2022-ben 21 éves a Savaria Történelmi Karnevál. Igazán különleges alkalom az idei, hiszen a koronavírus járvány miatt két év kényszerpihenő után találkozunk újra! Szombathely legnagyobb és leglátványosabb fesztiválja 2022. augusztus 25-28. között újra megnyitja kapuit.

Látványban és szórakozásban nem lesz hiány, a karnevál 29 helyszínen várja látogatóit! Közöttük vannak már jól bevált helyszínek, mint a Történelmi Témapark, a Gayer Park – mint a gyermekek és a színházi élmények otthona, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája és az elmaradhatatlan Fórum színpad, a nagykoncertek helyszíne a Fő téren.

Idén új helyszínként debütál majd a Székesegyház előtti tér szerzetesi vásárával és a Püspökvár udvara különleges koncertjeivel. A fesztivál alatt közel 300 program várja az érdeklődőket, több mint 30 egész napos kísérő programmal, 150 fellépő szórakoztatja 4 napon át a karneválozókat.

A fellépők között köszönthetjük idén is azokat a hagyományőrző csapatokat, akik kezdetektől fogva részesei voltak a színes programkavalkádnak, és velünk együtt élték át évről évre a történelmi időutazást, így például Savaria Legio Egyesület, Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület, Collegium Gladiatorium Egyesület, Északi Gárda vagy Kassai Lajos Lovasíjász.

Az idei zenei paletta válogatott ínyencségeiben mindenki megtalálhatja a kedvére valót, a komolyzenétől a jazz-en, blues-on át az alternatívig. A Fórum Színpad szombat este a Vad Fruttik zenéjétől lesz hangos, de a csendesebb zenére vágyók elmerülhetnek a templomi koncertek dallamaiban vagy a Püspökvár előadásaiban.

A Fő tér ezekben a napokban találkozóhelye a különböző kultúráknak, fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának.

Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretével. A zenei palettán idén a következőket találja a karneválozó közönség: nyitókoncert Radics Gigivel és a Szombathelyi Szimfonikjus Zenekarrak, ethno világzene Mitsoura-tól, „hazai” zenés szülinapozás az Elefánttal, etno-beat az Aurevoir-tól, zúzás a szombathelyi kötődésű Vad Fruttikkal, magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt együttműködésében, de megszólalnak pop, swing, soul és jazz-dallamok is a színpadon Zséda,  a Jazz+Az-os Váci Eszter és a Cotton club Singersből ismert Szűcs Gabi  közös show-jában.

XXI. Savaria Történelmi Karnevál

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán csapatok mellett találkozhatunk szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, még István király és udvartartásának tagjai is idelátogatnak egy birtokadományozás kapcsán. Tábori bronzöntő és kovácsműhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Különleges élményt kínálnak a Mare Temporis időtengerészei is, akik ezúttal az 1848-as forradalom idejébe repítenek bennünket. Szombaton pedig a Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) csábítja a Témaparkba egy exkluzív gasztronómiai bemutatóval a kovász szerelmeseit.

Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Sörtéren a helyed a Karnevál napjaiban! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock – ez mind hallható lesz az Isis tömbbelsőben. Akik pedig „tálalják” a minőségi kínálatot mások mellett: az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takáts Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Koprive és a Cimbaliband.

XXI. Savaria Történelmi Karnevál

Fás, árnyas, ligetes, kellemes és szellemes – az mind elmondható a Karnevál családi helyszínéről, a Kalandvárról. A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtó Gáyer-parkban az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat. Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Veronaki Zenekar először látogat el a Karneválra, míg számos régi jó ismerős is velünk lesz ismét: így Gulyás Laci gólyalábas produkcióiról, a Majorka Bábszínház meséjéről sem kell lemondanunk idén sem.

Mikor a gyerekek estére kellőképpen elfáradtak a Kalandvár nekik szóló programjaitól, a felnőttek birodalmává válik a Gáyer-park.

A hangulatos szabadtéri színpadon mindhárom estén a hazai kamaraszínházi kínálat legjavából láthatunk produkciókat. Péntek este a !BIPP! Társulat Casting-jának lehetünk aktív résztvevői, szombaton Szirtes Balázzsal merítkezhetünk meg Oscar Wilde csodálatos világában, míg vasárnap Balsai Móni lép elénk az egykori lázadó, Shirley Valentine bőrében.

A képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói mellett az irodalom és a zene kiválóságai népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját. Idén ez a kínálat tovább bővül! A Keleti udvarral összeolvadva összművészeti színpadként kínál változatos programokat mind a táncok, mind a zene, mind a költészet kedvelőinek. Tangó, flamenco, keleti táncok, Seres Zoltán táncművész, Somi Panni indiai táncszínháza mellett színes képe kapunk a helyi és országos zenei palettáról. Latinos gitárdallamok a Duo Don Pedro’z előadásában, az eddig nemzetközi vizeken evező Merry Go Round is ellátogat hozzánk, a helyi gyökerekkel rendelkező Bajusz zenekar Manouche Jazz és Gypsy Swing dallamokat játszik majd.

Harminc művész, festő, keramikus, ékszerkészítő, textilműves, táska készítő, mandalafestő, grafikus kínálja igényes, változatos termékeit a karneválozóknak.

XXI. Savaria Történelmi Karnevál

  • A hegy leve a kezdetektől fogva elmaradhatatlan kísérője a karneváli programoknak.
  • Kézműves és gasztronómiai vásárunkban mindent megtalál az Karneválozó, ami szem-szájnak ingere.
  • Az Öreg Város Vására a régi idők vásárainak hangulatát idézi meg a belvárosban, így nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska idén sem.
  • A karneváli helyszínekhez csatlakozik a Zsidó Kultúra Háza, udvarán számos program várja a látogatókat három napon át. A színpadon látható-hallható lesz a Gólem Színház több formációja és művésze, Malek Andrea és a Jazzrael, valamint a szombathelyi kötődésű Szabó T. Anna költő is.
  • A Megyeháza udvarában a Karneválszínház várja a látogatókat.
  • A Weöres Sándor Színház és az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban idén Hernádi Judit és Kern András lép színpadra! A két színészlegenda Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában mutatja meg tudásának legjavát.
  • A komolyzene és a képzőművészetek találkozóhelye lesz idén is a Belső Uránia udvar.
  • A Mira Orient Art orientális társulat idén a Broadway Club Cafe-ba invitálja a Mesés Kelet rajongóit. A Savaria Történelmi Karnevál három napja alatt változatos programokat kínálnak.
  • Vár a Püspökvár címmel szabadtéri színházi események várják az igényes szórakozás híveit.
  • Az ELTE Savaria Egyetemi Központ standja változatos, sokszínű programokkal várja az érdeklődőket az Iseum előtt.
Megújult a weboldal mely számos hasznos információval szolgál majd a karneválra érkezőknek.
Találkozzunk idén augusztusban újra a karneváli helyszíneken kiváló muzsika, egy jófajta bor vagy hűsítő sör mellett!

Forrás: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Hasonló cikkünk:

Érezd Szombathelyt! – 2021

 

Hozzászólások