Eddigi életem során kedvelt elfoglaltságaim között szerepelt az utazás. Párommal és barátainkkal bejártuk Európa 18 országát, áthajózva Ázsiába is. Megismertük hazánk sok szép táját és városát is.

 

varosligetben

Budapest, Városligeti sétány

Most, hogy egyedül vagyok, próbálom nyugdíjas éveimet színesebbé tenni további utazásokkal, hiszen azt tapasztaltam, hogy e kis ország legkisebb települése is képes kedves meglepetéssel szolgálni, boldog perceket okozni. Például Adásztevelen Komár László táncoló fekete lakkcipőinek a szobra, vagy Pusztavacs nyugalmat árasztó csendje.

Elhatároztam, hogy megpróbálom felfedezni Budapest azon városrészeit is, amelyek turisztikailag nincsenek annyira a fókuszban. Ebben csatlakozott hozzám Kökény Éva költő, akivel barátságunk jóval költővé válása előtt kezdődött. Ő –a versei kapcsán – kötődik a budapesti Krúdy Gyula Irodalmi kőrhöz, akik összejöveteleiket többnyire az óbudai Kéhli vendéglőben és a pestszentlőrinci Zila kávéházban rendezik meg.

 

User comments

User comments

Komár László lakkcipői

A Kéhli vendéglőben annál az asztalnál ültünk, ahol a sok híresség között Krúdy Gyula és Latinovits Zoltán is üldögélt. Megható és felemelő esemény volt azzal együtt, hogy a rendezvény színvonalát emelte Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera magánénekese produkciójával és Németh Nyiba Sándor költő, gitárművész megzenésített verseinek előadásával. Részemről megtiszteltetést jelentett, hogy társaságunkban volt Antalfy István, Kecskemét Pilinszky díjas költője is.

Mivel Kökény Éva eddigi két kötetében lévő versei közül több megjelent a Kláris újságban is, melyért elismerésben részesült, így volt szerencsénk a budapesti Fáklya klubos rendezvényen is részt venni, újabb emberekkel megismerkedni, sok szép verset hallgatni és festménykiállításokat is megtekinteni.

 

User comments

User comments

József Attilával a Dunánál

Bár fárasztóbb, de mindenhová igyekszünk a felszíni közlekedést igénybe venni, hogy minél többet láthassunk szép fővárosunkból.

A St. Martin klub sokáig a Rátkai klubban működött a Városligeti fasorban. Szintén átható volt a nagy ősök által élt falak között a szívet-lelket melengető zenét és a nagy művész közvetlen, kedves mondatait hallgatni. A klubot áthelyezték Újbudára, közel a Feneketlen tó által adott gyönyörű környezethez. Az épület nem annyira patinás, de továbbra is Rátkai néven működik.

 

User comments

User comments

A csodálatos New York Kávéház

Útjaink során nem hagytunk ki olyan helyeket sem, mint a Vigadó, a New York kávéház, a Szentlélek téri Mókus étteremben való palacsintázás (igazi mókusokkal a háttérben), az Europarki plázázás, vagy margitszigeti séta, a Libegő, a Benczúr ház és a Duna part szobrai – köztük elidőzve József Attila szobránál. Megcsodáltuk Budapestet a dunai sétahajóról, és sétáltunk a Városligetben.

 

User comments

User comments

Pusztavacs, az ország közepe

De voltunk olyan helyeken is, mint például Siófok, Eger, ahol kiélveztük a kötetlen utazás örömeit, a természet szépségeit és a hely nevezetességeit. Ezek az élmények újabb utazásokra sarkalltak, Éva barátnőmet pedig újabb versek megírásához segítették. Visszatérve mindig megállapítjuk, hogy azért a mi szeretett Kecskemétünk is nagyon szép!

 

 

Gyenes Márta

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások