Ételintolerancia. Na, nekünk ilyen nincs. Vagy mégis? Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy ettünk valamit, és nincs komfortérzetünk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor sajnos gyanakodnunk kell, hogy bennünket is elért ez a civilizációs betegség.

laktozmentes tejhelyettesitok

 

Sokan keverik az ételallergia fogalmát az ételintoleranciával, pedig a kettő nagyon más. Előbbi azt jelenti, hogy valamely étel, vagy annak alapanyaga olyan hatással van ránk, hogy hirtelen rosszullétet, torokkaparást, fulladást érzünk. Az intolerancia pedig nem ennyire akut, hanem általában puffadással, hasfájással, felfúvódással, székrekedéssel, vagy éppen az ellenkezőjével jár együtt. Ha észleltünk magunkon ilyen tüneteket, akkor előbb-utóbb érdemes szakemberhez fordulni, bár első körben nyilván az is elegendő, ha magunkat figyeljük meg: mi történik, ha elhagyjuk étkezésünkből ezt vagy azt az alapanyagot, jobban leszünk-e, ha bizonyos élelmiszereket nem fogyasztunk. Az is lehet, hogy elég csak bizonyos napszakban nem fogyasztani ezeket, mert emésztésünk délután és este már lassabban működik, és van, hogy ilyenkor nem esik jól az, ami reggel vagy délelőtt még semmi gondot nem okozott.

Az ételintolerancia fajtái között a laktózérzékenység a leggyakoribb, amely a laktóz, azaz egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának képességével függ össze. Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának mintegy 75 %-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. A másik nagy probléma a gluténérzékenység, amely nem azonos a lisztérzékenységgel. A glutén egyes gabonaszemekben (búza, árpa, rozs) található fehérje, amelynek fogyasztása szintén kellemetlen tüneteket okoz, a felszívódási zavarok pedig egy idő után társult betegségekhez is vezethetnek. Korai felismeréssel viszont jól kezelhető, igaz, ehhez arra van szükség, hogy ne gyors megoldásokat, pirulákat kapkodjunk be, hanem törekedjünk a komplett életmódváltásra. Sokszor már kisgyerekkorban is jelentkezik mindkét probléma, így legcélszerűbb, ha a gyerek kedvéért a családi háztartásban is lecseréljük azokat az alapanyagokat, amelyek gondot okoznak.

 

laktozmentes_fagyi

 

Szerencsére ma már nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk helyettesítő termékeket találni, sőt ezek általában olyan kitűnő minőségűek, hogy nagyon könnyen meg is szokjuk a használatukat. A Biopont kínálatában ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó, és szigorúan szabályozott körülmények között gyártott termékeket találhatunk. Ezeket a termékeket egyszerűen be is lehet szerezni, a legnagyobb hiper- és szupermarketekben, drogériákban és bioszaküzletekben megtaláljuk például az egyszerre glutén- és laktózmentes rizsital natúr, vaníliás, kakaós, kókuszos avagy mandulás változatát is. Rizstejszínt is tudunk vásárolni, szintén natúr változatban, de kókusztejszínt is beszerezhetünk, amely számos étel ízesítéséhez nagyszerű, édességek elkészítéséhez pedig kifejezetten ajánlható.

Ha például nem szeretnénk lemondani a fagylaltról, az alábbi igazán egészséges hideg nyalánkságot könnyedén elkészíthetjük otthon is. Nem szükséges hozzá okvetlenül fagylaltgép, ez esetben viszont az elkészült krémet legalább háromszor, nagyjából óránként át kell keverni.

egeszseges vaniliafagylalt

 

Egészséges kókuszos vaníliafagylalt

Hozzávalók:
•    2 dl kókuszos rizsital
•    4 dl rizstejszín (kókusztejszín is lehet)
•    15 dkg Biopont bio barna demerara nádcukor
•    4 tojás sárgája
•    1 vaníliarúd kikapart belseje
•    2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:

A rizsitalt és a nádcukrot melegítsük fel együtt, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magját. Közben a tojássárgáját verjük fel habosra. Ezután nagyon fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felmelegített, de még nem tűzforró ízesített italt öntsük hozzá a tojássárgájához. Amikor szépen elkeveredett, akkor visszatöltjük abba az edénybe, amelyben a rizstej melegedett. Sűrű krémmé főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy lehűtött, hideg tálba öntjük a rizstejszínt vagy kókusztejszínt, rátöltjük a sűrű krémet és összekeverjük. Ezt töltsük aztán bele a fagylaltgépbe, vagy tegyük egy megfelelő edényben a fagyasztóba. Ha utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként át kell keverni. Legalább háromszor tegyük ezt meg! Néhány óra, és kanalazhatjuk az igazán egészséges nyári nyalánkságot!

www.biopont.hu , www.facebook.com/Biopont

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások