnyugvást ad a lelkemnek. Nagyon szeretnék továbbfejlődni, és erre lehetőséget kapni.

 

porkolab2

Erdei séta

Hogyan jött az ötlet, hogy hozzáláss a festéshez?

A férjem lepett meg 2013 karácsonyán egy ajándékutalvánnyal, ami Tóthné Kun Andrea által vezetett jobbagyféltekés tanfolyamra szólt, és amire 2014 januárban el is mentem. Ezalatt a három nap alatt hihetetlen energiát kaptam, és azt éreztem, hogy ráléptem arra az útra, amit járnom kell! A festészet iránti érdeklődésem gyermekorom óta tart, és mindig dédelgettem magamban azt az álmot, hogy egyszer festőművész leszek. Az utam elején járok, nagyon szeretnék minél többet tanulni, fejlődni és különböző technikát kipróbálni.

Kinek mutattad meg első alkotásodat? Bizonyára biztatott, ha még ma is festesz.

Az első mindig a családom, aki látja az alkotásaimat, majd egy közösségi oldalra teszem fel őket. Nekem mindig az a legnagyobb elismerés, amit az adott pillanatban kapok. Egy őszinte, igaz elismerés, akár idegentől, akár szívemhez közel állótól. Ez mutatja, hogy nem hiába csinálom azt, amit csinálok, és ha ez már egyetlen embernek is mosolyt csal az arcára, akkor van értelme annak, amit teszek. Nagyon sok ember biztat, hogy ne hagyjam abba, amit csinálok, mert ez az én utam! Nagyon jó érzés, hogy olyan ember is véleményt alkotott képeimről és biztat, akit nem is igazán ismerek, és hatással volt rá! Ez nekem fantasztikus érzés!

 

porkolab3

A napfény játéka

Ki a példaképed? Van segítőd?

Nagyon sok festőművész munkája tetszik. Hiszem, hogy mindegyikből tanulhatok valamit. Jelenleg autodidakta módon fejlesztem magam, de ha lehetőségem lesz rá, szeretnék elmenni alkotótáborba, illetve festőművész mellé tanulni. Akinek az alkotásai a szívemhez közel állnak, az Orémusz József, Gulyás László, Kevin Hill, Bob Ross, Vladimir Volegov, de számos művészt fel tudnék még sorolni.

Mire és mivel festesz?

Alapozott feszített vászonra festek akril festékkel, de a közeljövőben szeretném kipróbálni az olajfestéket és más technikát is. E mellett nem hagytam abba a portrék készítését sem, amit akvarellpapírra készítek B – 9B ceruzákkal.

 

porkolab4

Nyírfák a patak mellett

Mik a kedvenc témáid?

Kedvenc témám a tájkép, de szeretnék majd több mindent kipróbálni. Fotók, neten található képek, és saját elképzelés alapján festek, de előfordul, hogy a kettőt ötvözöm. Mindig olyan képet keresek, ami megérint. Azt kezdem el festeni, változtatok rajta, amit éppen az adott pillanatban érzek. Hihetetlenül jó érzés, amikor ” életre kel” a kép, és szinte érzem az illatokat.

Milyen gyakran látogat el hozzád az ihlet?

A munkám mellett kevesebb időt tudok a festésnek és a portrérajzolásnak szentelni. Van olyan időszak, amikor szinte minden nap festek, de van olyan is, amikor kihagyok egy-két hetet. Ha elkezdek egy képet rajzolni vagy festeni, alig várom, hogy hazaérjek, és ismét nekiláthassak. Számomra ez az igazi kikapcsolódás, a lelkemnek pedig feltöltődés.

 

porkolab5

Nyugalom

Volt már kiállításod? Bizonyára szeretnéd, ha az alkotásaidból egy szép kiállítás születne.

Még nem volt, de nagyon szeretném, ha egyszer egy szép kiállítás születne az alkotásaimból. Ezért is volt különösen nagy öröm számomra, hogy közönségdíjas lettem, és bemutathattam a Naplemente c. festményemet a Kuti Galériában.

Hogyan fogadta a családod azt, hogy festesz, és ezt a kimagasló tetszésnyilvánítást, amit elértél?

A családom mindenben támogat, és most már legalább nem jelent nekik gondot egy-egy ünnep alkalmával, hogy mit is vegyenek nekem ajándékba. Egy-egy ecset vagy bármilyen eszköz, én mindennek nagyon tudok örülni. Bevallom, olyan is előfordul, hogy annyira önfeledten festek, hogy megszűnik körülöttem minden, még az idő is megáll.

 

porkolab9

Naplemente című képem, a közönségdíjas…

Mióta vagy az olvasónk? Hogyan találtál rá a Montázsmagazin hirdetésére?

Hiszem, hogy a Jó Isten segítségével! 2016 februárjában láttam meg a facebook oldalon a pályázati felhívást. Felcsillant a szemem, és tudtam, hogy nekem jelentkeznem kell. Lázasan gondolkoztam, és kerestem a megfelelő képet a festményem alapjához.

Mely online oldalakra szoktad feltenni az alkotásaidat?

RajzMánia, Rajzok vilàga, Tájképfestők versenye, Jobb Agyféltekés Rajzolás, Amatőr festőművész csoport, Festmény Mánia… Rövid ideig tagja voltam Gászpor Vince festőművész csoportjának is.

 

porkolab7

Téli erdő fákkal

Milyen álmaid vannak, amelyeket meg szeretnél valósítani?

A festészettel kapcsolatos vágyam a tudásom továbbfejlesztése, még több és szebb alkotás létrehozása oly módon, hogy minél valósághűbben adjam vissza a természet szépségét a nézőnek. Szeretnék ezáltal magamból többet átadni, kifejezni saját magamat, örömöt és nyugalmat vinni az emberek szívébe. Szeretnék más témát, technikát is kipróbálni, megtalálni azt, amiben a legjobb leszek!

Köszönöm szépen az interjút. Legyenek boldog és festékillattal teli napjaid! Kérlek, maradj továbbra is a Montázsmagazin olvasója!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet