Az újjáéledő sétálókoncert-sorozat az MNM állandó történeti kiállításában zajlik. A kiállítási terekben – miközben felvázolják egy-egy kor történelmi hátterét – a korszakra jellemző hangszereken idézik fel a magyar történelem évszázadait, a magyar és az európai zenei kultúra egybefonódását, az irodalom, a történelem és a zene egymásra hatását.

setalokoncert
Hét előadáson – századonként haladva – a 11–18. századot idézik meg a Musica Historica és a Canlar-együttessel. A koncertek alkalmanként teremről-teremre, azaz korszakról korszakra „sétálnak” előre, s a hallgatóságnak a hagyományos hangversenyeknél jóval nagyobb szabadságot kínálnak – időben és térben.

Közreműködők:

Musica Historica együttes

Az együttes 1988-ban alakult Budapesten Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és a régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népzenével is foglalkoztak, ami döntően formálta stílusukat. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (11–19. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene (16–17. század) és az ógörög zene is.

www.musicahistorica.hu

Az együttes facebook oldala

CANLAR együttes

Az együttes 1997-ben alakult Budapesten Sudár Balázs Klaniczay-díjas turkológus vezetésével. A 16–17. századi török klasszikus zenével foglalkoznak: hangszeres darabokat (pesrevek, szemáik, dervistáncok), illetve a korabeli török énekköltészet gyöngyszemeit adják elő. Magyarországi fellépéseiken túl Erdélyben és a Felvidéken is több koncertet adtak. A Nemzeti Múzeum állandó kiállításán több ízben szerepeltek sétálókoncerten; idei előadásuk érdekessége, hogy egy teljes mevlevi dervisszertartást idéznek fel a hagyományos rendben elhangzó török klasszikus zenedarabokkal és a keringő dervisek táncával.

Program:

2015. június 14., vasárnap, 11.00 óra
A roskadozó gyümölcsfa – Mátyás király korának zenéje (1458–1490)
Musica Historica

2015. szeptember 12., szombat, 11.00 óra
A végek dicsérete – A törökellenes harcok korának muzsikája (16–17. század)
Musica Historica

2015. szeptember 26., szombat, 11.00 óra
A szultán és a koldus – Mevlevi (keringő) dervisek zenés szertartása (16–17. század)
Canlar

2015. október 17., szombat, 11.00 óra
Gyönyörű világom, régi szabadságom – A kuruc kor zenéje (1670–1735)
Musica Historica

2015. november 21., szombat, 11.00 óra
Magyar menüett – Panasz és vigasság a 18. századi Magyarországon
Musica Historica

 

Bővebb információ:

www.mnm.hu

A múzeum facebook oldala

Hozzászólások