,,A remény a legerősebb gyökér. És az, hogy valamit még tenned kell magaddal, másokkal! Ha hív egy belső hang: Állj föl! Szükségem van rád! Sok embert megmentett a szeretet. És az, ha fölismerte élete értelmét.” (Müller Péter)

Ma leginkább olyan emberekre van szükségünk, akik lelkierőt, hitet adnak másoknak, szeretetet sugároznak, holott talán igazából nekünk kellene segítő jobbot nyújtani számukra. Ismerkedjünk meg Katival, akiben bizonyára megszólalt egy belső hang.

vargakata1

Mikor és hol születtél? Betegséged mennyiben gátol mindennapi teendőidben?

1955-ben születtem Tapolcán. Akkoriban Édesapám ott a Postahivatal vezetője volt. Nem születtem sérültként, de a hajlamot – sajnos – már akkor magamban hordoztam. Tízéves koromban kezdődtek a problémák. Amikor egyik napról a másikra nem tudtam lábra állni. Már akkor kezdődött a csontritkulásom. Heteket töltöttem akkor Budapesten a II. számú Gyermekklinikán. Ott kezeltek. Majdnem évet kellett ismételnem akkor az iskolában. Nem voltak utána panaszaim, de akkor elestem, rá a bal térdemre. Budakeszire kerültem, csont TBC gyanújával. Szerencsére ez nem igazolódott be. Viszont porc és szalagszakadásom lett. Szövetmintát vettek, aztán mindjárt meg is műtötték a bal térdemet. Akkor is helyrejöttem.

1990-ben aztán férjhez mentem. Végül egy fűtetlen vályogházba kerültem. Akkor nagyon leromlott az állapotom. Azóta volt hat műtétem. Combnyaktörés, csípőprotézis kettő, hasi műtét, szemműtét. Sok minden. De én örök túlélő vagyok. Mindig talpra állok. Igaz, tisztálkodásban, öltözésben segítségre szorulok. Merevek a térdeim, így nem tudok lépcsőzni, alacsony székről felállni egyedül. De sok mindent megoldok így is. Mosok, főzök, mosogatok. Eddig Édesanyámat is elláttam, ahogy tudtam. De jár hozzánk nővér. Most, hogy egyedül maradtam, továbbra is szükségem lesz a segítségre. Viszont tényleg nem adom fel! Talpon maradok, amíg csak lehet.

vargakata2

Milyen polgári foglalkozást végeztél? Honnan mentél nyugdíjba? Mit jelentett számodra a munka?

Tizennyolc évig a soproni Postán dolgoztam. Nálunk ez családi tradíció. Szüleim is postások voltak. Tizenhárom évig a távirdán, majd öt évig az Igazgatósági Alközpontban teljesítettem szolgálatot. Nagyon szerettem a munkámat. Innen mentem aztán rokkant nyugdíjba 1990-ben.

Énekelsz, novellákat és verseket írsz, rajzolgatsz, és még amatőr színészként is fellépsz néha. Mikor kezdtél el foglalkozni a művészetekkel?

Már általános iskolás koromban is szerepeltem Ki-Mit-Tud-okon. Énekkaros voltam, verseket is írtam. A rajzolgatás akkor még nem érdekelt annyira. Körülbelül tíz éve kerültem a K.O.M.I.SZ. nevű amatőr színtársulatba. A Virágfüzér Napközi vezetője mutatott be Bartokos Tamásnak. Ő volt akkoriban ennek a Színtársulatnak a vezetője, rendezője. Komédiás Magyar Integrált Színtársulat a nevünk, innen a rövidítés. Szellemileg sérült és egészséges fiatalok játszottunk együtt. Komoly jelmezes, két felvonásos darabokkal léptünk fel. Alakítottam Dorogi Violát a Légy jó mindhalálig musical változatában. Apáca rendfőnökasszony voltam a Nyomorultakban. Csodálatos érzés volt fent állni a színpadon. A taps volt a legszebb ajándék számunkra. Nagyon sajnálom, hogy megszűnt ez a remek kis társulat.

vargakata3

Egyszer talán még énekversenyen is indultál…

Tizenhárom éve járok a Virágfüzér Napközibe, ahogyan ezt említettem is az előbb. Társaimmal sok helyen felléptünk már. Közös produkciókkal is. Jó pár éve, hogy én egyénileg is énekelek Győrben a Pünkösd Fesztiválon. Ez egy Országos rendezvény, sérültek közreműködésével. Amolyan tehetségkutató. Több alkalommal is első díjat nyertem. Múlt hónapban pedig egy Tehetségkutató rendezvényen voltam Győrben. Úgy néz ki, támogatni fog engem egy Alapítvány, segítenek majd a hangképzésben is, az érvényesülésben is.

Mit jelent a versírás számodra? Lelki terápia, pótcselekvés?

A versírás talán a lelkem zenéje. Önkifejezés. Érjen öröm vagy bánat, mindent ki tudok írni magamból. Talán Édesapámtól örököltem az írói vénát. Megálmodom a kezdő sorokat, aztán ahogy elkezdek írni, mintha ő diktálná a többit. Mindig is szerettem olvasni. Segítettek is, hogy ne legyenek stílusbeli hibáim.

vargakata4

Kik a kedvenc költőid, íróid?

A legkedvesebb költőm József Attila. Szeretem Radnóti Miklóst is. Sok kedves költőm van, de ők állnak az első helyen nálam. Aztán Fekete István, Móra Ferenc, Szabó Magda, Jókai Anna, Bihari Klára. Sok bestseller író is a kedvencem. Külföldiek is. De főleg a magyarok.

Tagja vagy-e irodalmi körnek vagy művészeti társaságnak?

Igen. Körülbelül hat éve vagyok tagja a Verslistának. Ez egy irodalmat szerető remek társaság. Sok játékkal, nyomtatott megjelenésekkel. Itt segítettek nekem sokat a stílusbeli hibáim kijavításában. Volt már Lista-találkozónk is Sopronban.

vargakata6

Úgy tudom, hogy van neked egy lelki társad is, egy kutyus személyében. Kérlek, mutasd be a világ legönzetlenebb társát!

Igen, de előbb szeretnék mesélni Berci papagájról, aki már lassan 14 éve van velem, ő egy nimfapapagáj. Sokat beszél, kedves kis madár. Idén március óta van egy kutyusom is, Déva. Őt egy pápai kutyamenhelyről hozta el Kriszti nővér családja. A nővér járt kettőnkhöz a hétvégén lemosdatni, édesanyámat ápolni. (Sajnos, mivel édesanyám két hete meghalt, most már csak hozzám jár.) Kriszti mindig elhozta magával Dévát. Első látásra szerelem volt közöttünk. Aztán visszakerült hozzájuk a régi kutyájuk. Kriszti nem akarta visszavinni Dévát a menhelyre. Olyan természetes volt, hogy befogadtam.

Nagyon jó döntést hoztam. Mindig is kutyapárti voltam. 25 éve volt már egy kutyusunk, a Borzi. Ő édesapámé volt főleg. Sajnos, már egyikük sem él! Bár mozgássérült vagyok, nem mondtam le arról, hogy újra legyen egy kutyám. Déva egy foxterrier kislány, 5 éves múlt. Nagyon jó természetű kis állat. Szoros a kapcsolatunk. Tényleg ő a lelki társam. Főleg édesanyám halála óta. Azóta szinte el sem mozdul mellőlem.

vargakata5

Milyen vágyaid, álmaid vannak még így ötven felett? Azt olvastam, hogy még reménykedsz, talán a szerelem is rád talál…

Sajnos, most teljesen egyedül maradtam. De szerencsére élnek az unokatestvéreim. Ők mindenben segítenek, mellettem állnak. Vannak jó barátaim is. Szeretnék még sokáig írni, festegetni, énekelni. Örömet okozni másoknak. Nem lesz könnyű egyedül, de most is segíteni fog az akaraterőm, hogy beosztással éljek. Ezt a lakást nem fogom eladni.
Aztán ki tudja, lehetséges, hogy tényleg találok társat is. De ezt is nagyon meg fogom gondolni, kit is engedek be a lakásba. Nem íratom senki nevére sem. Nem jó egyedül, így nem mondtam le a társra találásról.

Katikám, a magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok neked erőt, egészséget. Kívánom, hogy minden álmod és vágyad váljon valóra. És valóban, soha ne add fel!

Nyugdíjas tanácsok

Igaz, hogy már két emberöltőt megéltem.
Én mégsem csüggedek, élvezem életem.
Dolgos évek tovatűntek, nem bánom.
Nyugdíjasként, boldogan élem világom.

Mondják, második gyerekkoromat élem.
De könyvbe fogom írni minden emlékem.
Mert nem adom fel, annyi szépség vár még rám.
Talán látom felnőni a kis unokám.

Napomat minden reggel tornával kezdem.
Kertben kapálgatok, hiszen megtehetem.
Barátaimmal az erdőben sétálgatok.
Felidézzük mindig a régmúlt világot.

Itt fáj, ott fáj, lassan mozgok, nem számít.
Csak érezhessem ezt még sokáig.
Magas vérnyomást én csak hírből ismerem.
Mások szeretete a jó gyógyszer nekem.

Minden betegség a lélekből indul el.
Ez ellen bátran veszem a harcot fel.
Derűlátó leszek, a jövőnek élek.
Így talán, látod, száz évet is megélek.

Kerekes barát

Sok-sok meredek lépcső, feljutni nehéz…
Ott fent a hivatal, gazdám velem tettre kész
Nézzük csak, s kiderül.

Elfogadva önmagát, megvillantva mosolyát.
Kérő szóra nyitja száját.
Jó érzésű embert keres, tán nem is kell kérni
Engem fogva két oldalról, fel is lehet vinni

Egészséges társaink, hozzátok szólunk.
Ti olyan keveset tudtok rólunk.
Néha nem tudjátok, mit kezdjetek velünk.
De ha akarjátok, mi segítünk.

Egyformák vagyunk, fogjunk össze.
Egyszerű ez, nézzetek szemeinkbe.
Ne forduljatok el, ki se gúnyoljatok.
Tolószékbe ülve ti is megtudjátok.

Kihívás így mindennap, ugye már érzitek?
Mi is itt vagyunk, s ti megtehetitek.
Kérve vagy kérés nélkül segítsetek nekünk.
Ígérjük, mi mindig hálásak leszünk

Van ám sok jó példa.
Itt a Paraolimpia.
Tolókocsiban táncolni is lehet.
Ha egy egészséges segít neked

Legyél látás- vagy mozgássérült, ne halljál szavakat.
A legelső lépés, fogadd el önmagad.
S ha a többi ember észrevesz téged.
Máris legyőztél sok nehézséget.

Szellemi állapotod lehet gyenge,
De te is belelátsz a szívekbe.
Járjunk hát jelképes Szeretet-táncot
Egymás kezét fogva legyőzzük a Világot.

Magány

Vádló, ki nem mondott szavak
Két egymásnak feszülő indulat.
Mondd, miért marunk egymásba?
Belebetegszünk ebbe a kínzásba.
Szerettünk egykor, többé soha már?
Miért hisszük azt, most betelt a pohár?
Sötét gondolatokból nincs menekvés.
Érzelmeket gyilkol ez az önzés.
Nem vagy enyém, míg magadé vagy.
Magányom ablakát betöri ez a fagy.

Mottó

Ha átcsapnak a fejed felett a hullámok,
Jön majd egy révész, s a partra kormányoz.
De te se add fel, kell az akaratod!
Ezzel az erővel a reményt is visszakapod.

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások