,,Az igazi csoda a barátság, valódi, emberközeli kapcsolat, amikor csak repül velünk az idő, és az az érzésünk, hogy mi már valahol találkoztunk. Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő.” (Müller Péter)

Ujvári Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének egyik vezetőségi tagja, aki a napokban már 60. alkalommal vezeti a kecskeméti Otthon Kávézóban a havonta megrendezésre kerülő Irodalmi Kávéház programot. Ebből az alkalomból kértem fel, valljon magáról, életéről, a kultúrában betöltött szerepéről, a barátságról. Így kezdi a bemutatkozását:

 

ujvari_feri4

 

Nehéz feladat olyan szépen és tömören megfogalmazni a gondolatokat, ahogyan az a versekben megjelenik. A műszaki végzettségem erősen racionális gondolkodást követelt meg. A költészetben szép gondolatokkal találkozom. És megfér egymás mellett a kettő. Mindig is megfért. Szerintem mindkettő nagyon szükséges lenne minden embernek. Iskolás korom óta szeretem a verseket. Olvastam, hallgattam őket, és ha lehetőség adódott, akkor mondtam is.

Általános iskola első osztályának végén egy verssel búcsúztattam a nyolcadikosokat. Rám bízták. Már akkor láttak bennem valamit? Végül nem lettem versenyekre járó diák, de a vershez közel kerültem. Szerencsére nagy tudású, elkötelezett tanáraim voltak magyar nyelv és irodalomból. Utólag örülök neki.

 

ujvari_feri5

A Baráti Kör rendezvényén

Talán tíz éve lehet, hogy megjelentél egyszer csak a körünkben. Hogyan találtál ránk?

Akkoriban már nyugdíjas klubokban mondogattam verseket, egy festmény-kiállításon találkoztam Kovács Istvánnal, beszélgettünk. Szóba jöttek a versek. Kérdeztem, hogy kell-e oda egy versmondó? Meghívott. Elmentem, maradtam. Egy rendes csapatra leltem, szimpatikus emberekre. Nem törtetek a versmondásért, de ahol kapok alkalmat, ott mondok.

 

ujvari_feri3

Halasi Évával

Először versmondóként ismertünk meg. Aztán kiderült, hogy nem csak mondod a verseket, hanem írod is őket. Jól ismered a költők életét, munkásságát Janus Pannoniustól a kortárs költőkig. Kérlek, mesélj ezekről a dolgokról is!

Írom is a verset, de nem ez az erős oldalam. Hatvan éves voltam, amikor elkezdtem írogatni. A versmondásom elég impulzív, így a verseimre is a ritmus, lendület, rím a jellemző. Nem szeretem a kötött versformákat. Szonettet még nem írtam.

A magyar költészet az egyik leggazdagabb a világon. Gyönyörűség a verssel foglalkozni. A költőkről is sok olyat megtudtam, amit a középiskolában nem tanultunk. Például Radnóti Miklósnak soha nem volt erre a névre kiállított igazolványa, Ő Dr. Glatter Miklós irodalomtörténész volt. Ezt nagyon kevesen tudják.

 

ujvari_feri2

Antalfy István költővel

Kinek az ötlete volt az irodalmi kávéház létrehozása?

A versbarát kör tagságáé. Az ő igényük volt, hogy legyen olyan fórum, ahol több verset hallhatnak, és a saját verseiket is elmondhatják. Elkezdtem. Valóban egy kávéházban kaptunk helyet – akkor még nem az Otthon Kávézóban, oda a harmadik vagy negyedik alkalom után mentünk át. Az ötlet alapján gyorsan kialakult az arculat. Bevált. Már öt éve megy ebben a formában. Több hónapra előre megbeszélünk témaköröket, és megnézzük, meghallgatjuk, hogy a különböző korok költői hogyan verselték meg az aktuális témát. Érdekes dolog felfedezni az azonos témában írt különböző stílusú, formájú, hangulatú verseket. Esetenként néhány mondatos kiegészítést is teszek a versről vagy az írójáról.

 

ujvari_feri11

Jótékonysági est bemondójaként Gyöngyösi Szabó Katalinnal

Hogyan készülsz fel a témájában igen széles skálán mozgó irodalmi délutánokra?

Adva van az elfogadott téma. Nekiállok verseket keresni hozzá az interneten és a birtokomban levő köteteimben – van több mint kétszáz verses kötetem. Valamilyen – általam kiválasztott – rendező elv szerint sorba szedem a kiválasztott 25-30 verset. Többször – 3-4-5-ször ¬- átolvasom őket. A hallgatóságból bárki más is mondhat a témához kapcsolódó verseket.

Mutass be egy délutánt folyamatában! Véleményed szerint mit nyújt a résztvevők és a hallgatóság számára egy-egy ilyen irodalmi rendezvény?

Az elején ismertetem a következő 1-2 alkalom tervezett időpontját és témakörét. Majd neki is látunk a versmondásnak. Felváltva mondjuk a verseket. Az én logikai sorrendemet nem kötelező követnie a többieknek. Van úgy, hogy követik, van úgy, hogy nem.
Ha valaki verset olvas vagy hallgat, általában nem tematikusan teszi. Így új élményhez jut azáltal, hogy sok – akár 30 – verset hall egyazon témáról, például a tavaszról, vagy az esőről vagy az állatokról, a jeles napokról. A résztvevő nem csak hallgathatja, hanem maga is mondhat. Aktív részesévé válik a programnak. Az utolsó részben – témától függetlenül – ki-ki bemutathatja legújabb verseit.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most pedig mesélj nekünk arról, hogy nemcsak az irodalomban jeleskedsz, hanem nagyszerű faragásaid is vannak! Milyen munkák kerülnek ki a kezed alól?

Én gépgyártás technológia szakon végeztem, vagyis a vasmegmunkálást tanultam. Ezt otthon elég nehéz megvalósítani. Felnőtt fejjel fordultam a fa mint alapanyag felé. Kisméretű dísztárgyakat – tányér, gyertyatartó, dobozka, kupa – készítettem faragással, esztergálással. De faragtam csontot, szarut, agancsot is. Még sík és öblösüveget is gravíroztam. Amiket készítettem, szégyenkezés nélkül vállalhatom. A minták közül a népi motívumokat és a palmetta mintát szeretem. Budapestre költözésem óta már nincs lehetőségem az ilyen alkotó munkára. Pedig felemelő érzés.

Baráti körünkön kívül még milyen közösségeknek vagy a tagja?

Itt a kerületben – Pestszentlőrinc – csatlakoztam két nyugdíjas klubhoz és két irodalmi körhöz. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör az ország egyik legjobb nevű társasága. Megtiszteltetés oda bekerülni.

Tehát ki tudod élni irodalmi vénádat versmondóként Budapesten is.

Keresem ezeket a lehetőségeket nyugdíjas klubokban, irodalmi körökben. És még mindig látok újabb lehetőségeket. De nem akarom, hogy ez a kedvtelés teherré váljon.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eddigi tapasztalataid szerint milyen hasonlóságot vagy különbözőséget látsz a budapesti és a mi irodalmi körünk között?

Még nincs kellő rálátásom, de nagy különbséget nem látok. Mindenütt élnek irodalmat, költészetet kedvelő emberek. Ki kell szolgálni őket. Ha színvonalasat nyújtunk, akkor jönnek és hálásak. Ez évtől a Krúdy Kör egyik programjának a szervezése, levezetése az én feladatom. Lesz mit tennem.

Ferikém, már majdnem két éve élsz Budapesten. Mi az elképzelésed az elkövetkezendő évekre? Megszoktad már Budapestet, vagy visszahúz még a szíved?

