A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és környezete rendkívül változatos természeti kincseket tartogat. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a tájat. 

A sajtóvetítés előtt a Pannonia Entertainment képviselője egy személyes élményét osztotta meg. A családdal Gemencen nyaraltak és a házigazdájuk elmondta, hogy a hazai turisták számának növekedését tapasztalják, mióta Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmét bemutatták.

A Vad Balaton filmről:

A tó partjait kísérő vulkáni kúpok és barlangok, mésztufa lépcsők és szurdokvölgyek, mocsarak és berkek olyan csodákat tárnak elénk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők.

Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgattak közel 3 éven át.

A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert, Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített, hosszabb és szélesvásznú (cinemascope) kivitelben, 4K minőségben érkezik április 19-től országszerte a mozikba – a WWF Magyarország ajánlásával. Közel negyven filmszínházban lesz műsoron a film, vetítési helyszínek részletes listája a film  Facebook oldalán olvasható.

A film az NMHH Médiatanács támogatásával, Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre.

Alkotók:

rendező: Mosonyi Szabolcs
forgatókönyvíró: Bagladi Erika
vezető operatőr: Mosonyi Szabolcs
zeneszerző: Mátyás Attila Merkaba
vágó: Mosonyi Szabolcs
narrátor: Csankó Zoltán
producer: Bagladi Erika
gyártó: Natfilm Hungary Kft.

 

A film rendezőjét / vezető operatőrét / vágóját: Mosonyi Szabolcsot további részletekről faggatták a jelenlévő újságírók a vetítés után.

Megtudhattuk, hogy a Vad Balaton filmfelvételeihez – mint az előző két filmnél is – két évre volt szükség, majd jöhetett a vágás és az utómunkálatok. Az első év mindig a felderítés, kutatás és a koncepció kidolgozás éve. A második évben pedig már az időpontok biztos tudatában filmezik az állati és a növényi életciklusokat. Míg a korábbi természetfilmekben egy-egy jellegzetes állat szemszögéből láthatjuk a táj időbeli változását, ebben a filmben maga a Balaton és geológiai környezetének történelmi időkön és négy évszakon át ívelő megjelenítése adja a vezérfonalat.

Az ismert és kevésbé ismert halak-madarak-siklók életciklusainak,  vidrák eddig – egy hétköznapi ember számára – titkos életének bemutatása az új 4K kamerákkal, vízalatti és drónos  felvételekkel, egészen új dimenzióba emelve láttatja a “magyar tenger” környéki biológiai folyamatokat. A panoráma a filmvászon teljes felületét betöltve a Balaton egészen új arcait ismerhetjük meg egy óra leforgása alatt.

Mosonyi Szabolcs (fotó: Antalffy Yvette)

Magyarországi mozibemutató: 2018. április 19.

Országszerte közel 40 mozi vetíti majd.

Előzetes:

 

Forrás: Pannonia Entertainment

Antalffy Yvette