Tudatosan vásároljunk a piacon is! Kocsisné Kis Ildikó a kecskeméti piaccsarnok savanyúságosok során található standja már évtizedek óta szolgálja ki legjobb tudása szerint a lakosságot. A vállalkozó most fel szeretné hívni az emberek figyelmét a haszontalan pazarlásra, illetve környezetünk megóvására.


A tudatos vásárlás első lépéseként arra próbálja ösztönözni a vásárlókat, hogy mikor a piacra jönnek vásárolni, hozzanak magukkal olyan edényt, ami alkalmas a savanyúságok szállítására.

Miért is? Józanul végiggondolva, a savanyúságok vásárláskor nylon zacskóba kerülnek, majd otthon egy tárolóedénybe, a zacskó pedig mehet a szemétbe.

Logikus elgondolása eredményeként az otthonról hozott edény használatával nem keletkezne hulladék, ráadásul a szállítás is könnyebben megoldható lenne.

tudatosan
„Valójában elérkeztünk arra a pontra, hogy megelégeltük azt a szemétmennyiséget, amit ontunk magunkból – vallotta meg őszintén Kocsisné Kis Ildikó. – Szégyellem magam nagyon, hogy hozzájárulunk földünk veszélyeztetéséhez.

Tisztában vagyok azzal is, hogy mi alapjában véve kicsik vagyunk ahhoz, hogy teljes egészében változtatni tudjunk a rosszul berögződött szokásokon, vagy hogy teljesen felnyissuk az emberek szemét. Legfeljebb csak nyitogatni tudjuk, de legalább teszünk valamit.

Tudom, hogy vannak már kezdeményezések iskolákban, óvodákban is, és egyre több fórumon foglalkoznak a környezettudatossággal, ezért is gondoltuk, hogy mi is szeretnénk azok táborához csatlakozni, akiknek fontos a föld, amin élnek.

Egyébként pedig senkinek nem kellene nagy áldozatot hoznia azzal, ha egy kicsit megformálná szemléletét, elengedné a megszokottat, tudatosan vásárolna. Minden alkalommal, amikor a piacra jön vásárolni, gondoskodna arról, hogy legyen kéznél újrahasznosítható, mosható csomagoló anyag vagy a jól bevált kosár. És persze a savanyúságnak valamilyen tárolóedény!”

forrás: Intézmény-és Piacfenntartó Szervezet Kecskemét

 

Kapcsolódó cikkünk

 

 

 

Hozzászólások