Akkor a körülmények alapján a Pestre költözés mellett döntöttem, és már nem kívánom megváltoztatni a döntésem. Alapjában véve megszoktam az ottani életet. Nem különbözik oly mértékben a régitől, mint ahogy gondolnánk. Kecskeméten születtem, ott éltem közel 67 évet, van tehát kötődésem. Nem azt nézem, hogy mi volt, hanem az új környezetnek, az új feltételeknek akarok megfelelni a saját lelki békém megőrzése végett is.

 

ujvari_feri10

 

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést. Kívánok neked nagyon jó egészséget, sok új barátságot, és ne feledd el, hogy közénk mindig hazajössz!

 

Ujvári Ferenc versei

ÁLARC
    
Arcodon mosoly,
lelkedben könnyek,
dühöngnél inkább,
az lenne könnyebb.

Ember vagy mégis,
mutatsz hát derűt,
ne lássa senki
bent a keserűt.

2010.09.27.

A VERSÍRÓ

Mikor a versíró
Ír a világról,
Egy jelenségéről,
Valamely zugáról,
Kíváncsiság hatja át:
Mit mond neki a világ?

Ha önmagáról ír rímeket,
Azt üzeni a világnak:
Nézzetek!
Itt az én szívem,
Itt az én lelkem
Egy darabja.
S azt a világnak
Néki adja.
2012.03.30.

Kérdések

Nem bizsergeti a tavasz a lelkedet?
Nem fűti a vágy a testedet?
Nem kívánod, hogy
Valaki megfogja a kezedet,
Olyan, aki a jó úton elvezet?
Nem kívánod, hogy
Valakinek a vállára
Lehajtod a fejed?
Nem kívánod, hogy
Valakin megpihenjen
A szemed?
Nem kívánod, hogy
Csendes éjszakákon
Könnyű álom boldogsága várjon?
Nem kívánod, hogy
Valaki megvigasztalja lelkedet?
Nem kívánod, hogy
Valaki végigsimítsa testedet?
Nem kívánod, hogy
Valaki azt mondja, szeret?
Mikor a könnyű léptű tavaszi szellő
Áttáncol a tereken,
Átsuhan a szíveden,
Átoson a lelkeden,
Ezeken a rigófüttyös, madárdalos estéken,
Ezeken a friss, virágillatú
Csendes éjszakákon,
Mikor fáradt szemedre
Nem jön álom,
Mondd, tényleg nem kívánod?
2009.04.09.

                   

FÉRFINAPRA

Éljen hát a férfi!
A teremtés koronája.
Főleg akkor, ha segít a munkában:
Bevásárol, főz, mosogat sebesen,
Mos, vasal és porszívóz kedvesen.
Ne legyen neki ijesztő és mumus
A varrónő, a fodrász és a kozmetikus.
Értse meg, ha párja csinos akar lenni,
Legyen kedve vele vásárolni menni.
A tv-ben ne csak a focimeccset nézze,
Ha új ruhát vesz párja, vegye azt is észre.
Ne vitázzon sokat, tegye azt, amit kell,
Párja migrénjét viselje türelemmel.
Emellett még legyen kedves és figyelmes,
Tettre kész az ágyban, mindig engedelmes.
Ekkor majd a párja szép szavakkal várja,
Beláttatja vele, hogy mégis csak a nő
A teremtés koronája.
2008.09.30.

Milyen legyen?

Akit én keresek:
   az tudjon szeretni,
   tudjon a világra vidáman nevetni,
   tudja a hibámat csendben feledni,
   egy szál virágban is
   lássa meg a szépet,
   szava többször simogasson,
   mint ahányszor éget.

Akit én keresek:
   azt tudjam szeretni,
   tiszta szívvel magamhoz ölelni,
   tudjam szeretni
      karcsú alakját,
   okos homlokát,
        szelíd hangját,
           huncut mosolyát.

Milyen legyen?
   Egyszerű, mint az 1×1,
   én legyek neki
   az egyetlen egy.
   2008. 01. 15.

 

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások