A rendhagyó kezdeményezésnek és a felkért alkotók nagylelkű hozzájárulásának köszönhetően tetemesen növekedett, s vált közel teljessé a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény kerámiagyűjteménye. Az értékes anyagot 2014. március 28-ától láthatják a látogatók.

A Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény munkatársai és Hadikfalvi Andrea fazekas gondoltak egy merészet és akcióba kezdtek: felkérték Magyarország azon legnevesebb fazekasait, akik munkái még nem részei a gyűjteménynek, hogy egy-egy tárgyukkal képviseljék magukat ezen a helyen. A múzeum eddig is méltán volt híres az itt őrzött és kiállított használati és dísztárgyairól. Megbecsült helye van a régi, nagyszerű mesterek kerámiáinak, és az őket követő fiatal generáció munkáinak is.

Bár így is impozáns volt a meglévő tárgyak száma és sokszínűsége, a múzeum munkatársai remélték, hogy a meglévő hiányosságokat ezen felhívásukkal meg tudják szüntetni: jelentkeznek és küldenek tárgyaikból a magyar fazekasság, a Kárpát-medence híres fazekas központjainak neves alkotói. A csoda megtörtént – minden megszólított örömmel vette a megkeresést és a legnagyobb szeretettel ajánlotta fel és ajándékozta a múzeumnak egy-egy keze munkáját, melyben nemcsak az ő, hanem elődei mesterségbeli tudása, lelke és hagyománytisztelete benne foglaltatik.


A gyűjtemény, jellegéből adódóan sohasem lehet teljes, ám immár jelentősen kiegészült, amiből szakértő és gondos kezek varázsoltak elbűvölő kiállítást. Ehhez fogható csak a Néprajzi Múzeumban illetve a mezőtúri Fazekas Múzeumban látható. A Kecskeméten évtizedek óta eredményesen működő Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteménye és tevékenysége meghatározó a kortárs kerámia művészetben. A Népi Iparművészeti Gyűjtemény a hagyományokon nyugvó, népi fazekasság megőrzésében és bemutatásában jeleskedik. Ennek tudatában Bács-Kiskun megye székhelye ezután nem csupán hazánk mértani, hanem az ország kerámia központja is lehet.

A 2014. március 28-án, 14 órakor kezdődő megnyitón és azt követően a szokott nyitvatartási időben minden érdeklődő meggyőződhet arról, hogy méltó helyen vannak eme népművészeti kincsek.

2014. március 25.

Hozzászólások