Ma vasalónapom volt megint.  Sokáig nagyon utáltam ezt a napot. Gyűjtögettem hetekig a vasalni valót, mígnem kiöntött a kosárból és akkor nagyon idegesen és türelmetlenül hozzáláttam.

vasalás
Nem sok köszönet volt az eredményben sem. Nem volt egy jól kialakított hely a lakásban, ahol ezt végeztem és nem volt jó vasalóm sem, ami minden ráncot kivasalt volna.
Ma vasalás közben merengtem a vasaló és a vasalás mibenlétéről és eszembe jutottak vasalós történetek barátoktól, rokonoktól, régi kollégáktól és az ismeretterjesztő műsorokból is tallóztam.

 

A vasalás története szorosan kapcsolódik a szövet és a ruha történelméhez. A vasaló évszázadokon át azt tükrözte, amit a divat létrehozott, diktált és követelt, de a vasalás alapelvei – a nyomás és a hő – nem változtak. Az egész Kínában kezdődött, 2000 évvel ezelőtt… Volt hő nélküli vasaló… Volt ingujj- és fényező-, tojás alakú-, hosszúorrú vasaló… A kalapvasaló vasalóját a „szabó libájának” emlegették… Az egyszerű kályháknál gazdaságosabb, különleges vasalómelegítő kályhák akár 56 vasalót is melegíthettek… Mivel a vasalást főleg nők végezték, logikus volt, hogy 1871-ben egy nő szabadalmaztatta a cserélhető vasalónyelet. Az amerikai Mrs. Potts találta fel az első hideg vasalónyelet, amelyet csak a vasaló felmelegítése után kellett a vasalóra csatolni. Egy csomagban egy diófából készült nyelet és három vasalót adtak, így két vasaló mindig a tűzhelyen lehetett és a nyelet a másik, forró vasalóra lehetett áttenni, ha a használt vasaló kihűlt. 1890-ben a kislányoknak szóló változat is megjelent, amellyel játékosan lehetett felkészíteni őket a jó háziasszony szerepére. A XIX. század egy másik amerikai találmánya volt a vasalódeszka, amelyet az afro-amerikai Sarch Boone talált fel 1892-ben. Az igazi áttörés csak akkor következett be, amikor a XIX. század végén feltalálták az elektromos vasalót… A második és a harmadik mérföldkő: a termosztát és a gőzölős vasaló feltalálása lett…

 

Anyukám asztalon vasalt és ő sem nagyon szerette ezt a házimunkát. Úgy gondolom, így örököltem ezt a kezdeti viszonyulásomat a vasaláshoz.

vasalás2

Eszes mama, aki egy időben vigyázott rám, míg a szüleim a „bányában” dolgoztak (ma bébiszitternek mondanák) gázzal melegítette a vasalóit. Két egyforma rézvasalójának olyan kiképzése volt, hogy a gáztűzhely erre kialakított egyik csapjára húzott gumicső másik végét beledugva melegítette fel. Ha kihűlt, kicserélte.
Anyósom a vasalódeszkás műfajú változatát űzte a ruhák simításának, ami annyiban volt kényelmesebb, hogy az ingeket a vállainál is szépen ki lehetett teríteni és úgy végig vasalni, de még mindig nehéz volt és sehol rajta a hőszabályzó.

Hallottam olyan történetet is kollégáktól, hogy a feleség nem nyúlt semmi olyan berendezéshez, amiben elektromosság volt, így a férjtől szenes vasalót kapott ajándékba karácsonyra.

vasalás3

Láttam olyan ismeretterjesztő filmet, amelyben az arab világban nem a nők a vasalómesterek, hanem a férfiak, s nem kézi vasalóval, hanem lábbal vasalnak. A vasaló hosszú görbe nyélben végződik, amelyre az ember ráfonja lábát és lábujjait és úgy fejt ki nyomást egy farmernadrág vasalásához. A gőzölést pedig a szájából kispriccelő víz permetje adja.

vasalás5

Mosoda Mumbaiban, ahol csak férfiak dolgoznak

 

De itt egy férfiember, aki kézi vasalóval 3 perc alatt asztalon vasal ki egy férfi inget: (az én rekordom 8 perc 10 másodperc ingenként vasalódeszkán).

Az Indiát megjárt fiam pedig a helyi közmosodában csak férfiakat látott dolgozni.

Lehet, hogy ott előbbre járnak az emancipáció terén?!

Majd 35 év házasság után végre lett helyem és egész jó eszközöm is, amivel végezhetem ezt a munkát, meg hát a hozzáállásomon is változtattam.

Mára már csak a „Zuram” ingeit, néha az öltönyéből a ráncokat és anyósom ágyneműjét vasalom. A többi ruhadarabot és textíliát úgy veszem, hogy ne igényeljen vasalást a mosás után.

vasalás7

Kéthetenként kijelölöm a napot és úgy vasalok minden darabot, mintha imádkoznék. Így a Jóisten is besegít… Úgy tűnik, mintha gyorsabban is végeznék…

Forrás: FIGYELMEM ÖNÉLETRAJZA-BLOG

Antalffy Yvette

Hozzászólások