Vasárnapig látható Debrecenben az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! címmel megrendezett látványos interaktív kiállítás, mely a káprázatok, tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók világából kínál ízelítőt.

optikai_illuziok10

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

A Kölcsey Központba ellátogatók a kiállításba lépve egy interaktív térben találják magukat, ahol megismerhetik a szem felépítését, megérthetik a látás folyamatát, és maguk is megtapasztalhatják az optikai illúziók, érzékszervi csalódások zavarba ejtően különös világát. A színek, képek, alakzatok és gépek közt járva a látogatók rácsodálkozhatnak, hogy nem egy újdonsült jelenséggel állnak szemben: optikai illúziók réges-régóta ismeretesek, meglepően sok helyütt alkalmazták és alkalmazzák őket ma is.

optikai_illuziok12

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

A 300 négyzetméteren megvalósuló kiállítás tematikus elrendezésben teszi átélhetővé és megérthetővé a különböző, optikai típusú érzékcsalódásokat. A kiállításra érkezők próbára tehetik szemüket és agyukat, megtapasztalhatják egyebek mellett a mimikrit, a vízeséseffektust, a kávéházfal-hatást, a térbeli képek fejlődését és egyéb geometrikus absztrakciókat. Emellett kipróbálhatnak számos klasszikus szerkezetet: a zootrópot vagy más néven csodadobot, a praxinoszkópot, a sztereoszkópot vagy a camera obscurát. A különböző műfajú és mechanizmusú masinák, képek, ábrák és effektek más-más módon csalják meg tévedhetetlennek hitt érzékeinket.

Optikai illúziók - Interaktív kiállítás Debrecenben

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! című interaktív kiállítás május 24-ig várja az érdeklődőket a debreceni Kölcsey Központban. Ezt követően a vándorkiállítás újabb vidéki nagyvárosba érkezik, május 29-től már a szegedi Agórában nyitja meg kapuit.

Bővebb információ: www.kolcseykozpont.hu, www.fonixinfo.hu

Képek forrása: Czeglédi Zsolt (MTI)

Hozzászólások