Újdonságok a Bookline sikerlistáján – Az elmúlt hónapokban számos olyan új könyv jelent meg, melyeket az olvasóközönség is nagy érdeklődéssel fogadott. Ezt jól tükrözi a Bookline szeptemberi sikerlistája is, ugyanis az ötven legkeresettebb könyv jelentős része újonnan megjelent alkotás, ezek közül válogattunk most. Náray Tamás legújabb regénye már a megjelenés hetén a legkeresettebb mű lett, Kőhalmi Zoltán új könyvét továbbra is szívesen forgatják az olvasók, és a Lány a vonaton szerzőjének új alkotása is sokakat érdekelt.

ujdonsagok

Újdonságok a sikerlistán:

A Bookline sikerlistájának első helyét szeptemberben Náray Tamás Volt egyszer egy varrodám című könyve szerezte meg. Az utolsó reggel Párizsban című könyv megjelenése után sokan várták a főszereplő Dárnay Dávid történetének folytatását. A „valóságos regényben” Náray Tamás saját emlékeiből kiindulva azt a kérdést járja körül, hogy vajon „meddig érdemes kompromisszumok nélkül harcolni önmagunkért”.

 

A lista második helyén Kőhalmi Zoltán Karinthy-díjas humorista Az utolsó 450 év című regényének középéppontjában egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak áll, amely lebomlása során szemtanúja annak, hogyan fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba.

Kőhalmi Zoltán humoros, de egyben komoly kérdéseket boncolgató írását Paula Hawkins Lassan izzó tűz című krimije követi a Bookline sikerlistáján. A harmadik helyet megszerző könyvben egy előítéletektől szenvedő lány történetét olvashatjuk, aki egy gyilkosság során rosszkor volt rossz helyen, így – mivel környezete forrófejűnek és különcnek tartja – rá terelődik a gyanú.

Paula Hawkins bűnügyi regénye mellett több, hasonlóan izgalmas krimit találunk a Bookline sikerlistáján. Az egyik ilyen Jo Nesbø A féltékenység-szakértő és más történetek című novelláskötete, amely hét átlagos ember történetén keresztül foglalkozik a féltékenységgel.

Guillaume Musso legújabb, Regényélet című könyve egy nyilvánosságtól elzárkózó írónő történetét mutatja be, aki életmódjának köszönhetően az írás közben kitalált világ és a valóság között ingázik. Részben ennek lesz következménye lánya eltűnése is.

Jo Nesbø és Guillaume Musso írása mellett sokan forgatták Agatha Christie önéletrajzi könyvét is. A krimi koronázatlan királynőjének tartott írónő élete során közel 80 detektívtörténetet jegyzett, sokak szerint mégis az Életem című írása az egyik legjobb könyve, amelyből nemcsak életét ismerhetjük meg, de megtudhatjuk azt is, hogy milyen forrásokat használt fel főhőseinek megalkotása során.

Szeptemberben az olvasóközönség nagy érdeklődést mutatott a hazai kortárs irodalom legújabb alkotásai iránt is. Előkelő helyen áll Simon Márton Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni című legújabb verseskötete, amelynek keretét a járvány által beszűkült élettér adja, éppen ezért a kötetben található versek –Dunajcsik Tamás szavaival élve – rendkívül intimek, olykor zavarba ejtőek.

Sokan választották Vámos Miklós Igen – (élni, olvasni, írni), valamint Háy János Mamikám című könyveit is. A József Attila-díjas író és forgatókönyvíró Vámos Miklós elbeszélésében az élet, az olvasás és az írás köré gyűjtött tapasztalatait, gondolatait és megfigyeléseit tárja az olvasók elé. Háy János regényében a mai magyarországi falvak mindennapjait igyekszik bemutatni, olyan sorsokat, melyekről „ugyan beszél a sajtó, ám a valódi szereplőket igazából soha nem képes megszólaltatni”.

Két olyan alkotás is szerepel a Bookline sikerlistáján, amiket jól ismerünk, történetüket most megfilmesítve is élvezhetjük. Füst Milán A feleségem története című könyve, amelyben egy holland hajóskapitány és egy francia nő gyötrelmes kapcsolatának magasságait és mélységeit mutatja be. A másik pedig Szabó Győző Toxikoma című írása, amely a színész szerhasználóként megélt tíz évét mutatja be.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, mely a szülőknek segít a választásban. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Októberben a választás Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvére esett, amit a program egyik zsűritagja, Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező így mutatott be: “A főszereplő – Zsófi – születési rendellenességgel élő tanuló helyzete cseppet sem egyszerű. Ez leginkább nem is rajta múlik, hanem az őt körülvevő világon, amibe kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni. A könyv kitűnő beszélgetésindító lehetne az iskolában, és segíthetne feldolgozni, enyhíteni a kirekesztettség érzését.”

Szívünk rajta 2021. október – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár (7-10 éveseknek)
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja – Az elveszett fogsor (7-10 éveseknek)
Tania del Rio: 13. Warren és a suttogó erdő (10-14 éveseknek)
Erin Hunter:  Bátorfölde 1. – Megtört büszkeség (10-14 éveseknek)
20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot (10-14 éveseknek)
Easy Reading: Level 2 – Squirt the Firedragon (7-10 éveseknek)

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista élén:

Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám
Kőhalmi Zoltán:  Az utolsó 450 év
Paula Hawkins:  Lassan izzó tűz
Bartos Erika:  Mesék a Pöttyös házból
Jo Nesbo:  A féltékenység-szakértő és más történetek
Sally Rooney:  Hová lettél, szép világ
Edith Eva Eger:  A döntés
Joanna Faber, Julie King:  Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek
Orvos-Tóth Noémi:  Örökölt sors
Pataki Ági:  Nyitottan a világra
Anne Jacobs:  A villa öröksége
Guillaume Musso:  Regényélet
Leslie L. Lawrence:  Matilda kalapja
Simon Márton:  Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni
Edith Eva Eger:  Az ajándék
E L James:  Szabadság
Lakatos Péter:  Illesztési hiba
Szűcs Péter:  Dharma
Delia Owens:  Ahol a folyami rákok énekelnek

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Jo Nesbo:  A féltékenység-szakértő és más történetek
Náray Tamás:  Volt egyszer egy varrodám
Kőhalmi Zoltán:  Az utolsó 450 év
Szabó Győző:  Toxikoma
Ragnar Jónasson:  Sötétség
Anne Jacobs:  A villa öröksége
Guillaume Musso:  Regényélet
Vi Keeland:  Nagy játékos
Paula Hawkins:  Lassan izzó tűz
Sally Rooney:  Hová lettél, szép világ

Bookline 
Szívünk rajta

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások