Milyen úton és módon készül az ír whiskey? Milyen anyagokra van szükség a kifogástalan minőségű produktumhoz? Milyen lépéseken és állomásokon keresztül vezet az út, aminek eredményeként csodás ír ital kerülhet a poharunkba?

Izgalmas kérdések valóságos sorozata, a cikkben már csak ezért is szerettünk volna velük kiemelten foglalkozni. Ennyit előzetesen, ideje inkább rátérnünk az ír whiskyk készítésének sajátosságaira.

whiskey
Az ír whiskey elkészítésének nulladik állomása: az árpa

Bizonyára nem nagy titok, hogy kifogástalan minőségű ír whiskey csakis kifogástalan minőségű alapanyagokból készíthető. Vagyis ennek fényében a makulátlan minőségű árpamaláta, a víz, és egy speciális élesztőfajta elengedhetetlen a folyamat sikeréhez.

A malátázás körülményei

Az árpa csíráztatása művészi színvonalon történik a whiskey elkészítésének folyamatában. A felügyelő szakemberek gondosan ügyelnek rá, hogy a vízben áztatás hatására enzimek aktiválódjanak, cukorrá alakítva a növényben lévő keményítőt.

Röviden a kemencés szárításról és az őrlésről

A folyamat nagyrészt az árpamaláta forró levegővel történő szárításában merül ki. Ennek hatására megáll az erőteljes csírázás lendülete, méghozzá anélkül, hogy az eljárás sajátos ízt kölcsönözne a malátának. Egyfajta B terv a maláta tőzeges tűzön szárítása, de ez sokkal ritkább.

Amit a cefrézés kapcsán tudni érdemes

Ebben a részfolyamatban 63.5 fokos forró víz bevetése történik egy cefrézőedényben. A metódus lényege az, hogy a forró víz malátával történő keveredése hatásosan képes legyen beindítani a malátában lévő keményítő cukorrá alakulását. A mutatvány hatására édes likőrszerű folyadék, az úgynevezett wort alakul ki.

Erjesztés és lepárlás

Az iDrinks whisky kínálatában elérhető párlatok következő lépésként hűtésre, majd pedig egy fermenterbe kerülnek, ami egyébként nem más, mint egy speciális erjesztőedény. Élesztő kerül hozzá, és már el is indulhat a fermentáció, méghozzá tetszőlegesen megválasztott ideig.

Nagyjából 48 órán belül sikeresen megtörténhet a folyamat, ugyanakkor létezhet alternatív forgatókönyv is, melynek keretei között 55 órát igényel maga a procedúra.

Amire az ír whiskey érlelésénél fokozottan figyelnek

A hamisítatlan ír whisky elkészítésének elmaradhatatlan állomása a háromszoros lepárlás. Amiben egyébként a réznek is lényeges szerepe van, nagyban hozzájárulva az íz formálásához.

Az érlelés egyébként szigorúan meghatározott szabályok mentén történik, aminek a betartására tudatosan figyelnek a szakemberek. Persze ahhoz, hogy a folyamat végeredményeként minőséget képviselő ír whisky kerüljön a poharunkba, az érlelésre szánt időre, a hordó fájának frissességére, és az adott tölgyfajta jellegére érdemes kellő figyelmet fordítani.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások